4 kolléga, aki a viselkedése miatt nem lesz sikeres - Riválisnak hinnéd, pedig sosem léptetik majd elő

Egyes szokásaik miatt erős vetélytársnak tűnhetnek ezek a munkatársak, valójában viszont nem azok.

Kollégatípusok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkahelyeken általában rengeteg különböző ember dolgozik együtt, így akadhatnak kisebb-nagyobb konfliktusok, rivalizálások és hatalmi harcok is. Vannak azonban olyan személyiségtípusok is, akik a legtöbb irodában felbukkannak, és, bár viselkedésük miatt sokan vetélytársnak hiszik őket, valójában nem számítanak annak.

Ezek az alkalmazottak bevett viselkedésmintákat követnek, akár tudatosan, akár tudattalanul, és a legtöbben azt gondolják róluk, hogy biztosan hamar feljebb lépnek a ranglétrán, hiszen valahogy mindig kiharcolják a többiek és a főnök figyelmét is. Pedig a következő kollégák általában nem kapják meg a magasabb pozíciót, ezért érdemes lenne változtatniuk a szokásaikon.

A pletykás

Állandóan gyűjti az információkat, mindenkivel beszélget, és persze, mindent meg is oszt a többiekkel az illető háta mögött - a legtöbb cégnél van legalább egy pletykás kolléga, akinél soha semmilyen vélemény és intim részlet nincs biztonságban. Mivel bennfentesnek tűnnek, sokan azt hiszik róluk, hogy a főnökről is mindent tudnak, és, mivel közeli kapcsolatban vannak vele, sőt, aktívnak is tűnnek, nagy riválisnak tekinthetők. Pedig valójában az idejük jó részét beszélgetéssel töltik, nem munkával, és a vezető is észreveszi, hogy nem bízhat bennük. Általában úgy vélik, hogy egy ilyen személyiségnek nem a legjobb ötlet magasabb pozíciót adni.

Az áldozat

Vannak olyanok is, akik mindig áldozatnak állítják be magukat, és akármi történik, annak ők csak az elszenvedői, de soha nem az okozói. Mindent másra hárítanak, valamint állandóan azt hangoztatják, hogy milyen nehéz nekik, mennyi munkájuk van, és mindig magyarázkodnak, ha valamit nem tudtak rendesen vagy időben megcsinálni. Azért tűnhetnek vetélytársnak, mert hangoztatják, mennyi feladatot elvégeztek, és milyen sok teendőjük van, ám a felettesek jobban szeretik, ha valaki csendben és precízen végzi a munkáját, nem játssza az áldozatot. Ráadásul, mivel mindent eltúloznak, könnyen bekövetkezhet bizalomvesztés is irántuk.

A forrófejű

Motiváltnak, energikusnak és vezetésre alkalmasnak tűnhet mások szemében egy olyan ember, aki harcol az igazáért, kiáll a véleménye mellett, felkapja a vizet, ha valami nem stimmel, és imádja az újításokat, a jó ötleteket, valamint könnyen beleugrik az ismeretlenbe. Bár a kollégák úgy láthatják, a főnök számára vonzó benne, hogy szívvel-lélekkel végzi a munkáját, beleviszi az érzelmeit, és mindent megtesz a céljai eléréséért, ez nem így van. A legtöbbször ő is látja rajta, hogy túl forrófejű, indulatos, és hirtelen döntéseket hoz, ezek a tulajdonságok pedig nem a jó vezető ismérvei.

A megrekedt mintakövető

Mindig mindent a bevett szokások és a megtanultak szerint csinál, sosem újít, és mindig ragaszkodik a hagyományos megoldásokhoz? A mintakövető kolléga precíz, szorgalmas, megbízható, sajnos azonban ennek ellenére sem gyakran kap magas pozíciót. Az ilyen személyiségek ugyanis nem szeretnek kilépni a komfortzónájukból, nehezen kezelik, ha addig ismeretlen módon kell véghezvinniük valamit, emiatt pedig sokat küszködnének egy vezetői állásban, és földhözragadtságuk miatt meg is akadályozhatnák a cég fejlődését.

A fentebb említett kollégák sokszor nem szándékosan viselkednek úgy, ahogy, és egyáltalán nem arról van szó, hogy rossz emberek lennének. De sajnos szokásaik gyakran meggátolják, hogy megkapják a vágyott előléptetést, ezért érdemes változtatniuk a hozzáállásukon, ebben pedig akár a munkatársaik is segíthetik őket.

Így érheted el, hogy mindenki kedveljen a munkahelyen

Mivel a napjaid jó részét a munkahelyeden töltöd, fontos, hogy jó kapcsolatokat alakíts ki a kollégákkal. Ha ezeket a trükköket beveted, gyorsan népszerű lehetsz.

Így lehetsz népszerű a munkahelyeden!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük