Az olaszok 8 kedvelt karácsonyi fogásának receptje: a sültektől az édességekig

Az olaszok karácsonyi ételeiről elmondható, hogy ahány régió, annyi szokás.

GettyImages-638262642

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olaszok híresek életszeretetükről, amihez az isteni fogások élvezete is hozzátartozik. A mediterrán gasztronómia világszerte irigyelt, rendkívül gazdag és változatos, sikere többek között a minőségi alapanyagokban rejlik. Különösen vonzó, hogy általában nem bonyolítják túl az ételeket, az egyszerű, de nagyszerű elvét követik, szívvel-lélekkel főznek. 

Vajon mi kerül az olasz családok ünnepi asztalaira karácsonykor? Van-e olyan, hagyományosnak mondható receptjük, mint például itthon a halászlé?

Változatos és ínycsiklandozó fogások

Amennyiben valaki egyetlen tradicionális olasz karácsonyi ételre kíváncsi, könnyen hoppon maradhat. Az ünnepi menüsorra is jellemző az a változatosság, ami a mindennapokat is meghatározza az országban, vagyis hogy az egyes régiók más-más szokásokkal bírnak, és a karácsonyi asztalra is különböző, illetve sokféleképpen elkészített fogásokat tesznek. Míg Liguriában a halaké a főszerep, addig Emilia-Romagna a tésztafélék mellett teszi le inkább a voksát, és a csizma több pontján hódít az angolna. Az előételek jóformán elmaradhatatlan részét képezik a lakomának, lehetnek levesek és sonkaválogatások is. Az előételeket sok helyen a tészták, majd a húsok követik, a desszertekben fontos szerephez jutnak a kandírozott gyümölcsök, a csokoládé és a különböző magvak is. Az asztal mellől a vidámság és a finom italok sem hiányozhatnak.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük