Vízerek a lakásban: valós veszély vagy átverés?
Utánajártunk az igazságnak
Tényleg rákot okoznak a lakásban futó vízerek? Mindkét álláspont érveit összegyűjtöttük, íme, az igazság!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan láthatatlan, mindenhonnan leselkedő veszélynek, az otthon és az egészség megrontójának, mások ezoterikus humbugnak tartják.

A vízerek a radiesztéták szerint számos kedvezőtlen élettani tulajdonság vagy akár halálos betegségek kiváltója is lehet, míg a szkeptikusok csak legyintenek az állítólag már ókori forrásokban is feljegyzett megfigyelésekre. De vajon mi az igazság?

Asztma, rák, személyiségzavar

A radiesztéták, vagyis a vízerek és különböző káros földsugárzások bemérésével foglalkozó kutatók úgy gondolják, hogy ha valaki huzamosabb ideig vízér fölött tartózkodik - például ott van a lakása vagy az ágya -, akkor az rövid időn belül érezheti magán a káros hatásokat.

A témával foglalkozó oldalakon a legkülönfélébb egészségügyi problémákat hozzák összefüggésbe a sugárzással, a gombás fertőzéstől a gyulladásokon, asztmán, leukémián, daganatos betegségeken és hormonproblémákon át a mentális zavarokig.

De mi az a vízér?

Ahhoz, hogy megértsd a radiesztézia követőinek okfejtését, fontos tisztázni a vízér fogalmát.

A vízér nem azonos a vízfolyással, tehát nem föld alatti patakot vagy folyót jelez, a kulcs éppen az, hogy a víz itt nem áramlik, inkább csak szivárog.

Tehát, ha például egy ásóval átvágnád a földet egy vízér nyomán, akkor nem folyna víz, csak idővel, lassan kezdene gyöngyözni a föld.

Azok, akik úgy tartják, a vízerek tehetők felelőssé a daganatos megbetegedések nagy százalékáért, azt vallják, hogy az apró vízcseppek és a föld súrlódása, illetve a súrlódás által kiváltott hang okozza a kedvezőtlen hatást. Szerintük ez egy körülbelül 4-7 Hz frekvencia közötti, az emberi fül által nem hallható hangot gerjeszt, amit az agy azonban képes észlelni, így ott fejti ki negatív hatásait. Az elmélet követői szerint ennek a negatív energiának az ereje fölfelé haladva sem csökken, tehát akár a tizedik emeleten is érezhető, a hatás pedig fokozódik, ha két vízér kereszteződésének pontja fölött található az ágyad.

Van-e tudományos bizonyíték?

Az ókor óta ismert elméletet már sokan, sokféleképpen próbálták alátámasztani. 1932-ben egy német fizikus, dr. Heinrich bejelentette, hogy képes volt műszerrel bemérni a vízerek sugárzását, ám azt nem tudjuk, hogy ez a műszer hogyan működhetett. Ha elfogadjuk, hogy a vízerek valóban képesek ilyen sugárzást kelteni, akkor is fennáll a kérdés, hogy vajon hat-e ez a zaj az egészségi állapotra.

A harmincas-negyvenes években néhány orvos állította, hogy maga is megtapasztalta a sugárzás negatív hatását. Egy dr. Cody nevű francia orvos állítólag tízezer, rákban elhunyt beteg ágyát vizsgálta meg, és csaknem mindegyiknél azt tapasztalta, hogy a fekhely egy vízér fölött fekszik.

Az elmélet hívei bizonyító erejűnek tartják, hogy szerintük az állatok is képesek érzékelni a vízerek hatását, és reagálnak arra: a macska például kifejezetten kedveli ezeket a helyeket, míg a kutya kerüli őket, a gólyához hasonlóan, akinek így a magasan álló, magányos fészkébe sem csap bele a villám, hiszen - legalábbis a radiesztéták szerint - az csak a vízerek találkozási pontján ér földet.

Kissé bizarr, de az elmélet hívei szerint alátámasztó erejű, hogy egyes temetőkben évtizedek alatt sem bomlanak le a holttestek - ezt azzal magyarázzák, hogy a vízerek energiája az élő szövetekre káros hatással van, a halottakat azonban konzerválja.

Mit mondanak a szkeptikusok?

Azok, akik nem hisznek az elméletben, több ponton is megkérdőjelezik a radiesztéták érvelését. Először is azért, mert a vízerek sugárzását nem valamiféle műszerrel, hanem egy egyszerű fémbottal, az úgynevezett lengyel pálcával mérik, amelynek rezgése állítólag a sugárzás helyét jelöli.

Ennek értelmében a mérés eredménye nem támasztható alá számokkal, nem ismételhető meg, és könnyen előfordulhat, hogy két különböző szakember két teljesen különféle eredményt mér. Más mérőműszert a vízerek sugárzásának mérésére eddig nem találtak fel.

Szintén logikai bukfenc lehet, hogy a radiesztéták szerint a sugárzás ereje nem csökken fölfelé haladva - hiszen a hanghullámok is gyengülnek, ráadásul, ha ez így lenne, akkor a gondolatmenetet folytatva a vízerek hatása megzavarhatná a repülőgépeket, de még az űrhajókat is.

A legkomolyabb érv azonban a szkeptikusok tarsolyában az, hogy a vízerek negatív hatásával jelenleg kizárólag az ezoterikus tanok követői foglalkoznak, a modern orvostudomány nem ismeri el és nem is vizsgálja a vízerek és betegségek összefüggéseit.

Ezt is szeretjük