6 hiba a testbeszédben, ami antipatikussá tesz a főnök szemében

Nemcsak a kimondott szavakra és a feladatokra, hanem a testbeszédre is oda kell figyelni a munkahelyen.

fonok alkalmazott

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkahelyen mindenki arra koncentrál, hogyan viselkedik a főnökével, mennyire jól végzi el a feladatokat, vagy mennyi pluszt vállal be, mennyit túlórázik. Azt viszont már kevesebben gondolják, hogy a teljesítmény mellett egyéb apróságok is számítanak.

A testbeszéd könnyedén szimpatikussá tehet a vezető szemében, de sajnos akár az ellenkezőjét is elérheted vele. Ha nem figyelsz oda, egy új munkahelyen gyorsan antipatikussá válhatsz a mozdulataid, testtartásod alapján - ezek ugyanis tudat alatt üzennek másoknak. Ha azt szeretnéd, hogy kedveljen, szorgalmasnak tartson, és könnyebben elérd a kitűzött előléptetést, akkor a következő hibákat még véletlenül se kövesd el.

Testbeszédhibák a munkahelyen

Egy tartás, egy mozdulat akár negatív üzenetet is közvetíthet rólad annak ellenére, hogy nem is gondolnál rá. Dr. Lilian Glass testbeszédszakértő szerint a görnyedt ülés például hanyagnak, érdektelennek és unatkozónak mutatja az embereket, ami valljuk be, nem túl jó pont a vezető szemében. Persze, nem arról van szó, hogy katonásan kell végigszenvedned a székben a napot, csupán arról, hogy próbálj kissé egyenesebb háttal ülni, ne bújj bele a monitorodba teljesen.

A szakértő azt is hozzátette, hogy az egyéb mellékes cselekvések - mint a hajcsavargatás, az állandó láb- vagy térdmozgatás, az asztalokon lévő tárgyakkal való játék - szintén rossz benyomást keltenek. Azt üzenhetik rólad, hogy nem figyelsz oda, unod a beszélgetést, vagy éppen azt, amit csinálsz - ugyanúgy, mint az asztalon könyöklés.

A kartartásra is ügyelni kell

A munkahelyen a legjobb, ha nyitottnak látnak a kollégák és a felettesed is. Ehhez ügyelned kell arra, hogy, amikor valakivel beszélsz, ne tedd karba a kezeidet. Sokan elkövetik ezt a hibát, de, ha így állsz, védekezőnek és elutasítónak tűnsz, és úgy érzi majd a főnök, hogy nem vagy fogékony a mondandójára, hanem jobban értékelnéd, ha inkább magadra hagyna.

Nemcsak ebből a szempontból érdemes figyelni a kezeidre. Az sem jó, ha a hátad mögött kulcsolod össze őket. Az Acoustical Society of America kutatása szerint ez megbízhatatlannak mutat mások szemében. Ha pedig a főnök gondolja ezt egy alkalmazottról, az akár az illető karrierjének útjába is állhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Támaszkodsz vagy elfordulsz? Nem jelent jót

A Stanford Egyetem kutatása szerint az egyenes, stabil állás erőteljesnek, megbízhatónak és határozottnak mutat, ezzel szemben az, ha nekitámaszkodsz valaminek, a gyengeség és a határozatlanság jele. Ezért javasolt odafigyelni arra, hogy, amikor a feletteseddel beszélgetsz, ne dőlj neki semminek, hanem vess be inkább egy visszafogott erőpózt.

Arra is ügyelj, hogy mindig teljesen fordulj oda ahhoz, akivel éppen kommunikálsz. Ha akár a lábaddal vagy a felsőtesteddel észrevehető mértékben oldalra fordulsz, az szintén elutasítást és érdektelenséget jelezhet a másik felé.

Hogy kelthetsz jó benyomást?

Szerencsére vannak olyan jól bevált mozdulatok is, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy elnyerd mások szimpátiáját. Ha jó benyomást akarsz kelteni, ezeket vesd be.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük