Miért számít ritka kivételnek, aki illattal álmodik? Az alvás közbeni agyműködésben keresendő a válasz

Ritka a szagérzékelés az álmokban, mert ezt a tapasztalatot egészen másképp idézi fel az agy, mint a látott vagy hallott élményeket.

Illattal álmodni
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az álombéli érzékelés olyan rég foglalkoztatja a tudományt, hogy már egy több mint százesztendős kutatás is készült a témában 1896-ban.

Akkor azt állapították meg, hogy az álmok túlnyomó többségében a látás és a hallás a hangsúlyos, a többi érzék pedig jóval ezek mögött marad: csak 11%-ukban kap szerepet a tapintás, 7%-ban a szaglás és 6%-ban az ízlelés.

Miért ritka a szagérzékelés az álomban?

Valós szagérzékelés alvás közben nincs, mint azt Rachel Herz, a Brown Egyetem pszichiáter professzora, az illatérzékelés szakértője mondja: bármely illat, amit az ember az álomban érzékel, az agyában születik meg.

A jelenség mindenesetre nagyon ritka: Paul King, a Kaliforniai Egyetem neurológus kutatója szerint azért, mert az embernek ébrenléti állapotában sem a szaglás a legmeghatározóbb érzéke az öt közül.  Amikor ébren van, külső ingereinek 2/3 részét a látásból nyeri. A másik legfontosabb érzék, a hallás pedig a kommunikáció miatt tölt be kulcsszerepet az érzékelésben.

E kettő és a másik három érzék egészen másképp is működik: az egyik oldalon a direkt tapasztalás, a másik oldalon a képzelet kap döntő szerepet. A szaglás, az ízlelés és a tapintás aktuális kémiai és fizikai ingerek alapján, közvetlen érzékelés alapján működnek. Ami viszont a látást és a hallást illeti, az elme modellek alapján dolgozik - gondoljunk csak a tárgyak felismerésére vagy a nyelv szavainak ismeretére. Egy kép vagy hang sokkal könnyebben elképzelhető, mint egy illat, egy érintés vagy egy íz. Ami pedig elképzelhető, az úgymond "álmodhatóbb", azaz nagyobb valószínűséggel jelenik meg az álomban, mint valami, amihez direkt ingerek szükségesek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Rosalia Cavaliere, a Sydney Egyetem kutatója azt mondja, az illat az álmokban azért is ritka, mert a nyugati kultúrában az emberek nem figyelnek eléggé a szagolt ingerekre, és nem is tanulják meg szavakkal is kifejezni, amit éppen éreznek. Nem véletlen, hogy akik a parfümbizniszben dolgoznak, gyakrabban álmodnak illatokkal - ők ugyanis mindennaposan azokkal foglalkoznak, és ügyesen körül is tudják írni őket.  

Cavaliere a vak és siket szerzőt, Helen Kellert is megemlíti a téma kapcsán, aki látását és hallását nélkülözve többszörös fókuszt helyezett az ízlelésre és a szaglásra. Keller ódákat zengett könyvében - The World I Live In - az ízekben és illatokban dúskáló álmairól. Ezek alapján az ember akár tudatosan is dolgozhat azon, hogy gyakrabban álmodjon illatokkal, csupán ébren is nagyobb hangsúlyt kell adni nekik.

Mit jelent, ha valaki elhunyt szeretteivel álmodik?

Sokak számára felkavaró, másoknak érdekes, vagy szívmelengető érzés: a klinikai szakpszichológus, dr. Jennifer Shorter tanulmányozta a jelenség okát.

Ezt jelenti, ha elhunyt szeretteiddel álmodsz - A pszichológusnő meglepő válasza

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük