5 kollégatípus, akik sosem kapják meg az előléptetést: hiába igyekeznek felhívni magukra a figyelmet
A következő kollégatípusok sok helyen jelen vannak, és bár sokan azt hiszik, valójában nem őket léptetik majd elő.

kollegak cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Léteznek bizonyos embertípusok, akik majdnem minden munkahelyen jelen vannak. Egyesek közülük harsányak, igyekeznek felhívni magukra a figyelmet, így sokan azt hiszik, ők a főnök kedvencei, őket léptetik majd elő. Pedig ez általában nem így van.

A következő munkatársfajták lehet, hogy beszédesek, aktívak, vagy szinte mindenki ismeri őket, személyiségük miatt mégsem jutnak feljebb a ranglétrán.

A mindentudó

Való igaz, hogy a vezetők kedvelik a szerteágazó tudással rendelkező dolgozókat. Ám az senkinek sem szimpatikus, ha valaki úgy állítja be magát, mintha mindent jobban tudna másoknál. A „mindentudó” kolléga folyton okoskodik, kijavítja munkatársait, megkérdőjelezi az ötleteiket, és igyekszik nyilvánvalóvá tenni, hogy ő a legintelligensebb ember az egész cégnél. Ez a hozzáállás, bár külsőre úgy tűnhet, hogy imponál a főnöknek, valójában egyáltalán nem. Tudja, hogy az ilyen személyiségű alkalmazottak nem akarnak tanulni, nehezen fogadják el mások álláspontját, így nem válna belőlük jó felettes.

A negatív

A negatív alkalmazott fő fegyvere a panaszkodás, ezzel a figyelem középpontjába kerül. Soha semmi nem jó neki, nem nagyon vesz részt közös projektekben, vagy ha mégis, biztos, hogy nem szívesen végzi el a rábízott feladatot. Bár mások hajlamosak azt hinni, hogy kritikus hozzáállása miatt megakad rajtuk a felettes szeme, vagy akár hogy a sok siránkozással elérik a jobb fizetést vagy a magasabb pozíciót, ez nem így van. Egy jó főnök tisztában van vele, hogy az ilyen személyiségek nem teljesítenek jól vezető szerepben, és fontos számukra, hogy az általuk kinevezett alkalmazott pozitív szemléletet terjesszen, és ilyen hozzáállással is végezze a munkáját.

A cikk az ajánló után folytatódik

A törekvő csapatromboló

Szükség van elhatározásra, ambíciókra ahhoz, hogy valaki feljebb lépjen a ranglétrán. De ha egy kolléga úgy igyekszik kitűnni a tömegből és előléptetéshez jutni, hogy mindenki mást eltapos, és egymás ellen fordítja a csapatot, azzal nem éri el a vágyott célt. A vezetőknek fontos, hogy olyan embert juttassanak magasabb pozícióba, aki a cég érdekeit nézi, nem csak a sajátját, és képes összekovácsolni a kollégákat.

A beszélgetős

Mindig mindenkivel beszélgetést kezdeményez, de főleg a felettesekkel cseveg a legtöbbet? Szinte az összes cégnél dolgozik hasonló kolléga, aki igyekszik minél közelebb kerülni másokhoz, de leginkább a vezetőséghez. Valójában  azzal, hogy mindenkivel pletykál, vagy fecsegéssel tölti az idejét, nem ér el szakmai sikereket. Bár lehet, hogy emberként sokakkal szorosabb kapcsolatot alakít ki, alkalmazottként nem a legtökéletesebb jelölt az előléptetésre. A legtöbb főnök ugyanis olyan hatékony, felelősségteljes munkaerőre vágyik, aki tényleg hasznosan tölti az idejét, és jól is dolgozik.

A hárító áldozat

Minden hibát, problémát másra hárít, próbálja folyton kihúzni magát a felelősség alól - ez jellemző az áldozatot játszó munkatársra. Kollégái azért hajlamosak azt hinni, hogy előléptetik majd, mert úgy vélik, a főnök valóban elhiszi, amit hall tőle, pedig a vezetők nagy része átlát a szitán. Általában nem kedvelik, ha az ember nem vállalja hibáit, tettei következményeit, és azt sem, ha másokra keni a saját ballépéseit. Pontosan ezért is nem kapják meg szinte sosem a magasabb pozíciót.

Mit tehetsz a nehezen kezelhető kollégákkal?

Minden munkahelyen vannak makacs, önfejű, hirtelen haragú, meggyőzhetetlen, nárcisztikus vagy bármilyen más okból kifolyólag igen nehezen kezelhető emberek. Nem könnyű kijönni velük, együtt dolgozni pedig még kevésbé, de néhány taktikát alkalmazva elkerülheted a kellemetlen helyzeteket, a vitákat, és elérheted azt, hogy érdemben tudjátok megtárgyalni a munkaügyeket, sőt, még az ötleteidet, javaslataidat is könnyebben végigviheted náluk.

Ezt is szeretjük