4 közkedvelt mondat, ami az egész állásinterjút tönkreteszi a szakértők szerint

Sokan használják ezeket, és eszükbe sem jut, hogy rossz színben tüntetik fel őket a munkáltató előtt. Pedig így van.

allasinterju

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rengeteg apróságon áll vagy bukik egy állásinterjú. Sokszor olyan, tényleg jelentéktelennek tűnő szavak, mozdulatok is közrejátszanak a sikerességében, melyekre szinte senki sem figyel. Számít többek között a testbeszéd, az illem betartása, és természetesen legfőképpen az, hogy mit mond, hogyan viselkedik a jelentkező.

Vannak kérdések, melyeket mindenképpen érdemes feltenni, de van néhány olyan mondat is, melyet kerülni kell, mert alkalmatlannak, antipatikusnak láttatják a jelöltet. A szakértők szerint a következő dolgokat semmiképpen sem szabad megemlíteni az interjún, különben biztos lesz a bukás.

„Utáltam az előző munkahelyemet, és szörnyű volt a főnököm.”

A HR-specialista, Dale Williams szerint rengetegen panaszkodnak az interjúztatóknak az előző munkahelyükről, főnökükről, sőt, sokan durván szidják is őket. Ez viszont a lehető legrosszabb, amit egy jelentkező tehet. Egyrészt negatív, cselszövő és áskálódó személynek mutatják az illetőt, másrészt pedig a leendő felettesnek biztosan megfordul a fejében, hogy, ha felvenné, és mégsem alakulna jól a dolog, az ő cégéről is hasonlókat terjesztene.

Tehát még akkor sem érdemes ilyen szavakhoz folyamodni, ha valóban rossz volt a helyzet az előző vállalatnál. Ajánlott inkább csak röviden, tömören és visszafogottan fogalmazni erről, esetleg csupán annyit mondani, hogy más környezetre, munkára vágytál, ahol jobban kamatoztathatod a tudásodat.

„A tökéletességre való törekvés a legnagyobb gyengeségem.”

Jól láthatóan előre eltervezett, betanult és rengetegszer hallott taktikai válasz, ha valaki a legnagyobb gyengéjének a tökéletességre való törekvést nevezi meg. Sinead Bunting marketingvezető szerint, bár sokak úgy gondolják, ez pozitív képet festhet a jelöltről, valójában nem egy őszinte válasz, ezért rossz fényben tünteti fel az állásra jelentkezőt. Javasolt inkább megemlíteni egy valós, enyhe hibát, és hozzátenni, hogy tisztában vagy vele, ezért tudatosan igyekszel javítani rajta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

„Szükségem van erre az állásra.”

Nem szabad azzal sem érvelni, hogy valakinek bármiféle pénzügyi vagy családi okból szüksége van az állásra. Ez olyan esetben jöhet csak be, ha jó barátod a főnök, máskor viszont inkább ellenérzetet kelt benne. Egyrészt a felettest nem érdeklik az új jelentkező magánügyei, másrészt pedig olyan emberre vágyik, aki tudása, tapasztalata és személyisége alapján passzol a céghez, előremozdítja azt, és segíti a fejlődésben. Az nem elég számára, ha valakinek csupán bizonyos okokból szüksége van egy állásra. Ezért is nem szabad ezzel próbálkozni, hanem inkább az erősségeket kell hangsúlyozni.

„Pontosan mennyi lenne a fizetés?”

Természetes, hogy mindenkit érdekel, hogy mégis mennyi pénzt fog kapni az állásért, de az első interjú nem bértárgyalás. Ha a hirdetésben nem jelölték meg legalább körülbelüli összeget, akkor rákérdezhetsz a nagyságrendre, illetve a cafeteriára, de tovább nem érdemes menni, mert ez akár ellenszenvesnek is mutathat a HR-es szemében. A pénzt ne az első percekben hozd fel, inkább a vége felé, vagy akkor ha megkérdezi az asztal másik oldalán ülő, hogy vannak-e kérdéseid. 

A legfontosabb illemszabályok

Az állásinterjún nemcsak az fontos, hogy mit mondasz, hanem az is, hogyan viselkedsz. Néhány illemszabályt fontos betartani ahhoz, hogy szimpatikussá vált, és megnöveld az esélyedet. Mutatjuk a legfontosabbakat, melyeket sokan rosszul ismernek.

Ezt is szeretjük