Hány fok az ideális a hálóban, ami pihentető alvást és egészséget ad? Követni kell a testhő változását

Ahhoz, hogy az alvás pihentető legyen, nemcsak kényelmes ágy, hanem megfelelő hőmérséklet is szükséges.

Ideális hőmérséklet alváshoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó minőségű és elegendő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember testileg és szellemileg is rendben legyen.

Ehhez nem csak egy kényelmes matracra vagy puha ágyneműre van szükség: az is kulcs fontosságú hozzá, hogy a szoba megfelelő hőmérsékletű legyen.

  A 18 fok az ideális hőmérséklet az alváshoz

A Tohoku Fukushi Egyetem vizsgálata szerint a szoba hőmérséklete az egyik legjelentősebb tényező az alvás minősége szempontjából, ez ugyanis hat a  testhőmérséklet-változásra, mely nagyban befolyásolja, hogy az egyes alvásszakaszok zavartalanul zajlanak-e le.

Ha túlságosan meleg van a szobában, akkor az ember sokkal éberebben alszik, és a rapid eye movement (REM), vagyis az alvás egy bizonyos szakaszában tapasztalható gyors szemmozgás is gyengébb. A túlzott hideg ugyan nem jelent akadályt az alvásszakaszok zavartalan lezajlásában, még ha nehezíti az elalvást és kényelmetlenséget is okoz. A hidegebb környezet ugyanis alkalmazkodik az alvás közbeni testhőmérséklet-változáshoz.

A National Sleep Foundation szerint 18 fok az ideális hőmérséklet az alváshoz, mert ez alkalmazkodik a test cirkadián ritmusához. A cirkadián ritmus egyfajta biológiailag beépített, természet adta időmérő eszköz. Az élőlények, így az ember esetében is nap nap után újabb 24 órás kör indul el, melynek lezajlását külső tényezők - például a napfény - is szabályozzák. Amikor az ember lefekszik aludni, testhőmérséklete csökkenni kezd. Hajnali öt óra tájban éri el a legalacsonyabb hőmérsékletet, majd a folyamat visszafordul, és a testhő ismét megemelkedik. Ahhoz, hogy a hőváltozás zavartalanul végbemehessen, a 18 fokos szobahőmérséklet az ideális. Ha ennél melegebb van a szobában, a test nem képes megfelelően visszahűlni, a cirkadián ritmus felborul, az alvás pedig nem lesz kellőképpen pihentető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A National Sleep Foundation szakértői szerint mind a hidegebb, mind a melegebb hőmérséklet megzavarja az alvást. A túlságosan meleg szoba nehezíti a cirkadián ritmus szerinti testhőmérséklet-csökkenést, így nehezíti az elalvást. Ugyan a túlzottan hideg szoba nem gördít legyőzhetetlen akadályt a hőmérséklet ellen, kényelmetlenséget okoz, így nehezítheti az elalvást.

A rossz alvás egészségügyi hatásai

Jó tudni, hogy a tartósan rossz minőségű alvás nemcsak azért jelent problémát, mert az ember kimerültnek érzi magát, hanem negatív hatást gyakorolhat az egészségre is. A National Sleep Foundation szerint egy felnőttnek 7-9 óra zavartalan alvásra van szüksége. Ha ez bármilyen okból kifolyólag hosszú távon nem valósul meg, az a Groningen Egyetem vizsgálatai szerint magas vérnyomáshoz, magas koleszterinszinthez és elhízáshoz vezethet, valamint pszichológiai vonzatai is lehetnek: az ember  szorongóvá, rosszkedvűvé, stresszessé válhat.

Alvássegítő tippek 

A nyugodt alvás reményében lefekvés előtt nem árt megnézni, hogy hány fokot mutat a hőmérő. Az esti szellőztetést semmiképp sem jó elhanyagolni, de fontos nyomon követni, hogy a beltéri hőmérséklet ennek hatására ne emelkedjen 18 fok fölé.Ha van rá mód, és a termosztát programozható, hasznos lehet beállítani, hogy mindennap, a lefekvés óráiban visszahűtse a levegőt az optimális 18 fokra.

Nemcsak a hőmérsékletre érdemes figyelni: az elektromos eszközök, például a televízió és a telefon is legyenek kikapcsolva elalvás előtt, a szoba pedig legyen megfelelően sötét. A késő délutáni-esti órákban kerülendő a koffeintartalmú italok és ételek fogyasztása, ahogyan a túl nehéz ételeké is. Kis odafigyeléssel elérhető, hogy mindennap sokkal jobb minőségű, pihentetőbb alvásban részesülhessen az ember.

Ellazítanak és jó alvást hoznak

A következő technikák elűzik a szorongást, és segíthetik a pihentető alvást.

Egyszerű technikák, amik megszüntetik a szorongást: mély és nyugodt alvást hoznak

Elolvasom

 

Ezt is szeretjük