A libamájtól a bejgliig: klasszikus karácsonyi menüsor receptekkel
Az ünnep egyik fénypontja a közös vacsora. Ha követnéd a régi hagyományokat, ezeket az ételeket készítsd el!
![Klasszikus karácsonyi menü](https://kep.index.hu/1/0/3075/30752/307528/30752875_bddde4f490c671d24170a88627908d7a_wm.jpg)
Karácsonykor a közös étkezéseknek legalább akkora jelentőségük van, mint a fadíszítésnek és az ajándékozásnak. Ilyenkor szinte mindenki szeretne valami különlegeset tenni az asztalra. Régen december 24-e még böjti napnak számított, a nagy lakomára csak az esti harangszó után kerülhetett sor.
Vannak szimbolikus jelentőséggel bíró ételek és alapanyagok, amik évtizedek óta kihagyhatatlanok. A mák, a dió, az alma, a hal, a káposzta szinte biztos, hogy valamilyen formában megjelenik a menüben. Idézd vissza a régi ízeket, tedd azt az asztalra, amit régen nagyanyáink!
![karacsonyi-libamaj](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3074/30746/307466/30746699_9d332a2503d086ae8c3ded5875d1a0fc_wm.jpg)
Előétel: sült libamáj
Egy jól megválasztott előétel megalapozhatja a vacsora hangulatát. Jól jönnek ilyenkor a különféle kencék, gyakran a töltött káposzta is előételként szerepel a menüben. Valódi ínyencségnek számít a libamáj, amit süthetsz akár a saját zsírjában is. Érdemes előtte órákon át tejben áztatni, és a hagymát se spórold le róla. A zsírja pirítósra is kiváló.
![halaeszle-menube](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3074/30747/307472/30747291_c73d67ca0d95adc4bc7a7476c4468a2b_wm.jpg)
Leves: halászlé
Hagyományosan kerül az ünnepi asztalra hal valamilyen formában. Nem véletlenül, hisz a pikkelyei a gazdagságot szimbolizálják. A kiadós, sűrű halászlé a menüsor meghatározó eleme lehet. Készítheted úgy, mint a szegediek, esetleg a bajaiak, akik tésztát is tesznek bele. Minél többféle halat raksz bele, annál jobb lesz a végeredmény.
![pulykasult-karacsonyra](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3075/30751/307517/30751767_f64e4ef3789115087025fc4815412a19_wm.jpg)
Főétel: rántott hal vagy sültek
A hal főfogásként is megjelenhet a menüben, akár rántva, akár sütve. A sültek amúgy is főszerepet kaphatnak a vacsorán. A liba- vagy a kacsacomb is fenséges. Naranccsal és néhány fűszerrel pedig ünnepivé teheted. Amerikában szinte kötelező a pulykasült, nálunk is egyre több családban kerül asztalra.
![aszalt-szilvas-makos-bejgli](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3075/30751/307517/30751771_aa056e503edf495bcd6b8a4f5201181a_wm.jpg)
Desszert: zserbó és bejgli
Karácsonykor általában többféle csodás desszert is készül. A diós és a mákos sütik remek lezárásai lehetnek az étkezésnek. A mák a bőséget, a gazdagságot, a termékenységet szimbolizálja, a dió kiváló a rontások ellen. Klasszikus ünnepi süteménynek számít a több lapból álló, lekváros, diós zserbó vastag csokiréteggel a tetején. A diós vagy mákos bejgli már az Osztrák-Magyar Monarchia idején nagyon kedvelt ünnepi desszertnek számított, és a népszerűsége azóta sem csökkent. Akkor igazán ellenállhatatlan, ha a töltelék jó vastag, a teteje pedig márványos.
OLVASD EL EZT IS!
- libamáj
- sertéssült
A 8 legfinomabb karácsonyi főfogás: hagyományos finomságok
![libamajpastetom](https://kep.index.hu/1/0/3055/30555/305557/30555733_239248e0ac5978b31523c26bcda95537_wm.jpg)
- libamáj
- karácsonyi recept