Kirekesztve a munkahelyen: mit tehetsz, ha mindenből kihagynak a kollégák?
Ezek a leghatékonyabb módszerek arra a nehéz helyzetre, ha valaki úgy érzi, szinte levegőnek nézik a munkatársai, és mindenből teljesen kihagyják.

munkahelyi kirekesztes cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkahelyi elégedettséghez a legtöbbeknél nagyban hozzájárul az is, hogy milyenek a kollégák, milyen viszonyt alakít ki velük. Bár alapvetően a céges környezet nem barátságok kialakítására szolgál, mindenki számára a legjobb, ha igyekszik jó kapcsolatot ápolni a munkatársaival. 

Előfordul azonban, hogy az összeszokott dolgozók nehezen fogadnak be egy új embert, de az is, hogy egy régebbi kollégát zárnak ki a belső körből. Van, akit ez egyáltalán nem zavar, és igyekszik csak a magánéletére koncentrálni, de a legtöbbeknek érthető módon rosszul esik a kirekesztés. De mi ilyenkor a legjobb módszer? Hogy lehet kezelni azt, ha valakit mindenből kihagynak a kollégák? Ezek a legjobb megoldások a nehéz szituációra.

Barát helyett szövetséges

Jessica Methot HR-menedzser azt tanácsolja, hogy ne legjobb barátokat, hanem inkább társakat vagy szövetségeseket keress az irodában. Próbálj kiszemelni olyan embereket, akik nyitottak, kedvesek és nagyjából hasonló pozícióban vannak, mint te! Ha megvan az illető, igyekezz szóba elegyedni vele: ha ugyanis vele sikerül jó kapcsolatot kiépítened, akkor egyrészt lesz valaki, akire számíthatsz, akitől segítséget kérhetsz céges ügyekben, másrészt pedig ő bevihet a belsőbb körökbe is.

Figyeld meg, és kövesd a szokásokat!

A társadalmi kirekesztéssel küzdő munkavállalók számára jó taktika lehet, ha megfigyelik a többiek szokásait, majd ezeket igyekeznek felvenni, ezekhez próbálnak alkalmazkodni. Nézd meg, hogyan e-maileznek, hogyan kezdeményeznek beszélgetést, hol ebédelnek, ezután pedig kövesd te is a példájukat. Így sokkal elérhetőbbnek, közelibbnek és szimpatikusabbnak tűnsz majd a szemükben, és jóval nagyobb lesz rá az esély, hogy befogadnak, nyitni kezdenek feléd.

Légy nyitott és segítőkész!

A munkahelyi kapcsolatok a legtöbbször szakmai alapon nyugszanak. Például egy közös projekt, egy együtt megoldott probléma vagy egy kérés is elindíthatja az ismerkedést, és közelebb viheti egymáshoz a dolgozókat. Ezért az is jó módszer, ha a tudásoddal vagy a tapasztalatoddal próbálsz ismerkedni. Mondjuk, ha látod, hogy valaki elakadt, menj oda hozzá, segíts neki, vagy csatlakozz be az ötletelésekbe: így felfigyelnek majd rád, és később is hozzád fognak fordulni. Ez az út pedig egyenesen vezet a további kapcsolatépítéshez is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne félj kezdeményezni!

Ha úgy érzed, kimaradsz az összejövetelekből, akkor a szakértők szerint jó megoldás lehet, ha megszervezed a sajátodat. Ne félj kezdeményezni, így ugyanis lehetőséged nyílik majd arra, hogy bevágódj a többieknél, és jobban megismerjétek egymást. Lehet ez egy ebédre való invitálás, egy munka utáni laza este, egy közös vacsi, vagy bármi, ami csak eszedbe jut: a lényeg, hogy vesd fel az ötletet a kollégáknak, és kérdezd meg, nincs-e kedvük csatlakozni! Ha azt látják, hogy a kezedbe veszed az irányítást, sokkal könnyebben nyitnak majd feléd, és megteremted a lehetőséget az ismerkedésre. A céges környezeten kívüli programok remekül össze tudják kovácsolni a csapatot.

Mindezek mellett az is fontos, hogy elkerüld önmagad hibáztatását, és igyekezz ne túlaggódni, túlgondolni a dolgot! Ne emészd magad, és ne engedd, hogy túlságosan is magával rántson a helyzet, hanem inkább vesd be a fenti taktikákat! Ha viszont úgy érzed, semmi sem válik be, és számodra hosszú távon nem tolerálható ez a helyzet, mert rontja az elégedettségedet, a munkakedvedet, vagy megvisel lelkileg, akkor érdemes elgondolkoznod a munkahelyváltáson is.

Szimpátiakeltő mozdulatok

Ha szeretnéd, hogy mások gyorsan megkedveljenek, akkor érdemes odafigyelned a testbeszédedre is. A következő mozdulatokkal könnyedén elérheted, hogy megkedveljenek az új kollégák.

Ezt is szeretjük