18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Gyenge férfiak, sikeres nők

Mi van, ha a nő többet keres?

Az emancipáció nem rossz, de vannak hátulütői: sikeres nők egyedül. Miért nem lehet a nő sikeres?

Ha sarkítani akarnék, azt mondanám, a férfit a siker boldoggá, a nőt magányossá teszi. Bár a rendszerváltás valóban hozott némi változást ezen a téren, azért még mindig van min javítani.

A nők ideje

Emlékszem, amikor nagy csinnadrattával kísérve ki-ki a maga tűsarkain áttipegett a XXI. századba, amit a sok nagyon okos megfejtő azonnal elkeresztelt a „nők évszázadának”. Akkoriban nagyon örültünk ennek, pedig ha tudtuk volna, hogy mennyi mindennel jár ez együtt, talán óvatosabban duhajkodtunk volna tovább.

Tény, hogy az akkor olyannyira divatos fiatalosítás okán nagyon sokan kerültek vezető pozícióba, a keményen dolgozó nők közül is. Ha jól utánaszámolunk, akkor ezek hölgyek még éppen csak a harmincas éveik elejét tiporják, mégis sikeresek, magabiztosak, céltudatosak, kemények – elsősorban a bankszámlájukon csücsülő, szabad szemmel is jól látható összegek miatt.

Munka, munka, munka

Ezen a ponton azonban sokan estek csapdába. Leginkább azért, mert legszebb éveiket csak munkával töltötték, és szépen kiégtek, mire észbe kaptak volna, hogy bizony Párizsból csak a konferenciaterem ablakát látták, pedig milyen jó lett volna szerelmesen búgni valakivel egy pohár bor fölött. De nem csak ez a gond. Ami a kapcsolatokat illeti, úgymond nagyon sok nő rosszul szocializálódott. Megkérdeztem M. barátomtól, hogy mit gondol arról, hogyha a nő sikeresebb, mint ő. Azt válaszolta, hogy odáig el sem tud jutni egy ilyen csajjal – illetve semeddig –, mert annyira kemények, akarnokok és erőszakosak, hogy vagy azonnal elmenekül előlük, vagy ő kerül lapátra rövid úton, tépelődő természete miatt. Pedig M. helyes fiú, érdemes megismerni, ezt bátran kijelenthetem. De akkor mi a recept?
- Hagynia kellett volna, hogy én hódítsam meg, még ha ez tovább is tart, mint egy üzleti ebéd.

A szétválasztás

Mondjuk abból, ha ki-ki a saját szemétdombján egerészik, nagy baj nem lehet. Mert ha a férfi nem tud férfi lenni, ergo a nő a domináns, nos az a kapcsolat ha nem is halálra, de valami olyasmire van ítélve. Természetesen nem jut minden vezérigazgató mellé egy női megfelelő, maradjunk annyiban, hogy az életszemléletnek és az ambíciónak – bármilyen területen dolgozzanak is a felek – nagyjából egyeznie kellene, különben a tiszteletnek nyoma sincs. Tízből tíz nő mondja azt, hogy szeret felnézni a párjára, átadni a slusszkulcsot, üljön ő a volán mögé! De ehhez hölgyek, le kell venni a dominacsizmát otthon, szögre kell akasztani az ostort. Mivel hajlamosak vagyunk ráhúzni a férfiakra azt, hogy nem elég férfiasak, előbb nézzünk mi is magunkba: mi elég nőiesek vagyunk?

A kivételek

Természetesen vannak olyan párok, akik mindezen már régen túlvannak. Értik és szeretik a másik életét, a férfi is elfogadta, hogy a nőnek fontos a munkája, és azt jól is csinálja. Cserébe a nő nőként viselkedik, kompromisszumokat hoz a kapcsolatért és a férfiért, akit szeret. Kommunikálnak. Ismerek egy ilyen párt. Megkérdeztem a nőt, hogy hogyan csinálta, hogy tartotta egyben a viszonyt az elején, amikor jóval erősebb szakmai sikerei voltak, mint a pasijának.

– Titkolóztam – felelte – nem mondtam meg neki hónapokig, hogy mennyit keresek, féltem, hogy elijesztem, mint az összes elődjét. Így volt ideje, hogy megismerje azt az oldalamat is, amit csak ő lát, a gyengét, az oltalmazásra szorulót. Ez pedig kihozta belőle azt, hogy ő is többet akart. Sikeres akart lenni. Miattam. Mert családot akart velem.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Túl szép, hogy igaz legyen? Igen, én is ledöntöttem gyorsan két citrom levét a sok szirupra, aztán visszaemlékeztem, hogy milyen sokat veszekedtek annak idején, hogy a nő mennyit küzdött a kapcsolatért.

Receptet természetesen nem adhatunk, mert nincs. Annyira különbözünk, hogy mindenkinek más jön be, másként működik. De egy biztos: abból baj nem lehet, ha türelmesek vagyunk. Ha hagyunk időt, hogy a sok manír mögül előbújjon az igazi arc. És ez a férfiakra is vonatkozik. Nem kell azonnal leírni egy nőt, mert sok pénzt keres! Nem éri meg egy ilyen részlet miatt lemondani akár életünk szerelméről. Mert – félreértés ne essék – az soha nem jön könnyen. Még akkor sem, ha Prada cipőben jár.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük