18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Irritált hüvely szex után: sokan nem tudják, hogy ez az oka

Ha fájdalmas és kellemetlen tüneteket tapasztalsz a szeretkezés után, ne késlekedj!

Hiába imádod párodat, a szeretkezés egy rövid idő után gyötrelmessé válik? A hüvely irritációját számos tényező okozhatja. A nemi szerv kivörösödését, viszketését és az égető fájdalmakat nem pusztán az intim fertőzések és a nemi betegségek idézhetik elő, ennél sokkal gyakoribb problémát jelent az allergia.

Allergia az óvszerre?

A gumigyártás alapanyagára, a latexre allergiások számát a teljes lakosság 1-6%-ra becsülik. Az érzékenység természetesen nem kizárólag az óvszer anyagára korlátozódik, hiszen számos hétköznapi tárgy is készül belőle, ám szeretkezés közben a bőrrel érintkezve könnyen felszínre kerülhet a probléma.

A baj esetén a bőr hirtelen szárazzá válik, viszketni, majd égni kezd, szélsőséges esetben akár szénanátha, kötőhártya-gyulladás, légzési nehézségek alakulnak ki, az izmok remegni kezdenek, és a szívritmus is megemelkedhet. Az allergia bőrteszttel és vérvizsgálattal is kimutatható.

Mit tehetsz óvszerallergia esetén?

Ha a fenti fájdalmas tüneteket tapasztalod, azok elmúlásáig mindenképpen kerülnöd kell a szexuális aktust. Visszatérő panasz esetén pedig nem érdemes késlekedned: feltétlenül keress fel egy orvost, aki ténylegesen megállapíthatja az okokat. Allergia esetén a továbbiakban kerülnöd kell a latexanyagot. Szerencsére egyes gyártók már kialakítottak poliuretánból készült gumikat is, melyek nagy segítséget jelentenek az érzékenyek számára.

Más allergének is okozhatják

Nem a latex az egyetlen allergén anyag, mely kiválthatja a kellemetlen reakciókat. A síkosítókban, a fogamzásgátló habokban és az óvszerek felületén is használnak a gyártók egyes síkosító hatású spermicides vegyületeket, leggyakrabban a nonoxynol-9 nevű anyagot, így hüvelyi irritáció esetén erre is gyanakodhatsz. 

Nagyon ritkán, de előfordul az is, hogy a nő magára az ondóra allergiás. Ezt a szaknyelven HPSH-nak nevezik, és gyakran összekeverik a hüvelygomba és egyes nemi betegségek tüneteivel. Természetesen ez csak a nők elenyésző hányadát érinti, visszatérő panaszok esetén azonban csak a teljes kivizsgálás jelentheti a megoldást.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük