A libamájtól a bejgliig: klasszikus karácsonyi menüsor receptekkel

Az ünnep egyik fénypontja a közös vacsora. Ha követnéd a régi hagyományokat, ezeket az ételeket készítsd el!

Klasszikus karácsonyi menü
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karácsonykor a közös étkezéseknek legalább akkora jelentőségük van, mint a fadíszítésnek és az ajándékozásnak. Ilyenkor szinte mindenki szeretne valami különlegeset tenni az asztalra. Régen december 24-e még böjti napnak számított, a nagy lakomára csak az esti harangszó után kerülhetett sor. 


Vannak szimbolikus jelentőséggel bíró ételek és alapanyagok, amik évtizedek óta kihagyhatatlanok. A mák, a dió, az alma, a hal, a káposzta szinte biztos, hogy valamilyen formában megjelenik a menüben. Idézd vissza a régi ízeket, tedd azt az asztalra, amit régen nagyanyáink!

karacsonyi-libamaj

Előétel: sült libamáj

Egy jól megválasztott előétel megalapozhatja a vacsora hangulatát. Jól jönnek ilyenkor a különféle kencék, gyakran a töltött káposzta is előételként szerepel a menüben. Valódi ínyencségnek számít a libamáj, amit süthetsz akár a saját zsírjában is. Érdemes előtte órákon át tejben áztatni, és a hagymát se spórold le róla. A zsírja pirítósra is kiváló.   

halaeszle-menube


Leves: halászlé

Hagyományosan kerül az ünnepi asztalra hal valamilyen formában. Nem véletlenül, hisz a pikkelyei a gazdagságot szimbolizálják. A kiadós, sűrű halászlé a menüsor meghatározó eleme lehet. Készítheted úgy, mint a szegediek, esetleg a bajaiak, akik tésztát is tesznek bele. Minél többféle halat raksz bele, annál jobb lesz a végeredmény. 

pulykasult-karacsonyra

Főétel: rántott hal vagy sültek

A hal főfogásként is megjelenhet a menüben, akár rántva, akár sütve. A sültek amúgy is főszerepet kaphatnak a vacsorán. A liba- vagy a kacsacomb is fenséges. Naranccsal és néhány fűszerrel pedig ünnepivé teheted. Amerikában szinte kötelező a pulykasült, nálunk is egyre több családban kerül asztalra. 

aszalt-szilvas-makos-bejgli
Fotó: acceptfoto /

Desszert: zserbó és bejgli

Karácsonykor általában többféle csodás desszert is készül. A diós és a mákos sütik remek lezárásai lehetnek az étkezésnek. A mák a bőséget, a gazdagságot, a termékenységet szimbolizálja, a dió kiváló a rontások ellen. Klasszikus ünnepi süteménynek számít a több lapból álló, lekváros, diós zserbó vastag csokiréteggel a tetején. A diós vagy mákos bejgli már az Osztrák-Magyar Monarchia idején nagyon kedvelt ünnepi desszertnek számított, és a népszerűsége azóta sem csökkent. Akkor igazán ellenállhatatlan, ha a töltelék jó vastag, a teteje pedig márványos.  

A 8 legfinomabb karácsonyi főfogás: hagyományos finomságok

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük