3 önmegnyugtató mondat szorongásra: a pszichológus elmondja, miért hatásosak
Akár egy mondattal is csökkenthető a szorongás.

GettyImages-809009638
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szorongsz, akkor az együttérző beszéd saját magadhoz segíteni tud, hogy a szituációt egy kiegyensúlyozottabb és reálisabb módon lásd, jobban érezd magad, és jobb döntéseket hozz. 

Itt van ennek néhány típusa, amit szorongás esetén használni tudsz. Bemutatjuk a mögöttük lévő okokat és magyarázatokat, melyeketAlice Boyes, PhD. pszichológus fejtett fel. 

3 önmegnyugtató technika szorongásra

Mindegyik technikát más-más szituációkban érdemes alkalmazni.

"A nagyobb szorongás nem jelent több törődést."

GettyImages-1363843502
Fotó: Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Amikor szorongunk valami miatt, az jelezheti azt is, hogy valami fontos a számunkra. Például ha azzal kapcsolatban szorongunk, hogy jól végzünk-e el egy munkát, az annak a jele, hogy érdekel, hogy értékes, minőségi munkát végezzünk. És ezzel nincs is semmi gond.

Hasonlóképpen, ha érdekel valakit, hogy kedveljék, az annak a jele, hogy fontos számára, hogy másokkal jól bánjon, és hogy mások elfogadják. Ezzel sincs gond.  

Ugyanakkor, ha szorongsz, fontos lehet, hogy ne keverd össze a több szorongást a több törődéssel, mert ez csak felerősíti a szorongást. Például, ha egy terhes nő szorong, mert törődik a babája és saját maga egészségével, de a nagyobb szorongás nem a nagyobb törődés jelképe. Lehet egy kismama ugyanannyira törődő, és ugyanakkor érezhet kevesebb szorongást. 

Ezt a technikát olyankor kell alkalmazni, ha valaki szorong vagy aggódik olyasmivel kapcsolatban, ami nagyon érdekli, vagy amiért keményen megdolgozott. 

GettyImages-642292549
Fotó: Muriel de Seze / Getty Images Hungary

"A több aggódás nem véd meg a rossz következményektől vagy a félelmeimtől."

A szorongó emberek gyakran rendelkeznek negatív és pozitív hiedelmek keverékével az aggódással kapcsolatban. A kutatásokban erre úgy hivatkoznak, mint az aggódás metakognitív teóriája. Például lehet, hogy aggódik valaki, hogy a stressz és a szorongás árt a fizikai egészségnek, ez hiedelem arról, hogy az aggódás rossz. De azt is hiheti valaki, hogy az aggódás vagy szorongás az, ami segít neki felkészültnek lenni, két lábbal a földön állni, és megakadályozza, hogy önteltté váljon: ez egy pozitív hiedelem az aggódásról. 

A fenti önmegnyugtató mondat egy emlékeztető, hogy valójában az aggódás legtöbbször nem nyújt védelmet. Önmagában az aggódás vagy szorongás nem csökkenti a valószínűségét annak, hogy valami rossz fog történni. 

"Nem kell mindig túlszárnyalnom az elvárásokat."

Egy kismama számolt be arról, hogy a terhessége során azt vette észre, hogy az elvárásoknak való megfelelés és a helyes úton maradás nem mindig csillapítja a szorongásait. Nem elég megnyugtató számára, ha például normális a vérnyomása. Nem elég megnyugtató, ha a babájának megfelelő becsült súlya van. Csak akkor nyugszik meg, ha néhány nappal még előbb eléri azt a tartományt.

Amikor belegondolt, rájött, hogy ez a minta az élete más területein is előfordul. Például csak akkor nyugszik meg, és hiszi el, hogy valakinek tetszik a munkája, ha áradozik róla.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez a gondolkodásmód összefüggésbe hozható a halogatással is. A szorongás és a halogatás gyakran kéz a kézben jár. Vannak olyan mintamondatok, amelyek segítségével az ember le tudja beszélni magát a halogatásról. Az egyik ilyen kifejezés egy változata: "Nem kell, hogy ez legyen a legjobb munka, amit valaha megcsináltam." Ez a kifejezés hasonló elven alapul. Ha valaki azt hiszi, hogy mindig felül kell múlnia az elvárásokat, az szorongáshoz vezethet.

Ezt akkor érdemes használni, ha azt veszi észre valaki, hogy csak az elvárások meghaladása nyugtatja meg - vagy ha halogatja teendőit, és csökkentenie kell a tétet, hogy a feladat könnyebben kezelhető legyen.

Könnyen lehet, hogy valaki attól tart, hogy a gondolkodás ilyen módosításával rosszabbul teljesíthet, a szakember tanácsa a feltételezés tesztelése. Boyes tapasztalatai alapján az egyetlen következménye az, hogy kevesebb a szorongás és a halogatás, és ennek eredményeként jobb munkát végeznek az emberek, nem pedig rosszabbat.

10 egyszerű jógapóz és 10 perc

Lazulj el jógával a feszültebb napokon!

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük