Oldalra fordulsz, vagy háton alszol? Ezért egészséges a két alvópóz a szakértők szerint

Az alvásszakértők szerint egészséged szempontjából is fontos, milyen pózban alszol.

Alvópózok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs két egyforma ember, így abban is különbözünk, hogy kinek milyen alvópozíció a legkényelmesebb: van, aki a hátán szeret pihenni, más az oldalára fordul vagy éppen hason fekszik.

Szerencsés, ha valaki megtalálja a kedvenc alvópózát, hiszen így esténként elkerülhető a kellemetlen ficánkolás, forgolódás, könnyebb elérni a relaxált állapotot. Az alvásszakértők azonban ennél többet is látnak az egyes pozíciókban: közvetve és közvetlenül is hatással vannak az egészségre.

Miért fontos a jó alvópozíció?

A National Sleep Foundation alvásszakértői szerint az alvás mennyisége és minősége meghatározó az egészség szempontjából. Szerepet játszik például az izmok regenerálódásában vagy a memória működésében.

pizsama

Ha azonban valaki hosszú időn át nem alszik jól, annak akár szívbetegség, elhízás is lehet az eredménye, ráadásul a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállósága is csökken. Mivel az alvás minősége az alvópóztól is függ, a megfelelő helyzet megválasztásának közvetetten az egészségi állapot alakulásában is szerepe van.

Az alvásszakértők véleménye 3 gyakori alvópózról

A leggyakoribb alvópózok a háton, az oldalt és a hason fekvés, melyek közül az előbbi kettőt egészségesebbnek tartják az utóbbinál. Érdemes megismerni, melyik póz hogyan hat a testre, és mit lehet tenni, hogy az egyes alvóhelyzetek előnyösebbek legyenek.

Alvás háton fekve

Mivel a nap jó részében az ember függőleges helyzetben áll vagy ül, gerince és ízületei folyamatos igénybevételnek vannak kitéve. Arya N. Shamie, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint a háton fekvés ezt a terhelést ellensúlyozza, hiszen ebben a helyzetben a gravitáció lefelé húzó ereje eloszlik, a gerinc és az ízületek pedig megpihenhetnek. Ez az alvópozíció a karok és vállak számára is előnyös, mert kompenzálja a görnyedt testtartást, melyet sokan hajlamosak felvenni az íróasztal fölé görnyedve. Shamie szerint ez a póz a legelőnyösebb a felnőttek számára.

A háton fekvés még egészségesebb, ha a párna nem túlzottan magas. Érdemes a teljes felsőtestet megemelő alátámasztást választani. Hasznos egy kisebb, lapos párnát helyezni alsó háti szakasz alá is, mivel az segít ellazítani az ott található hátizmokat - tanácsolja Theresa Marko és George Cyril, fizikoterápiás és sportorvos.

Jó tudni, hogy azok számára, akik horkolnak vagy alvási apnoéban szenvednek, a háton fekvés nem előnyös. Ahogy a Mayo Clinic összefoglalója részletezi, ebben a testhelyzetben a torkot nagyobb gravitációs hatás éri, ami szűkíti a légutakat, így akadályozva a zavartalan levegővételt.

Az oldalt fekvés előnyei és hátrányai

W. Christopher Winter virginiai alvásszakértő szerint ez a pozíció nem véletlenül népszerű: a magzatpózt idéző tartás segít ellazítani a hátizmokat, ezzel csökkentve a hátfájdalmat, és megnyitja a légutakat is, így segít kivédeni a zavaró horkolást.

Különösen jó, ha valaki a jobb oldalára fordul, mert így kisebb nyomást gyakorol fontos szerveire, beleértve a szívizmokat is. A bal oldali fekvés során a tüdő súlya a szívre nehezedik, mint azt Richard S.T. Leung és T. Douglas Bradley, kanadai kardiológusok részletezik.

Az oldalfekvésnek sajnos hátránya is van. Ebben a testhelyzetben bizonyos ízületek, így például a váll ízületei erős terhelésnek vannak kitéve, de a csípőfájdalommal küzdők panaszait is felerősítheti.

Marko és Cyril sport- és fizikoterápiás orvosok szerint a pozíció akkor lehet igazán előnyös, ha a fej sem lefelé, sem felfelé nem fordul el. Ezt egy egyenes tartást biztosító párnával lehet elérni. A karokat vállmagasságban tanácsos tartani, hogy csökkenjen a gerincet és a vállakat érő nyomás. Végül érdemes egy párnát helyezni a térdek közé is, mert ez az oldalfekvés során az alsó hátizmokra, a csípőre és a térdekre irányuló nyomást enyhíti.

A hason fekvésről

Ez az az alvópóz, melytől mindenkit óva intenek a szakértők még akkor is, ha az alvási apnoé ellen beválhat. Ebben a tartásban mind a hát, mind a nyak terhelést kap: természetellenes, feszített helyzetbe kerülnek, a fejet pedig kényszerűen balra vagy jobbra kell fordítani 90 fokkal, hogy az ember levegőhöz jusson. Mivel a gerinc központi feladatot lát el a testet behálózó idegek működésében, a hason fekvés testszerte bárhol fájdalmakat válthat ki.

Ha valaki mégis ragaszkodik ehhez a pozícióhoz, sokat jelenthet, ha egy lapos párnát helyez az alhasa alá, mivel ez csökkentheti a hátizmai feszültségét.

Az ideális hőmérséklet alváshoz

Az éjszakai pihenést a túl hűvös vagy túl meleg hálószoba is akadályozza. Az ideális hőfok az alvás minőségének kulcsa lehet.

Hány fok az ideális a hálóban, ami pihentető alvást és egészséget ad? Követni kell a testhő változását

Ahhoz, hogy az alvás pihentető legyen, nemcsak kényelmes ágy, hanem megfelelő hőmérséklet is szükséges.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük