Ezért megy tönkre a legtöbb kapcsolat
Ezt tedd, ha úgy érzed, nincs miről beszélgetnetek
A legtöbb párkapcsolatnak a kommunikáció hiánya vet véget.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kommunikáció minden kapcsolat, így a párkapcsolat fenntartásához elengedhetetlen. Ám ha két ember régóta él együtt, sokaknál eljön egy pont, amikor úgy érzik, nincs miről beszélgetniük.

Már nem lelkesíti őket az újdonság varázsa, és mivel a legtöbb dolgon osztoznak, úgy érezhetik, már kívülről tudják egymás gondolatait, válaszait, ezért nem is érdemes kérdezni.

Sok kapcsolat ebben a fázisban megfeneklik, és nem ritkán épp az a tény vezet szakításhoz, hogy két ember úgy érzi, már nincs mit mondaniuk - miközben gyakran szőnyeg alá söprődnek a problémák és rejtve maradnak az érzések. Ez azonban elkerülhető.

A beszélgetések mindig utat jelenthetnek a másikhoz, ám némi erőfeszítésbe kerülhet mindkettőtöknek, hogy elmondjátok egymásnak, ami bennetek van. Íme, néhány szabály, ami ebben segít.

Elkülönített idő

Fontos, hogy rendszeresen különítsetek el valamennyi időt a beszélgetésre, amikor csak magatokra és egymásra kell figyelnetek. Nem zavarnak sem a családtagok, sem a barátok, és más tevékenységek sem terelik el a figyelmeteket.

Ne menjen a háttérben a TV se. Így minden héten tudhatjátok, hogy rendelkezésetekre áll az idő, amit tisztán egymásnak szentelhettek, és amelynek során előkerülhetnek azok az érzések és gondolatok is, melyek máskülönben elvesznének a hétköznapok forgatagában. Ez pedig építi az intimitást.

Fókuszban az érzések

Bár fontos volna, a komoly érzésekről beszélni sosem könnyű, gyakran még azzal sem, akivel bizalmas kapcsolatban vagy. A gyakorlás azonban meghozza a gyümölcsét, és minél pontosabban meg tudod fogalmazni, mi zajlik benned, annál pontosabban rálátsz, és annál inkább fel tudod ismerni és meg tudod osztani a jövőben is a másikkal azt, ami zavar, vagy azt, aminek örülsz. Ennek egyik útja, ha ahelyett, hogy csak annyit mondasz, feszült vagy, mert nehéz napod volt, megpróbálsz a nyomára jutni, hogy melyik tett vagy gesztus mit okozott benned.

Ezt megteheted akkor is, ha úgy érzed, a párod tett valamit, ami miatt rossz érzésed van, arra ügyelj viszont, hogy ne hibáztasd a másikat, mert ezzel csak ellenállást generálsz benne. Ne hányd a szemére az adott dolgot, inkább azt fogalmazd meg, hogy mit okoz benned, amit tesz - akkor se feledkezz meg erről, ha örömet szerez.

Emellett nemcsak az érzésekről, de a tényekről is érdemes beszélnetek. Vagyis jobb, ha felosztjátok a ház körüli és a családdal kapcsolatos teendőket, hogy megelőzzétek a kimondatlan elvárásokat, majd a csalódást, hogy a másik nem olvasott a gondolataidban.

A boldog párkapcsolat titka

A szakértő elmondja, mi a kulcs ahhoz, hogy sokáig boldogan élhessetek együtt.

Figyelj, és légy egyenes!

Ha azt várod egy beszélgetéstől, hogy valamit megváltoztasson, fontos, hogy ne csak a saját véleményed mondd el, hanem figyelmesen meghallgasd a másikat is. Érdemes akár elismételned a saját szavaiddal, amit mondott, és visszakérdezned, hogy jól értetted-e, így elkerülhetitek a félreértéseket, amelyek könnyen felbukkanhatnak még a legártatlanabbnak tűnő kijelentések kapcsán is.

Emellett az is fontos, hogy kerülőutak helyett minél konkrétabban és egyenesebben fogalmazd meg, amit mondani akarsz. Ezzel időt spórolhatsz, és elkerülheted a felesleges félreértéseket. Ha például a párod felveti, hogy hétvégén látogassátok meg a nagynénjét, és te nem szeretnél menni, akkor azt mondd, hogy nem szeretnél menni, ne pedig azt, hogy még egy csomó dolgod van, és nem érsz rá. Így a másik is tudja, hogy mihez viszonyuljon, és könnyebben juttok közös nevezőre.

OLVASD EL EZT IS!

paros
  • kommunikáció
  • párkapcsolati probléma

Hogyan beszélsz a pároddal?

Ezt is szeretjük