Szexuális izgalomba hoz a házimunka?

Egy friss kutatás eredménye

Egy amerikai kutatás szerint a férfiak szexuális izgalma és a házimunka között párhuzam van.

A férfiak hajlamosak azt hinni, hogy ha besegítenek a párjuknak az otthoni munkákba, akkor hamarabb juthatnak be a hálószobába egy kis szerelmi légyottra, ám kutatók most bebizonyították, hogy ennek pont az ellenkezője igaz.

Bizonyos házimunkatípusok letörik a férfivágyat, nézd meg, melyek ezek!

Házimunka és szex

A Washington Egyetem kutatói nemrégiben azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a hagyományos nemi szerepek és a házimunka között. A tudósok az American Sociological Review című folyóiratban publikálták eredményeiket, melyekből egyértelműen kiderül, hogy azok a férfiak, akik a sztereotípiák szerint úgymond női házimunkát végeznek - például takarítanak, főznek vagy éppen bevásárolnak -, kevesebbszer élnek nemi életet, mint azok, akik a klasszikus maszkulin házimunkákban vesznek részt - például kertészkednek, vagy megszerelik a csöpögő csapot.

Az egyetem kutatói a családok és háztartások nemzeti felmérését alapul véve 4500 amerikai házaspár életét vizsgálták meg - kizárólag heteroszexuálisokét - , akiknek átlagos életkora 40 év volt.

A reprezentatív minta alapján arra jutottak, hogy azok a házaspárok, akiknél a nő végezte az összes feminin házimunkát, 20-szor több alkalommal szeretkeztek egy évben, mint azok, akiknél a férfi is kivette a részét az otthoni robotból. Ez azt jelenti, hogy egy hónapban 1,6 alkalommal többször voltak együtt, mint az olyan párok, ahol a férfi végez bizonyos nőiesnek mondott háztartási teendőket.

A kutatás szerint a párok egy héten 34 órát töltöttek nőiesnek és 17 órát férfiasnak titulált házimunkával. A férjek a női házimunkának csak egyötödét végezték el, a maszkulin munkáknak pedig a felét, ami azt jelenti, hogy a feleségek sokkal többet vállaltak a férfifeladatokból, mint fordítva.

A hosszú párkapcsolatért

A jó párkapcsolat egyik titka a feladatok megosztása. Nézd meg, mások miben látják a megoldást a boldogság megőrzésére!

Nemi egyenlőtlenség

Julie Brines, az egyetem szociológus docense, aki egyúttal a tanulmány egyik társszerzője is, elmondta, az eredmények azt mutatják, hogy még mindig nagyrészt a nemi szerepek alapján szerveződnek a házasságok mindennapjai. Szerinte az adatok alapján egyértelműen látszik, hogy ez nemcsak a feladatmegosztásra, de a szexualitásra is hatással van.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Sabino Kornrich, az egyetem végzős tanulója, aki időközben a madridi Juan March Intézet kutatója lett, viszont azt hangsúlyozta, hogy azok a férfiak, akik egyáltalán nem segítenek a háztartásban, gyakrabban keverednek konfliktusba a párjukkal, ami nemcsak a lelki békének, de a szexnek sem tesz jót, így ebből a szempontból nem egészen helytálló az elmélet.

Ezt is szeretjük