3 tudományos kifogás, amiért a pasi megcsal
A hűtlen pasik gyakran takaróznak azzal, hogy a férfit nem monogám típusnak alkotta az anyatermészet. Vajon igazuk van?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyesek szemében a hűtlenség nem nagy bűn, mely teóriájukat a legkülönbözőbb tudományos magyarázatokkal támasztják alá. A leggyakoribb érv, miszerint az embert nem monogámnak alkotta a természet, ahogyan az állatokat sem, és a férfit biológiai adottságai sarkallják arra, hogy minél több nőt hódítson meg.

Mások azzal érvelnek, hogy napjainkban a várható élettartam kétszer annyi, mint száz évvel ezelőtt. Könnyű volt akkor hűségesnek maradni, amikor egy házasság legfeljebb húsz évig tartott, de ma már fél évszázadot kell félrelépés nélkül kihúzni. Kérdés persze, hogy hűségesek voltak-e szépapáink, merthogy akkor a kérdés így fel sem merült. A kifogásokat félretéve, vajon van-e tudományos alapja, hogy a férfi miért lép félre?

Mindenért a tesztoszteron okolható

Shirley Glass kutató értékelései szerint a hűtlenség meglehetősen gyakori jelenség: a házasságban élő nők egynegyede és a férfiaknak csaknem a fele vállalja, hogy beleesett már ebbe a hibába.
A szerelmi kapcsolat kialakulását egy sor hormonális változás jellemzi, melyek közül a leglátványosabb élettani hatással a tesztoszteronszint csökkenése bír.

Párkapcsolatban élő és egyedülálló férfiak tesztoszteronszintjét vizsgálva a Harvard Egyetem antropológusai előbbiekben lényegesen alacsonyabb alaphormonszintet találtak, mely meglepő módon válás vagy szakítás hatására jelentős emelkedésnek indult. Megállapították, hogy a férfi nemi hormon mennyisége hatással van a vérmérsékletre is: az alacsony értékek otthon ülésre hajlamosítanak, míg a magasak hódításra, kalandkeresésre sarkallnak. Mindez az életstílussal is összefüggésbe hozható, ugyanis a legalacsonyabb tesztoszteronszinteket azoknál a férfiaknál mérték, akik a legtöbb időt töltötték a családi tűzhely körül.

A nők számára a magas tesztoszteronszint vonzó, mivel a hormon felelős a tipikus férfijegyek kialakulásáért, tehát a szögletes állkapocs és az ideális, szálkás testalkat is ennek köszönhető.

Ám az is tény, hogy a magas tesztoszteronszint intenzívebb szexuális étvágyhoz vezet, a hormonok is alátámasztják tehát, hogy a nők a rosszfiúkat szeretik, de a hormonális sajátosságaiknak köszönhetően ők sokkal hajlamosabbak a megcsalásra, mint kevésbé sármos és férfias arcéllel rendelkező társaik, akiket nem a hormonok vibrálása irányít.

Miért kötődnek kevésbé a férfiak?

Ahogy a statisztikai adatok is bizonyítják, kevesebb nő lép félre, mint ahány férfi. Bár valószínűleg többen vannak, akik megteszik, csak nem vallják be, elméletileg a biológia is a nők oldalán áll, mégpedig az oxitocin formájában.

Bár a nemi hormon mindkét nem esetében növeli a szexuális vágyat, és elsősorban az orgazmus körüli percekben fokozott mennyiségben termelődik, eltérően viselkedik a férfi és a női szervezetben. Nem véletlen, hogy az oxitocint sokan öleléshormonként tartják számon, hiszen ez a vegyület felelős a kötődésért.

A nők esetében azonban az ösztrogén jelenléte erősíti az oxitocin hatását, ezért van szükség az orgazmus utáni ölelésekre és simogatásokra. A férfi tesztoszteronja ezzel szemben közömbösíti az oxitocint, nem csoda hát, ha néhány pasi könnyedén kipattan a nagy pillanat után az ágyból, másokat pedig ugyanez ösztönöz a megcsalásra.

Akinek tehát alapvetően magasabb a tesztoszteronszintje, nemcsak intenzívebb szexuális vággyal rendelkezik, de nehezebben is alakul ki benne a kötődés érzése.

A kaland felpörgeti a hormonokat

Még az otthonülő, kiegyensúlyozott hormonszinttel rendelkező pasiknál is megfigyelhető azonban, hogy a csábítás hatására fokozódik a tesztoszteron termelődése szervezetükben. A megcsalás tehát több nemi hormont termel a férfiakban, ennek hatására fordulhat elő, hogy amikor a pasi hűtlenkedik, az otthoni nemi élet is felpörög. A csalfaság hátterében tehát sokszor az ördögi kör állhat, de érdemes megemlíteni, hogy létezik a gyilkos ösztönök ellen is fegyver.

A csábítás nem leküzdhetetlen, ahogy a legtöbb férfi állítja. Azoknál, akik eredetileg nem egy hűséges férfi hormonháztartásával rendelkeznek, de tartós kapcsolatra adják a fejüket, idővel a hormonok is igazodnak az akaratukhoz. Ez nem azt jelenti, hogy a kapcsolatban élő pasik nemi vágya szükségszerűen mélyrepülésbe megy át, egyszerűen csak a kötődés fontosabb szerepet kap, mint a szexuális ösztön.

Az akarat felülírja a tesztoszteront

Az a biológiai törekvés tehát, hogy a férfi a lehető legtöbb utódot hozza létre, megfigyelhető a nemi hormonok szintjén is.

Mégsem kell elfogadnod, ha hűtlen párod az evolúcióval, a genetikával és az elkerülhetetlennel próbál takarózni, hiszen a tesztoszteron hatalmának könnyű ellenállni akarattal és érzelmekkel. Bár vannak, akik hajlamosabbak a hűtlenségre, mint mások, a kísértés nem leküzdhetetlen, és a megrögzött szoknyapecérből is lehet hűséges partner.

Cikkünk Dr. Marianne J. Legato Miért nem emlékeznek a férfiak, és miért nem felejtenek a nők? című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük