A legkeményebb helyzetben is hat a félperces stresszcsökkentő trükk: a terapeuta ajánlja
Csak 30 másodperc és a képzeleted kell hozzá, mégis azonnal csökkenti a stresszt ez az egyszerű módszer.

stresszes no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Jill Bolte Taylor neuroanatómiai szakértő szerint veszély-, illetve stresszhelyzetben körülbelül 90 másodpercen keresztül csökken a gondolkodási és ítélőképesség, ez idő alatt nem lát tisztán az ember. Éppen ezért javasolt minimum másfél percet várni, mielőtt feszült szituációban cselekszik, vagy döntést hoz valaki.

Vannak jól bevált módszerek, melyekkel a minimumra csökkentheted ezt az időt, és szinte azonnal enyhítheted a szorongást. A következő, 30 másodperces technikát bárhol, bármikor alkalmazhatod, és igen hatékonyan elűzi a stresszt.

Félperces stresszcsökkentő módszer

Tomm Bunn egykori pilóta és terapeuta mesélt a trükkről a Psychology Today oldalán. A férfi számos kiképzőprogramban részt vett, ezeknek pedig szerves részét képezték a szorongásoldó módszerek, valamint az olyan trükkök, melyek segítenek veszélyhelyzetben is megőrizni a döntésképességet. Elárult egy technikát, amely rendszeresen alkalmazva megtanítja az agyat és a paraszimpatikus idegrendszert a feszült helyzetek helyes kezelésére, a szorongás csökkentésére, de már elsőre is rendkívül hatásos. Nincs hozzá másra szükséged, csak a memóriádra, a képzeletedre és fél percre.

Gondolj egy olyan személyre, akit nagyon jól ismersz, aki mellett biztonságban érzed magad, és akiről úgy véled, nem ítélkezik feletted, nem kritizál feleslegesen. Lehet ez valamelyik szülőd, a testvéred, a párod vagy akár egy jó barát is - bárki, akiben igazán megbízol, akihez rendkívül közel állsz, és akitől szívesen kérsz tanácsot. A legjobb, ha előre kigondolod, ki ez, hogy az adott szituációban ne kelljen rajta agyalnod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha stresszhelyzetbe kerülsz, képzeld el ezt a személyt, ahogy odajön, köszön, majd megölel. A szeretett ismerős látványa, hangja és érintése nyugtató jeleket küld az agynak, ami összekapcsolja ezeket az érzékeléseket az izgatottsággal, és segít megszüntetni azt. A módszer már egyszeri alkalmazás során hat, de ha néhány napon keresztül rendszeresen beveted, az agy, illetve az öntudatlan implicit memória automatikusan segít majd fenntartani az érzelmi egyensúlyt a feszült helyzetekben.

Szorongást csökkentő jógapózok

Egyes jógapózok célzott segítséget nyújthatnak a lelki feszültségek, a pánik, a rettegés ellen. Noha sokan azt hihetik, a jóga nehéz, és csak a gyakorlottaknak megy, valójában számos póz egyszerűen felvehető, és a kezdőknek sem okoz nehézséget. Egy polifoam vagy puha szőnyeg kell csupán, és máris kezdődhet a megnyugvást segítő jóga.

Ezt is szeretjük