Jól bevált pszichológiai trükkök a sikeres állásinterjúhoz - Megduplázod velük az esélyeidet

Tudat alatt gyakorolsz velük erőteljes, pozitív hatást a másikra.

allasinterju
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állásinterjú sikere a jó önéletrajzon és a megfelelő tudáson kívül még rengeteg apróságon múlik. Nemcsak az fontos, hogy az interjúztató fél kompetensnek találjon a megpályázott helyre, hanem az is, hogy legalább egy kicsit szimpatizáljon veled.

Ahhoz, hogy minden szempontból meggyőzd a másikat arról, hogy te vagy a tökéletes jelölt a meghirdetett állásra, érdemes bevetned néhány apró, mégis igen hatásos pszichológiai trükköt. A szakértők szerint ezekkel megduplázhatod az esélyeidet.

Válaszd a megfelelő időpontot!

Ha a telefonban vagy az üzenetben, melyben behívnak a meghallgatásra, van lehetőséged időpontot választani, dönts a délelőtt 10 vagy fél 11 mellett. Ami pedig még jobb, ha keddre, szerdára vagy csütörtökre esik az interjú. Több pszichológiai kutatás bizonyította már, hogy ilyenkor vannak a legjobb kedvükben a dolgozó emberek, és ekkor figyelnek a legaktívabban a válaszaidra.

allasinterjun

Kelts szimpátiát az öltözködéssel!

Amit már indulás előtt megtehetsz, az az, hogy a lehető legjobb ruhát választod ki az alkalomra. Természetesen, ha egy komoly, szigorú szabályokkal övezett céghez indulsz, jobb, ha megmaradsz a hagyományos fekete kosztüm, fehér ing és tűsarkú kombinációnál. Azonban, ha egy kicsit lazább a légkör, nyugodtan nyúlj a kissé színesebb darabokhoz, kiegészítőkhöz, mert nagyban hozzájárulhatnak a sikeredhez.

Gondold át a munkakört, a hozzá szükséges elvárásokat, és így válogass az árnyalatok között. A kékkel megbízhatóságot, erőt sugallsz, a sárgával optimizmust, energiát és vidámságot, míg a zölddel nyugalmat és bölcsességet. Ha ezek közül választasz, inkább szavazz a halványabb színekre, és azokra is kis mennyiségben: a szoknyád és a blézered lehet sötétkék, de sárga vagy zöld inkább csak a felsőd legyen. Ha viszont kreatív munkára jelentkezel, akár a nagy képzelőerőről árulkodó pink vagy a bátorságot és izgalmat sugárzó piros mellett is dönthetsz. Arra viszont ügyelj, hogy ne keverd túlságosan az árnyalatokat, mert ez szakszerűtlennek, komolytalannak mutathat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vedd figyelembe a korát!

Ahhoz, hogy szimpatikussá válj, és meggyőzd az asztal másik felén ülőt, a pszichológusok szerint érdemes figyelembe venned a korát. Saccold meg nagyjából évtizedre pontosan, hogy hány éves lehet, és ettől függően hangsúlyozd a tehetségedet. Ha húsz és harminc közötti az interjúztató, mutasd meg néhány kiemelkedő munkádat, és világíts rá, hogy egyszerre több feladatra is tudsz figyelni. Ha viszont harminc és ötven közötti az illető, akkor beszélj a munka és a magánélet egyensúlyáról, míg ötven és hetven közötti személy esetében ismerd el az ő vagy a cég sikereit, és mesélj a céljaidról.

Ha még biztosabbra akarsz menni, másold egy kicsit a testbeszédét, a mozdulatait. De vigyázz, nehogy túlzásba ess, mert azzal pont az ellenkező hatást éred majd el.

Dicsérj, de ne akárhogyan

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a céget dicsérő mondataikba valahogy belefűzik a saját tulajdonságaik kiemelését. Ez viszont egyáltalán nem vezet jóra. Fontos ügyelni arra, hogy nyomatékosan és őszintén ismerd el a vállalat eddig elért sikereit, de úgy, hogy ne építs bele semmit önmagadról. A kutatók bizonyították, hogy ez az egyik leghatásosabb módszer arra, hogy kitűnj a többiek közül, és lenyűgözd a hallgatóságot.

Ne rejtegesd a gyengeségeket!

Bár sokan úgy gondolják, egy állásinterjún csak az erősségeket és a pozitív tulajdonságokat kell hangsúlyozni, ez egyáltalán nem így van. A gyengeségekre egyre több helyen rákérdeznek, és ilyenkor nem szabad, hogy zavarban legyél, vagy tökéletesnek mutasd magad. Őszinte választ kell adnod, hiszen senki sem hibátlan, és ezt az interjúztatók is tudják. Viszont előnyödre fordíthatod úgy, ha hozzáteszed, hogy tudatában vagy ennek, és már dolgozol azon, hogy kiküszöböld, vagy javíts a helyzeten.

Ezt is szeretjük