A legfinomabb karácsonyi édességek, amikhez nem kell sok hozzávaló: a hókiflitől a tejkaramelláig

Pusztán a konyhai alapkellékek felhasználásával is isteni karácsonyi süteményeket, desszerteket lehet varázsolni.

Karácsonyi édességek kevés hozzávalóból
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyi lakomák között lefojtásként ki ne szeretne egy-két süteményt elmajszolni? Minden háztartásban megvannak a jól bevált receptek, ám jól tudjuk, hogy bizony nem mindig bővelkedik a konyha a megfelelő alapanyagokban.

Ilyenkor sem szabad pánikba esni, hiszen kevés hozzávalóból is isteni finom süteményeket, desszerteket lehet rittyenteni - sokak nagy kedvencei, a hókifli vagy a tejkaramella sem tartalmaznak sok összetevőt.

Kevés hozzávalóból is készülhet finom karácsonyi édesség

Az ünnepeket megelőzően sokan már előre betáraznak bizonyos nélkülözhetetlen alapanyagokból. De minden háztartásban előfordulhat, hogy "hiba kerül a rendszerbe", és pont egy kulcsfontosságú alkotóeleme hiányzik a desszertnek. Az idő pedig nagy kincs, pláne a karácsonyi készülődés alatt, így ahelyett, hogy boltba rohannál, mutatunk pár olyan desszertötletet, amiket bármikor össze tudsz dobni, és mindenki a tíz ujját megnyalja utánuk.

A hókifli tésztája mindössze öt összetevőből áll, és abbahagyhatatlanul finom. Csak tejföl, liszt, só, vaj és porcukor kell hozzá. Érdemes kipróbálni a diós, vaníliás és a szilvalekváros változatát, de natúran is isteni finom.
Ha maradt egy kis étcsokoládé a mikuláscsomagból, akkor nyert ügyed van, mert már csak egy kis kakaópor, szódabikarbóna, cukor, vaj, tojás és természetesen liszt szükséges a csokis brownie-s keksz elkészítéséhez, amit akár fahéjjal is ízesíthetsz.
Látványos karácsonyi édességet lehet varázsolni a lekváros linzerből, amihez az alapélelmiszereken kívül még egy kis lekvár és citromhéj szükséges. Miután kinyújtottad a tésztát, helyes süteményformákkal szaggasd ki.
A lúdláb pohárdesszert szintén pofonegyszerű karácsonyi édesség. Étcsokoládé és habtejszín az alapja, amire cukorral és konyakkal ízesített meggyeket kell dobni. Nagyjából fél óra alatt kész van, és nem igényel sok hozzávalót sem.
Ha fehércsokis pudingot készítenél, sem kell felvásárolni a fél boltot, nem beszélve arról, hogy négy személyre elég csak fél liter tejet felhasználni hozzá. Kevesebb mint fél óra alatt kész is van az ínycsiklandó édesség, amiből garantáltan mindenki kér majd repetát.
A vaníliás madártejbe nem kell feltétlenül vaníliarudat vagy aromát tenned, sima vaníliás cukorral is tökéletesen ízesíthető. A legegyszerűbb, mindössze négy összetevőből álló receptet bárki 20 perc alatt elkészítheti.
A karácsony egyik legkülönlegesebb édessége a habcsók, melyet könnyű elkészíteni, és sokáig megőrzi szavatosságát is. Akár szaloncukor helyett vagy mellett ezzel is díszítheted a fát! A pillekönnyű desszertet szinte bármivel ízesítheted, az egyik legfinomabb a diós változata.
A bolti tejkaramellánál milliószor jobb a házi, nem beszélve arról hogy költséghatékonyan előállítható, mindössze három alapanyagból áll: cukorból, tejből és vajból. Hogyha ezt az egyszerű receptet követed, nem hibázhatsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük