Makacs probléma a fürdőben: így cseréld ki a penészes szilikont pillanatok alatt
Az elfeketedett szilikon nemcsak csúnya, de beázást is okozhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szilikonos szigetelés a kádak, mosdók és WC-k körül alkalmazva arra szolgál, hogy a víz ne folyhasson be a falba vagy ki a padlóra. A hanyag szilikonozás amellett, hogy szivárgást idézhet elő - a víz ilyenkor könnyen, észrevétlenül is áteszi magát a szilikonon -, esztétikai szempontból is komoly gondot okozhat.

Ha a szilikon befeketedik, akkor általában egy gomba - például a penész - vagy baktérium a ludas, ami vízből és szappanból táplálkozik, így szaporodik, végül elpusztítja a szilikont. Ilyenkor szükséges eltávolítani a szilikont, majd felvinni egy új szigeletőréteget. A probléma újbóli kialakulását elkerülheted, amennyiben gombaölő es penészgátló szilikont használsz.

A fekete szilikon eltávolítása

A rossz szilikontól igen nehéz megszabadulni, de egy festékkaparóval viszonylag könnyű lesz a dolgod. Ha azonban nem vigyázol, megkarcolhatod a kádat vagy a zuhanytálcát - különösen, ha az műanyag.

Ennek megelőzése érdekében vásárolj egy kicsi, tenyérnyi plexidarabot, a műanyag ugyanis nehezebben karcolja meg a másik műanyag felületet.

Ecset és tiszta szesz segítségével tisztítsd meg a területet, majd töröld át egy sima, nem bolyhos ronggyal. Vigyázz azonban a tiszta szesszel, mert beleeheti magát a fugába. Ne használj nehéz benzint se, mert olajokat tartalmaz. Ha megtisztítottad a területet, jöhet a szilikonozás.

Így vidd fel az új szilikont!

A művelethez szükséged lesz megfelelő színű szilikonos szigetelőre, kinyomópisztolyra, nedves törlőkendőre, szappanra, festékkaparóra és egy puha rongyra. Helyezd be a háztartási és barkácsáruházakban kapható szilikonos tubust a kinyomópisztolyba, és készíts a kezed ügyébe törlőkendőt és samponos vizet. Nyomd be a szilikont a csempék és a kád, illetve a mosdó közötti résbe. Egyenletes nyomással vidd fel a szilikonréteget.

Ha nagyon mély a hézag, töltsd meg alaposan szilikonnal, majd egy festékkaparóval simítsd le az anyag felületét. Ez a lapos töltés. Simítgasd a szigetelőanyagot addig, amíg csak lehet. Ha ugyanis ezt a száradó fázisban teszed, akkor igen csúnya szigetelőréteget kapsz, tehát vigyázz. Úgy simíthatod a leghatékonyabban, ha a festékkaparót benedvesíted samponos vízzel. A felesleges anyagot töröld le törlőkendővel. Ha készen vagy, hagyd száradni a szilikont 24 óráig.

Ha ez letelt, mosd le a felületet, és óvatosan töröld szárazra puha ronggyal. A jobb szigetelés érdekében fuss át még egyszer a szilikonnal az egészen. Ezután mártsd az ujjadat a samponos vízbe, és simítsd végig a szilikonréteget. Ha elsőre nem sikerült gyönyörű szilikoncsíkot húzni, most kijavíthatod a hibát még egy kis anyaggal. Ezután ismét hagyd 24 órán át száradni a felületet. A penész nemcsak csúnya, de olyan komoly betegségeket is okozhat, mint a tüdőhegesedés. Olvasd el, hogy irthatod ki végleg!

Cikkünk Paula Lamb Csináld magad! Nem csak nőknek című könyve alapján készült, mely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

A te otthonodban is problémát jelent a penész?

Ezt is szeretjük