Így nyerheted el mindenki szimpátiáját 7 másodperc alatt - A szakértő szerint tudat alatt hathatsz rájuk

Néhány trükk már alig pár másodperc alatt segít, hogy belopd magad mások szívébe, és megkedveljenek.

kezfogas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arra már számtalan tudományos kutatás rávilágított, hogy az első benyomás meglepően hamar, már a találkozás hetedik másodpercében eldől. Borzasztóan nehéz ennyi idő alatt kihozni a maximumot az ismerkedésből, főleg akkor, ha nyomás alatt van az ember, mert fontos lenne, hogy megkedvelje őt a másik.

Sokan éppen ezért hibázzák el a lehetőséget, vagy nem használják ki eléggé a rövidke időt, pedig az egész későbbi kapcsolatra rányomhatja a bélyegét az első találkozó. Hogy biztosan jó benyomást kelts abban, akiben szeretnél, érdemes szem előtt tartani néhány apróságot, illetve bevetni pár hatásos trükköt.

Szimpátia az első másodpercekben

Julie Lambert-Burnet etikettszakértő szerint a legtöbben alig tulajdonítanak jelentőséget az ismerkedés első perceinek, pedig fontos lenne, mert a verbális és a nonverbális kommunikáció is erőteljesen meghatározza azt, hogy mások mit gondolnak majd rólad. Az első lényeges pontként bizonyos helyzetekben - például meghallgatás, előadás, állásinterjú - a helyiségbe való belépést emelte ki. Egy találkozó előtt ajánlott bevetni pár percre egy-egy erőpózt, és egyenes, magabiztos testtartással, valamint kedves, lágy mosollyal sétálni a szobába. A jobb kéz ilyenkor mindig legyen szabad a kézfogásra, ami rögtön a második kulcsmozzanat: egy határozott, de nem túl erős mozdulat segít megteremteni a kapcsolatot, magabiztosságot sugall.

Ezeken kívül az első hét másodpercben a testbeszéd szintén sokat nyom a latba. A szemkontaktus bizalmat kelt, de csak a beszélgetés 60-70%-ában érdemes tartani, mert különben pont az ellenkezőjét éred el vele, mint amit szeretnél. Emellett az enyhe, kedves mosoly nemcsak a belépéskor, hanem a bemutatkozás során is elengedhetetlen. Nemcsak szimpatikusnak mutat, de segít megnyílni feléd a másik embernek.

Nevek és beszélgetés

Nem szabad azt gondolni, hogy az első pillanatokban a szavak és a beszéd úgysem lényeges. Nagyon is számít, hogyan használja ki valaki ezt az igen rövid időt. Úgy lehet kihozni belőle a maximumot, ha nyílt testtartást veszel fel, de tartod a megfelelő távolságot, és arra szintén odafigyelsz, hogy mit mondasz. Először is, a bemutatkozás során valahogy mindenképp ismételd vissza a másik nevét, mert ezzel egyrészt könnyebben megjegyzed majd, másrészt pedig közvetlenebb kapcsolatot teremtesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezután érdemes rögtön rátérni a beszélgetésre. Bár az első hét másodpercbe a legjobb esetben is csak néhány mondat fér bele, akkor sem szabad csak kínos mosolygással tölteni ezt az időt. Érdemes mindig kérdéssel indítani az „Örülök, hogy megismerhetem” után. Rá lehet kérdezni, hogy érzi magát a másik, mit szól az időjáráshoz, honnan érkezett, vagy milyen volt az útja. Lehet, hogy sablonosnak tűnnek ezek a mondatok, de a szakértő szerint nem véletlenül használja őket mindenki: egyszerűek, nem hoznak senkit kellemetlen helyzetbe, mégis megnyitják a kapcsolatot a két fél között, elindítják a beszélgetést.

Amire még figyelj oda!

Mindezeken kívül van még két dolog, ami igen fontos. Az egyik, hogy nem szabad csak önmagadra fókuszálni az első találkozáskor. Ajánlott kérdezni, érdeklődni, és nem magadat, hanem a másikat helyezni a középpontba. A második pedig, hogy tilos a telefonodat nyomkodni. A mobil már annyira hozzáragadt az emberekhez, hogy sokan szinte mindig kézben tartják, és rögtön elolvassák, ha érkezik egy új üzenet. Azonban, ha jó benyomást akarsz kelteni, ezt semmiképpen se tedd. A készülék legyen lehalkítva a táskádban, és elő se vedd addig, amíg nem zárult le a beszélgetés - kivéve, ha telefonszámot cseréltek az illetővel. Ha ezeket az apróságokat betartod, garantáltan szimpatikus leszel mások szemében már az első hét másodperc során.

Mozdulatok a jó első benyomásért

A következő mozdulatok, testtartások szintén tudat alatt hatnak az emberekre, és elősegítik azt, hogy minél gyorsabban megkedveljenek.

Ezt is szeretjük