5 dolog, amit tegyél meg az első hónapban az új munkahelyen - Felfigyel rád a főnök, és megkedvelnek a kollégák

Nem kell nagy erőfeszítéseket tenned ahhoz, hogy már az első hónapban kivívd mások elismerését a munkahelyen: csak pár apróságot kell megtenned hozzá.

kollegak cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha új munkahelyen kezdesz, mindig érdemes kihozni magadból a maximumot már az első hónapban, és odafigyelni néhány apróságra, hogy megkedveljenek a kollégák - és persze a főnök is. Néha ugyanis félreértéseken, tudattalan reakciókon, viselkedéseken is bukhat a szimpátia.

Az új állás és az új közeg mindig sok izgalommal jár. De vannak olyan dolgok, melyekre, ha ügyelsz, és amelyeket, ha megteszel, garantáltan beilleszkedsz majd, és még a felettesed is felfigyel rád. A következő tippeket bevetve már harminc nap alatt sikerrel jársz majd - mind a karriered, mind a munkád és a kapcsolataid terén.

Válts pár szót mindenkivel!

Egy munkahelyen kiemelten fontos, hogy jó kapcsolatban légy a kollégákkal. És nemcsak azért, hogy kellemes legyen a hangulat, hanem azért is, mert így könnyebben tudtok együtt dolgozni, szívesebben segítenek neked, ha kell, és számtalan fontos, hasznos információt megtudhatsz tőlük. A szakértők szerint ezért érdemes már az első hónapban mindenkivel beszélned pár szót a bemutatkozáson kívül is. Légy kezdeményező, és ne félj odamenni a többiekhez.

Csak pozitívan!

Senki nem szereti a negatív, folyamatosan panaszkodó embereket - főleg nem akkor, ha az új kolléga mutatkozik be rögtön ilyenként. Az első harminc nap meghatározó a munkahelyen, ezalatt dől ugyanis el, hogy milyennek könyvelnek el a kollégák és a főnök. Mark Strong karrier coach szerint javasolt ilyenkor mindenre pozitívan reagálni, sokat mosolyogni, kerülni a mások vagy a cég ellen irányuló megjegyzéseket. Ki kell mutatni, mennyire boldog vagy, hogy ott dolgozhatsz, és, ha így teszel, nem marad majd el a jutalom.

Kerülj képbe mindennel, és kérdezz!

Igyekezz mindent megtenni, hogy felzárkózz a cég ügyeit illetően, ehhez pedig kérdezősködj bátran. Próbálj belelátni a feladatokba, a projektekbe, a célokba, és igyekezz minél találóbb, intelligensebb kérdéseket feltenni akár a felettesednek is. Ezekből észreveszik majd, hogy tényleg érdekel a munka, hogy tanulni akarsz, és a jó meglátásaidra is felfigyelhetnek. Sőt, azt is elérheted, hogy komolyabb feladatokat bízzanak rád, melyek később egyenes úton vezetnek majd az előléptetéshez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tarts rendet!

Bár jelentéktelen apróságnak hangzik, a jó benyomáshoz az is hozzájárulhat, ha rendet tartasz az asztalodon, elpakolsz és elmosogatsz magad után. Nemcsak a kollégáknak, de a vezetőnek is könnyedén szemet szúr, ha valaki rendetlen, és ez nemcsak antipátiát válthat ki, hanem arra is következtetnek belőle, hogy az illető a munkájában is hanyag. Ezért mindig figyelj arra, hogy ne legyen túlzsúfolt, kupis a helyed, és ne hagyd elöl a tányérokat evés után - főleg ne koszosan.

Figyelj a szokásokra!

Szintén érdemes az első hónapban megfigyelni, hogy működnek a cégnél a dolgok, mi a feladatok menete, mik a szokások - és ezeket minél hamarabb elsajátítani. Így amellett, hogy gyorsabban és könnyebben beilleszkedsz majd, kivívhatod a munkatársak és a főnök elismerését is.

Szimpátiakeltő mozdulatok

Néhány mozdulattal, testtartással is azonnal szimpátiát kelthetsz másokban. Érdemes ezeket bevetni az új munkahelyen is, hiszen tudat alatt kedvelnek majd meg a kollégák, ha alkalmazod őket.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük