Egyetlen eszköz, hogy ne legyen magas a gázszámlád
Szereld fel még ma!
Ha ezt az eszközt a radiátorra teszed, 10%-kal csökken a fűtésszámlád.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gázszámla szinte minden háztartásnak problémát okoz, amint beköszönt a tél. Számos eszköz létezik azonban a fűtési kiadások csökkentésére, némelyiket pedig igen egyszerűen beszerezheted, és akár saját magad is felszerelheted. Ilyen a termosztatikus szelep is.

Mire jó a termosztatikus szelep?

Minden radiátor alján, mindkét oldalon található egy-egy szelep, mely a forró víz áramlását segíti. Általában az egyik oldalon állítható, a másikon fix szelep van, amit villáskulccsal lehet csak állítani. Egyes esetekben a termosztát irányítja az állítható szelepet. Ha a radiátorod nem fűt megfelelően, de egyenletes a hőmérséklete fent és lent is, vagy légtelenítéskor nem jött ki levegő, akkor valószínűleg az állítható szelep romlott el vagy szorult meg, így azt kell kicserélni.

Lehetőség szerint termosztatikus, vagyis hőfokszabályozós szeleppel helyettesítsd még akkor is, ha a régi másmilyen volt, mivel így jobban szabályozhatod az egyes szobák hőmérsékletét.

Ennek köszönhetően megakadályozhatod a helyi túlfűtést, a hőmérsékletnek pedig már néhány fokos csökkentésével is több mint 10% energiát tudsz megspórolni.

Az első lépés

A cseréhez, illetve felszereléshez szükséged lesz egy villáskulcsra, csiszolóvászonra, természetesen magára az új termosztatikus szelepre, egy új foglalatra a szelephez, valamint egy teflonszalagra. Különleges alkatrészek után kutatva a legjobb megoldás az, ha betérsz egy nagyobb barkácsboltba, az ottani alkalmazottak szívesen segítenek.

Első lépésként ereszd le a vizet a rendszerből. Nem bonyolult feladatról van szó, csak meg kell keresned a központi fűtés leeresztő csapját. Ez nem ugyanaz, mint a főcsap. Egy sima csapról van szó, mely a bojler vagy a kazán közelében található.

Ezután fogj egy locsolócsövet, és kösd rá a radiátor leeresztő csapjára. A cső másik végét vezesd egy lefolyóba vagy nagy tálba. Ezt követően villáskulcs segítségével lazítsd meg a csap tetején lévő csavart, de ne vedd le. Várd meg, míg az összes víz kifolyik a rendszerből. Ezután tekerd vissza a csavart, és kezdj neki a szerelésnek.

Így szereld fel a szelepet!

A villáskulcs segítségével csavarozd ki a régi szelep mindkét oldalán lévő anyákat. Először a szelephez közelebb esőt távolítsd el. Csavard ki a szelep alatti anyát is. A radiátor a falon marad, nem kell félned, hogy leesik. Előfordulhat, hogy az új szelep nem illik bele a régi foglalatba, ilyenkor a foglalatot is el kell távolítani. Tisztítsd meg a csöveket a szennyeződéstől, ehhez szükség esetén csiszolóvásznat is használhatsz.

A termosztatikus szelephez általában adnak új kötőelemeket és alátéteket. A kötőelem a központi csőre csatlakozik, míg az alátét tömítést képez. Helyezd rá a kötőelemet a cső végére, majd erre tedd rá az alátétet. Tekerd körbe a termosztát menetét teflonszalaggal - így nem fog csöpögni a radiátor.

Helyezd fel az új foglalatot, majd tedd fel az új szelepet is a radiátorcsőre. Először az alsó anyát csavard a helyére, de egyelőre még ne húzd meg teljesen. Kösd be az új foglalatba a szelepet, majd húzd meg az anyákat villáskulcs segítségével.

Ismét töltsd fel a rendszert vízzel, majd újra vedd kézbe a villáskulcsot - hátha meg kell húzni még a csavarokat az esetleges csöpögések megszüntetéséhez. Ha szeretnél megismerni még egy egyszerű módszert a gázszámla csökkentésére, kattints ide!

Cikkünk Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve alapján készült, mely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Te hogy spórolsz a fűtésen?

Ezt is szeretjük