3 mindennapi tárgy a lakásban, ami az állandó fejfájás mögött állhat
Így vess véget neki!
Állandó migrén gyötör? Keresd meg a felelősöket, és vess véget a kínoknak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rossz közérzet, a feszültség vagy bizonyos szagok mind okozhatnak fejfájást - ez ugyanis az a tünet, amivel tested a legegyszerűbben képes jelezni, hogy valami nincs rendben a környezeteddel, és jobb, ha minél előbb elhagyod a terepet.

De mi történik akkor, ha a fejfájást kiváltó tényező éppen az otthonodban található tárgyak egyike?

Az első és legfontosabb lépés, hogy megtaláld a forrást, ami - tekintve, hogy mennyi dolog okozhatja a görcsöket - nem is olyan egyszerű.

Megmutatjuk azt a három tárgyat, amire elsőként érdemes gyanakodnod, ha állandó fejfájás gyötör, és azt is eláruljuk, hogyan hatástalaníthatod őket.

Kompakt fénycső

Az energiatakarékos izzó egy változata, hosszú élettartamú és jóval kevesebb áramot fogyaszt, mint a hagyományos villanykörte, ám sajnos a kompakt fénycsőnek is megvan a maga árnyoldala.

Enyhén kékes árnyalatú, rideg és barátságtalan fényt bocsájt ki, ami hosszú távon megerőltető lehet a szemednek, ha pedig azt is hozzáveszed, hogy az izzó másodpercenként 120-szor felvillan, már meg is van a fejfájás forrása.

Ilyen sebességű villódzást a szemed ugyan nem képes elkülöníteni, az agyad azonban érzékelheti, hogy valami nincs rendjén, és heves görcsökkel reagálhat.

Lehetőleg ne használj kompakt fénycsövet az olvasólámpában vagy más olyan területen, ahol fokozottan kell koncentrálnod. Ha mégis úgy ítéled meg, hogy a lakás valamelyik helyiségében ez a fényforrás a legkifizetődőbb, akkor egy műszaki boltban szerezz be egy lámpatestre erősíthető szűrőt, ami a fényt lágyabbá és barátságosabbá teszi. Ha szeretnél még többet megtudni a különböző világítótestekről és azok biztonságos használatáról, olvasd el korábbi cikkünket!

Préselt lapból készült bútorok

Pillekönnyűek és ellenállóak, így könnyű őket szállítani, mégis sok mindent kibírnak. A préselt lapokból készült bútorok az utóbbi éveken egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, amit valószínűleg az áruknak is köszönhetnek - hiszen a kevesebb fa alacsonyabb anyagköltséget is eredményez.

Az ilyen bútorok egyetlen hátulütője, hogy általában formaldehiddel kezelik őket. Ennek az illékony szerves vegyületnek a felhasználását ugyan valamelyest visszaszorították az elmúlt években, miután bizonyítást nyert egészségkárosító hatása, de még mindig olyan széles körben használják, hogy a gyakori érintkezés hatására sokaknál alakulhat ki túlérzékenység.

A bútorlapokból felszabaduló formaldehid pedig nemcsak légzési nehézséget vagy megfázásszerű tüneteket, de makacs fejfájást is okozhat.

Ha a bútorlapok festékkel vagy más, légzáró anyaggal vannak bevonva, nincs mitől tartanod, mert így a formaldehid sem kerülhet a levegőbe - ha azonban van a szekrénynek olyan oldala, amit nem kezeltek, akkor azt kend be lenolajkencével, így megszüntetheted az irritáló gáz szivárgását. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan csökkentheted az otthonod levegőjének formaldehidszintjét, olvasd el cikkünket.

Légkondicionáló

Bár ezen a nyáron kevesebbszer kellett bekapcsolni, azért a szezon végére úgy tűnik, mégis meg kell dolgoztatni a légkondit. A kánikulában enyhülést hozhat a hűvös fuvallat, ha pedig gondjaid vannak a vérnyomásoddal, szinte megváltás lehet egy ügyes kis készülék.

Persze, mint mindent, a légkondicionálót is érdemes okosan használni, különben több kárt csinál, mint hasznot. Egyrészt, a nem megfelelően és nem elég rendszeresen tisztított légkondicionálóban megtelepedhetnek olyan kórokozók, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak - ebben az esetben pedig a fejfájás csak az első tünet a komolyabb szövődmények előtt.

Másrészt, a túl alacsony hőmérsékletre állított légkondi is előidézheti a migrént - ekkor ugyanis a szervezetedet túlságosan megterheli a hőmérsékletkülönbség. Ha a kinti 38 fokhoz próbál éppen alkalmazkodni, akkor a benti 25-öt is hidegként érzékeli, és biztosan számolhatsz egy megfázással, de akár egy gyulladással vagy hirtelen vérnyomás-ingadozással is, ami pedig makacs fejfájást okoz.

Ha el szeretnéd kerülni a görcsöket, használd körültekintően a légkondicionálót: évente kétszer tisztíttasd ki hozzáértő szakemberrel, és ne állítsd a kinti hőmérsékletnél öt fokkal hidegebbre. Ha szeretnél többet megtudni arról, milyen veszélyeket rejt, illetve hogyan használható biztonságosan a klíma, olvasd el cikkünket.

Ezt is szeretjük