Aki pénzt keres, mentes a házimunka alól?
Ti hogyan osztjátok meg az otthoni feladatokat?
A kereset is meghatározó az otthoni szerepek kialakulásában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nemrégiben megjelent cikkünkben olvashattál arról, hogy a házimunka végzéséért is járhatna a nőknek több mint 400 ezer forint, figyelembe véve, hogy egy háziasszony a szakács, a bébiszitter, a takarítónő, és sorolhatnánk, még milyen szakemberek feladatait látja el egy személyben.

A psychologytoday.com egyik cikke hasonló témát boncolgat. Írója felveti a kérdést, hogy az a személy, aki otthon van, illetve kevesebb pénzt keres, automatikusan több házimunkát kell-e, hogy végezzen, mint az, aki a családban a kenyérkereső, illetve több pénzt visz haza.

Külön megjegyeznünk sem kellene, de az otthon maradó személy az esetek túlnyomó többségében a nő, aki vagy a gyermekvállalás, vagy a nehéz munkaerő-piaci helyzet miatt tartósan állás nélkül maradt. Ha pedig dolgozik is, bár a világ sokat fejlődött már esélyegyenlőség terén, még mindig igaz, hogy a nőknek rendszerint alacsonyabb a fizetésük, mint a férfiaknak.

Tévképzetek

A jobban kereső fél, vagyis általában a férfi gyakran abban a hitben él, hogy az állástalan, illetve kis keresetű másik fél, vagyis a nő időbeosztása rugalmasabb, így van ideje elvégezni az összes házimunkát, és neki semmilyen feladat nem marad.

Ez a megközelítés azért sántít, mert annak ellenére, hogy aki otthon marad, valóban maga osztja be az idejét, sokkal elfoglaltabb, mint a kereső fél. Reggeltől estig akad tennivalója, nyolc óra leteltével sem teszi le a lantot, és ül a karosszékbe sziesztázni. Helyette inkább vacsorát tesz az asztalra, majd mosogat, megfürdeti a gyereket, lefekteti, mesét mond és így tovább.

A háztartás vezetése, pláne anyai teendőkkel kombinálva, a világ legnehezebb, igaz, legszebb női feladata. Egy szó, mint száz, a nőnek gyakorlatilag soha nem jár le a munkaideje. Ha azonban a nőnek van is állása, de kevesebbet keres férjénél, akkor sem sokban különbözik a sorsa az előbbiétől. Jobban kereső párja azt feltételezheti ugyanis, hogy mivel alacsonyabb a fizetése, kevesebbet vagy könnyebbet dolgozik, és akár el is várhatja, hogy a fizetésük közti különbségre való tekintettel a nő végezze a házimunkát.

A nők többsége elfogadja a szerepét a berögzült társadalmi elvárás hatására,de  külső nyomás, vagy belső hangja késztetésére is érezhetik azt, hogy a házimunkával kompenzálniuk kell a jobban kereső férj felé, így kiegyenlítve a közös életükhöz való hozzájárulást.

Fordítva kellene lennie?

Ha a korábbi cikkünkben megírt felvetést vesszük alapul, hogy több százezres fizetés járna az otthon maradó nőnek, akkor a magyarországi átlagfizetéseket véve kimondottan jól keresne. Könnyen lehet, hogy valójában több pénzt vinne haza, mint dolgozó férje. Ebből kiindulva a családban a férfi lenne az, akinek azt kellene éreznie, hogy alacsonyabb keresete miatt kompenzálnia kell a nő felé házimunka végzésével.

Minden marad a régiben

Bár a 400 ezres eszmefuttatás helytálló lehet, lássuk be, hogy ezt senki nem fogja a nőknek kifizetni. Így háztartásbeliként továbbra sem fognak pénzt hazavinni, munkáltatottként pedig ugyanakkora fizetést kapnak, mint ha munka után csak pihennének, nem pedig a háztartást vezetnék.

Az igazságos megoldás az lenne, ha mindkét fél kivenné a részét a házimunkából, és a kevesebb vagy nulla fizetés miatt nem nehezedne az egész háztartás gondja az egyik vállára. Ha csak rá hárul minden, az nem hasonlít egy egészséges, 21. századi párkapcsolat erőviszonyaira, ahol mindkét fél egyenlő.

Ezt is szeretjük