4 egyszerű módszer, ami azonnal csökkenti a szorongást: a pszichológusok ajánlják őket

A szakértők szerint ezek a technikák könnyedén alkalmazhatóak otthon, és gyorsan csökkentik a szorongást, segítenek megnyugodni.

szorongas cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember életében rengeteg tényező, esemény válthat ki aggodalmat. Vannak, akik csak néha-néha szoronganak, és olyanok is, akik igen gyakran küzdenek ezzel a problémával. Az viszont minden esetben biztos, hogy foglalkozni kell a jelenséggel, és tudatosan küzdeni ellene.

Léteznek olyan egyszerű, mégis jól működő technikák, melyekkel általában néhány perc alatt otthon is csökkentheted, illetve megszüntetheted a szorongást. A szakértők számos könnyű megoldást javasolnak erre az esetre: mutatunk négy olyat, amelyek alkalmazása nagyon sokat segít a nehéz pillanatokban.

A 3-3-3-as technika

Tamar Chansk pszichológus szerint a 3-3-3-as szabály egyszerű, gyors, mégis igen hatékony. A lényege csupán annyi, hogy ha úgy érzed, elkapott a szorongás, a következőket kell tenned. Először nézz körül a környezetedben, és nevezz meg magadban három dolgot, amit látsz. Ezután három hangot, amit hallasz, majd pedig mozdítsd meg legalább egy picit három testrészedet. Ez a kis trükk összpontosítja és lecsillapítja a gondolataidat, visszahoz a jelenbe, lenyugtat, és segít elfelejteni azokat a problémákat, amik a feszültséget okozták.

Nyugtató vizualizáció

Kelly Hyland pszichiáter szerint nagyon hatásosak ilyenkor a nyugtató vizualizációk is. Ő azt tanácsolja, hogy amikor úgy érzed, szorongani kezdesz, hunyd le picit a szemedet, és képzeld magad egy csendes folyó- vagy tengerpartra, esetleg egy rétre, egy parkba. Dolgozz ki minden apró részletet a gondolataidban, és figyeld meg azt, amit látsz. Hallgasd az elképzelt szél vagy a susogó levelek hangját, a víz csobogását, nézd meg, milyen szép kék az ég. Minden érzékeddel koncentrálj az elképzelt tájra, és folytasd a gyakorlatot legalább három-öt percen keresztül. Ez a módszer nemcsak megnyugtat, de a pozitív érzéseket is erősíti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A gondolatok megkérdőjelezése

Tom Corboy párkapcsolati és családterapeuta elmondta, hogy a szorongás során nagyon sok negatív gondolat jelenhet meg az agyban. Éppen ezért jó módszer, ha elkezded megkérdőjelezni őket, így ugyanis rávilágíthatsz magadnak arra, hogy mennyire irreálisak, feleslegesek. Tedd fel magadban a következő kérdéseket: „Reális ez az aggodalom?”, „Tényleg nagy rá az esély, hogy meg fog történni?”, „Ha a legrosszabb eshetőség történne, tudnám kezelni? Mit tennék?” Miután ezeket végigfutod pár perc alatt, rá fogsz jönni, hogy feleslegesen aggodalmaskodsz, és a legtöbb rossz, amit elképzelsz, egyáltalán nem fog valóra válni.

Szorongáscsökkentő tevékenységek

Susan Albers pszichológus szerint kutatások bizonyították, hogy bizonyos tevékenységek is képesek csökkenteni, megszüntetni a szorongást. Bármilyen meglepő is, az egyik ilyen a takarítás, eközben ugyanis teljesen odakoncentrálsz, ráadásul a kialakuló tisztaság és rend nyugtató, elégedettséget hozó hazással vannak az agyra. Nincs szükség persze arra, hogy az egész lakás csillogjon, elég, ha kiszemelsz egy részt, és ott törölgetsz, illetve csinálsz rendet, mert már 5-10 perc is elég ahhoz, hogy megnyugodj. De a főzésnek, az olvasásnak és a sorozatnézésnek is hasonló a hatása.

A fenti módszereket könnyedén alkalmazhatod otthon, és hatékonyan csökkentheted velük a szorongást.

Szorongást csökkentő jógapózok

Egyes jógapózok célzott segítséget nyújthatnak a lelki feszültségek, a pánik, a rettegés ellen. Noha sokan azt hihetik, a jóga nehéz, és csak a gyakorlottaknak megy, valójában számos póz egyszerűen felvehető, és a kezdőknek sem okoz nehézséget. Egy polifoam vagy puha szőnyeg kell csupán, és máris kezdődhet a megnyugvást segítő jóga.

Ezt is szeretjük