Ezt tedd, hogy ne legyen magas a vízszámlád! 4 pofonegyszerű praktika
Ha kicsit jobban ügyelsz arra, mikor és mennyi vizet használsz, megkímélheted a pénztárcádat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vizet használni muszáj, lehetetlen elkerülni, hogy a napi rituálékhoz, fürdéshez, zuhanyzáshoz, mosáshoz, a WC használatához és még számos más dologhoz igénybe vedd az átlátszó folyadékot. Ha azonban szeretnéd megóvni pénztárcádat a vízfogyasztás horribilis összegétől, akkor vess be néhány egyszerű, legális trükköt!

Így használd a WC-t!

Minden alkalommal, amikor lehúzod a WC-t, nyolc-kilenc liter vizet használsz el, miközben ennél kevesebb is bőven elegendő lenne. Mivel nem kerülheted el a WC használatát, használd úgy, hogy minél kevesebb vizet kelljen fogyasztanod egy-egy alkalommal.

Ahhoz, hogy jó adag vizet megtakaríthass, tölts meg két kicsi, félliteres műanyag palackot vízzel, és tedd bele a WC víztartályába. Így minden WC-lehúzásnál megtakaríthatsz legalább egy liter vizet, mivel a palackok által kiszorított mennyiséget nem tölti újra a rendszer.

Egy tipp a fürdőbe, egy a konyhába

A fürdés, fogmosás, hajmosás mindennapos teendők, nem lehet őket kihagyni. Ezért fontos, hogy úgy oldd meg mindezt, hogy közben minél kevesebb vizet kelljen a lefolyóba engedned. Például ne folyasd a vizet fogmosás vagy borotválkozás közben. A csapból ilyenkor átlagosan kilenc liter víz folyik el percenként, ami nem kis pazarlás. Ezért zárd el a csapot, amikor éppen nincs szükség a vízre, illetve pohárból öblíts. Amikor borotválod a lábad, vagy éppen a párod az arcát, dugd be a mosdókagylót, és csak annyi vizet engedj bele, amennyi szükséges a feladat elvégzéséhez, egy cseppel se többet!

Ne folyasd feleslegesen a vizet a konyhában se. Mosogass úgy, hogy a mosogatókagylóba engedj vizet, és ebbe tedd a mosószert. Először a legkevésbé piszkos darabokat mosd el, a legszennyezettebbeket pedig hagyd a végére, így nem kell kétszer-háromszor cserélned a vizet egyetlen mosogatás során.

Hatékony mosás

Habár manapság már a legtöbb mosógép víztakarékos üzemmódba is átkapcsolható, azért nem árt, ha a szennyes kitisztításánál is bevetsz egy apró praktikát. Helyezz a mosógép dobjába gumilabdákat, ezekkel ugyanis hatékonyabbá teheted a mosási folyamatot: vizet takarítasz meg, és csak feleannyi mosószerre lesz szükséged, így ezzel is spórolhatsz.

Ezeket a labdákat a kereskedelemben is beszerezheted, de magad is elkészítheted. Tulajdonképpen annyi az egész, hogy hámozz meg néhány régi teniszlabdát. Burkolatuk alatt kis gumilabdát találsz, mely tökéletesen megfelel a célnak. Tedd a gépbe, és indíthatod is a mosást. Ha megismernél néhány hatékony eszközt, melyek segítségével még többet spórolhatsz a vízszámlán, kattints ide!

Cikkünk megírásában Nicolas Priou Nagymamáink fortélyai című könyve segített, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Te hogy takarékoskodsz a vízzel?

Ezt is szeretjük