Sosem veszekedtek? Ez is árthat a kapcsolatodnak

Így állj ki az igazadért

Ha a szőnyeg alá sepritek a problémákat, az hosszú távon eltávolíthat benneteket egymástól.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy párkapcsolatban előfordulnak hullámvölgyek, ám sokan hajlamosak arra, hogy a problémákat a szőnyeg alá söpörjék, és egyfajta látszatvilágban éljenek, ami pedig sehová sem vezet. Hosszú távon ugyanis nemcsak az állandó vitatkozás vagy veszekedés, hanem a folytonos hallgatás is a kapcsolat rovására megy. Fontos tehát, hogy kiállj önmagadért, illetve meg tudjátok beszélni a dolgokat anélkül, hogy egymás torkának esnétek.

Semmiképpen se hagyd, hogy a saját dühöd áldozatává válj, mivel így előfordulhat, hogy a feloldatlan indulatok meggondolatlan cselekedetekre késztetnek. Vállald fel, ami benned zajlik, de azt is értsd meg, hogy amíg nem tudod túltenni magad ezen, addig a partnered által kiváltott érzelmek hatása alatt fogsz élni.

Az én-üzenetek hasznossága

Az intimitást nemcsak a gyengédség és a szeretetteljes gesztusok révén lehet elérni és fenntartani. Ugyanígy teret kell engedni a dühnek, a rossz hangulatnak, az indulatoknak és a vitáknak - még akkor is, ha ezeket a legnehezebb elfogadni és megérteni egy kapcsolatban.

Persze, ha állandóan rosszul érzed magadat, az aggodalomra adhat okot, de a legtöbb esetben csak múló állapotról van szó. Partnered türelmetlensége vagy hevessége viszont már gátolhatja a megfelelő kommunikációt. Ilyenkor az úgynevezett én-üzenetek segíthetnek elkerülni vagy megoldani a vitás helyzeteket, mielőtt azok elmérgesednének. Például ahelyett, hogy azt állítanád: "te sosem figyelsz rám", inkább mondd azt a kedvesednek: "bánt, hogy nem tudom elmondani neked, mit érzek". Az én-üzenetek lehetővé teszik, hogy jobban megértesd a problémákat a másik emberrel, így ő is jobban oda fog figyelni rád.

15 tipikus női baki a párkapcsolatban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Beszéljétek meg!

Ez a fajta kommunikáció szintén hasznos lehet olyan esetekben, amikor valamilyen múltbeli probléma újbóli felbukkanása okozza a nézeteltérést. A régi sérelmek ismétlődő felemlegetése védekezésre készteti a partneredet, és ez eleve ellehetetleníti a konfliktushelyzetek megoldását.

Akkor a legkönnyebb a gondokat megbeszélni, ha mindketten tisztában vagytok a tisztességes, őszinte kommunikáció fontosságával. Az üres vádaskodások helyett próbálj meg odafigyelni párod szavaira és érzelmeire, hiszen a cél a megértés.

Kerüld az olyan frázisokat, mint a te mindig, te sosem. Ugyanígy felejtsd el a szitkozódást, és ne hasonlítgasd össze partneredet senkihez, főként ne az exedhez. Ezzel csak felesleges indulatokat keltesz, és oda nem illő megjegyzésekkel tereled el a figyelmet a beszélgetés lényegéről. A feszültség és az idegesség pedig igencsak megnehezítik a kommunikációt.

Nem kell megijedni a konfliktusoktól

A tökéletes egyetértés csak a fantáziákban létezik. A nézeteltérések természetes velejárói két ember viszonyának. Hosszú távon, ha már túljutottatok a kezdeti, szenvedélyes szakaszon, mindig számítani kell vitákra, feszültségre és félreértésekre. Nem árt, ha nyíltan szembenézel velük, így ugyanis lehetővé teszed, hogy valamilyen elhatározásra vagy egyezségre jussatok.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne hidd, hogy ha nem veszel tudomást a problémákról, akkor nem kell őket megoldanod. Pedig nem is minden nézeteltérés von maga után konfliktust. Van olyan helyzet, amelyik egyszerűen csak a különbözőségek tiszteletben tartását igényli, no meg persze kompromisszumkészséget.

Cikkünk megírásában Dr. Sol Gordon Honnan tudhatod, hogy megtaláltad a nagy Őt című könyv segített, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ti meg tudjátok beszélni a problémákat, vagy rögvest egymás torkának estek?

Ezt is szeretjük