Milyen gyakran szeretkeztek a pároddal?
Mennyi az ideális?
Sokan többször szeretnének ágyba bújni, mint ahányszor valójában megteszik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ami a szex ideális gyakoriságát illeti, a párok véleménye meglehetősen változó. A kapcsolat elején a legtöbb ember számára nincs az a mennyiség, ami elég lenne, később azonban már könnyebb kielégíteni a vágyakat, bár a hosszú kapcsolat alatt sem mindig lángol ugyanolyan erősen a szenvedély.

Az optimális nyilvánvalóan az, ha mindenki annyiszor szexel, ahányszor jólesik, de mivel a kapcsolatban általában kettőn áll a vásár, joggal merül fel a kérdés, hogy kinek. A vágyak nem lehetnek mindig összhangban, nem csoda hát, hogy a szex igen gyakori konfliktusforrás. Könnyű lenne azt mondani, hogy az igazság középen van, és a vágyakat átlagolva megkapod azt a számot, ahányszor hetente érdemes ágyba bújni, de a szex jóval többről szól, mint a testiség.

Ki milyen gyakran szexelne?

Általában a férfiak libidója erőteljesebb, de persze az is előfordulhat, hogy csak a szám nagyobb, amit mondanak. Arra ugyanis, hogy hetente hányszor bújnának ágyba, többen is azt válaszolták, hogy inkább napi szinten mondanának számot, ám a gyakorlatban már egészen másképp működik a vágyuk.

Előfordulhat ugyanis, hogy éppen a pasi az, aki kevesebbel is beérné, de általában heti ötnél nem szívesen adják alább. A nők számára heti négyszeri ágyba bújás lenne az ideális. Azt is érdemes azonban figyelembe venni, hogy a többség szerint nemcsak a hagyományos aktus számít szexnek, de az alternatív gyönyörszerző módszerek - mint az orális szex - is beleszámítanak ebbe az értékbe.

A valós számok

Bár a vágyak tükrében heti négy-öt szeretkezés lenne az ideális, a legtöbb pár valójában csak heti két-három alkalommal szeretkezik. Sokan vannak, akik a konfliktusmentes időszakokban vágyaiknak megfelelő nemi életet élnek, azonban a tapasztalatok szerint a túl sok munka és a stressz legelőször a szexuális életen hagyja rajta a nyomát.

A hosszú párkapcsolatban természetes, hogy vannak jobb és rosszabb időszakok, de arra mindenképpen ügyelj, hogy, ha nehezebb periódusba érkeztek, akkor se nyugodj bele a helyzetbe, hogy egyre ritkábban bújtok ágyba! Ha ugyanis ritkán szeretkeztek, egyre kevesebb alkalom lesz, amikor ellenállhatatlanul megkívánjátok egymást. A rendszeres nemi élet ezzel szemben a vágyat is egyensúlyban tartja, ugyanis a szexuális aktus során oxitocin szabadul fel, ami a nő és a férfi szervezetében is fokozza a nemi vágyat.

Mi a szükséges heti minimum?

A tudományos kutatásokból az derült ki, hogy azoknak a nőknek, akik hetente minimum egyszer élnek szexuális életet, rendszeres a menstruációjuk. Heti két alkalom már az immunrendszerre is jó hatással van, három szeretkezés pedig az alakod megőrzésében is segíthet. A babavárás szempontjából a szakemberek szerint háromnaponta ideális az ágyba bújás, hiszen ennyi idő alatt termelődik a fogamzáshoz szükséges mennyiségű hímivarsejt a férfi szervezetében.

A tudományos tények sem egybehangzóak tehát, mivel azonban a szex jóval több, mint karcsúsító mószer, immunerősítő és a gyereknemzés eszköze, a párkapcsolat során mindenkinél más lehet ez az érték.

A legfontosabb, hogy pároddal közös szexuális ritmusotok alakuljon ki, ha ugyanis valamelyikőtök következetesen többre vágyik, mint ahányszor a másik kívánja a szexet, az hosszútávon konfliktushoz vezethet. Ha kevesebbszer szeretnél ágyba bújni, mint párod, ennek az okát mindenképpen beszéljétek meg, hiszen, ha a háttérben érzed a nyomást, az könnyen szexuális zavarokhoz vezethet.

Ha bármelyik fél kényszernek érzi a szexet, kevesebbszer is kívánja majd, ellenben, ha nincs lelki nyomás, a ritkább együttlétek is kielégítőbbek lehetnek. Mindenesetre, ha átlagos libidóval rendelkeztek, ahhoz, hogy szexuális életetek egészségesen működjön, és mind testileg, mind lelkileg megadjátok egymásnak azt a minimumot, amire a párkapcsolatban szükség van, hetente kétszer érdemes ágyba bújni. Időnként ez változhat negatív irányba, de tegyél róla, hogy a nehezebb időszakok után pozitív kilengés is legyen!

Mit tegyél, hogy többször kívánd?

Akaratod ellenére természetesen nem kell ágyba bújnod pároddal, ha azonban valamilyen lelki konfliktus vagy egészségügyi probléma miatt nem kívánod a szexet, beszéld meg vele a helyzetet, és próbáljatok közös erővel változtatni.

Előfordulhat, hogy a szexuális bajok megoldásához szakember segítségére is szükség lehet: ha nem tudtok közös erővel megoldást találni, keress fel egy szexuálterapeutát vagy egy pszichológust! A hosszú kapcsolat során azonban érdemes újra és újra abba is energiát fektetni, hogy ugyanolyan kívánatosak legyetek egymás szemében, mint az első időkben.

A nők nagy része ebben a tekintetben több előjátékra vágyna, míg a pasik változatosabb szexpózokra, de ebben a tekintetben nem feltétlenül kell a közvélemény-kutatások eredményeihez ragaszkodnod. A fő az, hogy időnként szánjatok időt arra, hogy felpezsdítsétek szexuális életeteket, és változatos módon kényeztessétek egymást, hiszen a szex nemcsak a testi vágy kielégítéséhez elengedhetetlen, de a kapcsolat intimitását is javítja.

Ezt is szeretjük