Az olaszok 8 kedvelt karácsonyi fogásának receptje: a sültektől az édességekig
Az olaszok karácsonyi ételeiről elmondható, hogy ahány régió, annyi szokás.

GettyImages-638262642
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olaszok híresek életszeretetükről, amihez az isteni fogások élvezete is hozzátartozik. A mediterrán gasztronómia világszerte irigyelt, rendkívül gazdag és változatos, sikere többek között a minőségi alapanyagokban rejlik. Különösen vonzó, hogy általában nem bonyolítják túl az ételeket, az egyszerű, de nagyszerű elvét követik, szívvel-lélekkel főznek. 

Vajon mi kerül az olasz családok ünnepi asztalaira karácsonykor? Van-e olyan, hagyományosnak mondható receptjük, mint például itthon a halászlé?

Változatos és ínycsiklandozó fogások

Amennyiben valaki egyetlen tradicionális olasz karácsonyi ételre kíváncsi, könnyen hoppon maradhat. Az ünnepi menüsorra is jellemző az a változatosság, ami a mindennapokat is meghatározza az országban, vagyis hogy az egyes régiók más-más szokásokkal bírnak, és a karácsonyi asztalra is különböző, illetve sokféleképpen elkészített fogásokat tesznek. Míg Liguriában a halaké a főszerep, addig Emilia-Romagna a tésztafélék mellett teszi le inkább a voksát, és a csizma több pontján hódít az angolna. Az előételek jóformán elmaradhatatlan részét képezik a lakomának, lehetnek levesek és sonkaválogatások is. Az előételeket sok helyen a tészták, majd a húsok követik, a desszertekben fontos szerephez jutnak a kandírozott gyümölcsök, a csokoládé és a különböző magvak is. Az asztal mellől a vidámság és a finom italok sem hiányozhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük