Miért jobb a súlyozott takaró, mint a hagyományos? Csökkenti a szorongást, és az elalvásban is segíthet
A súlyozott paplan sokak alvásproblémáin segíthet.

GettyImages-534083583
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenkinek volt már rossz éjszakája, és mindenki tapasztalhatta, hogy milyen nehézkesen telt utána a napja. Vannak, akik mindennapos elalvási nehézségekkel küzdenek, és konstans kimerültségben élnek, ami feszültséggel, rossz közérzettel és számos negatív következménnyel jár.

Hasonlóan megterhelő, sokszor az alvásproblémákat kiváltó vagy követő dolog a szorongás is. Bár valamilyen szinten természetes emberi érzésről van szó, egy bizonyos határon túl komoly problémát jelent, amivel nem szabad megalkudni. Akár a pihenésről, akár a lelki nyugalomról van szó, a megoldás rendkívül sürgető, és minden eszközt meg kell ragadni, ami segíthet. Kevesen gondolnák, de a gyógyír egy egyszerű paplancsere is lehet: a hagyományos verzió súlyozottra váltása szinte csodát művelhet az emberrel.

Mit jelent az, hogy súlyozott paplan?

A különleges takaró azért nehezebb az átlagosnál, mert puha bélése mellé extra töltet, rendszerint megannyi műanyag golyócska is kerül, melyek akár 10 kg-ra is gyarapíthatják súlyát.

Mivel egy könnyű, légies paplanba kellemes beburkolózni, érthető, hogy sokan tartanak attól, hogy a pluszsúly kellemetlen terhet fog jelenteni. Az többlet azonban eloszlik a test felületén, és a takaró kellemesen fogja körbe az embert.

Súlyozott paplan számos üzletben, változatos nehézséggel és méretben elérhető. Személyre szabottan kell megválasztani, hogy kinek milyen lehet optimális.

A súlyozott paplan előnyei

Puszta kíváncsiságból is, de különösen szorongás vagy álmatlanság esetén érdemes adni egy esélyt a súlyozott paplannak. Ez a megoldás ugyanis a Pennsylvaniai Egyetem alapította Penn Medicine összefoglalója szerint gyógyírt jelenthet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértők úgy magyarázzák, hogy az enyhe nyomás, amit a paplan a testre gyakorol, az ölelés, a simogatás, a karban hordozás érzésére emlékeztet. A testre simuló súly aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, mely azáltal, hogy lassítja a szívverést, nyugalom érzésével árasztja el az embert, és segít az elalvásban is.

Miért sürgető a megoldás?

Ha valaki nem alszik jól, vagy szorongással él, fontos mielőbb cselekednie. A múlni nem akaró rossz érzéseknek vitathatatlanul lélekölő a hatása. Nem szabad beletörődni és együtt élni vele, hiszen a tartós szorongás, ahogyan azt a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Orvosi Központ kutatóinak tanulmánya is írja, negatívan befolyásolja az életminőséget.

Ami az alvásproblémákat illeti, számos tanulmány igazolta, hogy a tartósan rossz minőségű alvás, a kialvatlanság több egyetem álláspontja szerint is erősen rombolja az egészséget. Az Arizónai és New York-i Egyetem tudósai szerint emeli a diabétesz kockázatát, depresszióra hajlamosít, a Harvard Egyetem kutatói szerint pedig növeli az elhízás esélyét is.

Alvás mobil mellett

Rengetegen viszik az ágyukba, pedig nagyon káros: hogyan hat a mobiltelefon az alvásminőségre?

Ezt is szeretjük