4 egyszerű fortély, amivel felére csökkentheted a vízdíjat
Vizet pazarolhatsz úgy is, hogy közben nem tehetsz róla. Így kerüld el, hogy feleslegesen folyjon!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vízpazarlás elkerülése nemcsak bolygónk jövőjének érdekében fontos, de a közüzemi számlákon látható összeget is jelentős mértékben csökkentheti. Persze a legtöbben nem szándékosan pazarolnak: ahhoz, hogy minimálisra csökkentsd a szükséges vízfogyasztást, vesd be a következő módszereket!

Szerelj fel szakaszos WC-öblítőt!

Ha régi típusú WC-d, illetve WC-tartályod van, és egy-egy lehúzáskor az egész tartályt üríti a rendszer, érdemes beszerelni egy szakaszos WC-öblítőt, főként, ha nincs pénzed új, modernebb WC-tartályt venni. Az ügyes kis szerkezet segít abban, hogy egy-egy öblítéskor ne pazarold feleslegesen a vizet.

Az ilyen öblítőt megvásárlása után magad is könnyen felszerelheted. A WC-tartály fedelének leemelése után a szakaszos WC-öblítő egy rugós kengyellel a túlfolyócsőre könnyen rögzíthető. A WC-tartály fedelének nyitásakor, illetve zárásakor a túlfolyócsövön lévő öblítőkart kengyelébe kell ki-, illetve visszaakasztani.

A munka végén, a fedél zárásakor ügyelj arra, hogy az a hornyába pontosan visszapattanjon, rossz illeszkedés esetén ugyanis a túlfolyócsövön állandó vízveszteség, vízszivárgás lesz. Az öblítés időtartama a szakaszos öblítő használatával attól függ majd, hogy mennyi ideig nyomod, illetve húzod az öblítőkart. Rövid idejű használat esetén csak mintegy két-három liter vizet fogyasztasz. Teljes, hosszú öblítéskor az öblítőkart addig nyomd, ameddig a tartály teljesen ki nem ürült.

Használj átfolyáscsökkentőt és zuhanyzárat!

A vízkifolyó-szerelvény vége és a csatlakozótömlő vége közé átfolyáscsökkentőt is fel lehet szerelni. Ha nincs ilyened, a hagyományos szűrővel rendelkező csaptelep és a zuhanyzó percenként akár 15-22 liter vizet is fogyaszthat, ez azonban egy alacsony áteresztésű adagoló, mellyel ennek akár 50%-át is megtakaríthatod.

Az átfolyáscsökkentő stabilizálja a csőben lévő nyomást a víz és levegő megfelelő keverésével, így csökkenti a vízfogyasztást, ezzel együtt pedig a lakás más közüzemi számláit is, ugyanis kevesebb víz felmelegítéséhez kevesebb gázra is van szükség. A zuhanyra ugyanígy úgynevezett zuhanyzárat is felszerelhetsz, mely beállítja a víz megfelelő hőmérsékletét, így megnyitáskor nem kell majd azt várnod - és közben vizet folyatnod -, míg a víz megfelelően meleg lesz.

Tegyél a csapra perlátort!

A kifolyószerelvények menetes végébe egyszerűen becsavarható a szűrőbetét helyett az úgynevezett perlátor, vagyis a vízsugárosztó. Ha ilyen eszközzel szereled fel a csapokat, a lakás vízfogyasztását akár 30-40%-kal is csökkentheted, a perlátor ugyanis egy olyan, fémszöveges vízrendező, mely levegővel dúsítja a vizet annak mozgási energiáját felhasználva. A víz mennyisége ennek köszönhetően többnek tűnik majd, emellett lágyabb hatású is lesz. A perlátort a legtöbb barkácsüzletben néhány ezer forintért beszerezheted. Ha a fűtésen is ezreket akarsz spórolni, kattints ide!

Cikkünk Klaus Fisch Energiatakarékos ház és lakás című könyve alapján készült, mely a Cser Kiadó gondozásában jelent meg.

Te folyatod feleslegesen a vizet?

Ezt is szeretjük