Ezért érdemes pletykálni

5 dolog, amiért profitálhatsz belőle

A rosszindulatú, gúnyos pusmogás elítélendő, de az ártalmatlan pletykák segíthetnek a beilleszkedésben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már kisgyerekkorban megtanulja az ember, hogy pletykálni rossz dolog, mert nem illik másokat kibeszélni, különösen a tudtuk nélkül. Ám hiába az anyai intelem, az élet útjai szóbeszéddel vannak kikövezve, ami olykor megkerülhetetlen, ha közösségben élsz. Megteheted, hogy kivonod magad belőle és a háttérbe vonulsz, de ezzel azt kockáztatod, hogy elveszíted mások érdeklődését, ezáltal semmit sem fognak veled megosztani.

Persze az arany középutat is választhatod, hiszen akárcsak a háztartási szemét, a pletyka is szelektálható, így te döntesz, hogy mit veszel a szádra, és mit küldesz a kukába a füled mellett elengedve. Bár a társadalomtudósok arra a következtetésre jutottak, hogy bármilyen célzattal történjen a pletykálás, bizonyos fokig szükséges.

Összetartó erő

Az ember ősi ösztönétől vezérelve társas lény, hiszen egyedül nehezen küzd meg a túléléssel. Már a kezdetek kezdetén azért verődött csoportokba, mert egységes erővel könnyebb volt élelemhez jutni és legyőzni a fenevadakat. Ha nem is ennyire közvetlen módon, de a közösségek ma is a túlélést szolgálják, gondolj csak a családra, a munkahelyre, a társadalmi és nemzeti hovatartozásra. A kirekesztettség ma is végzetes következményekkel járhat, még a legkisebb körökben is. A társaságok összekovácsoló ereje pedig az érdeklődés és a kíváncsiság, melyek nélkül szétesnének.

A közöny ugyanis elszigeteli az egyéneket, illetve megfosztja őket a tájékozottságtól és a fejlődéstől. Hiszen az, aki nem kíváncsi mások tapasztalataira, élethelyzeteire, nem is tud tanulni belőlük.

Intő példa

Amikor a családoddal megosztjátok egymással a napi történéseket, óhatatlanul pletykáltok kicsit. Ha megemlíted, hogy a szomszéd Juci válni készül, mert megcsalta a férje, látszólag csak az érdeklődést akarod felkelteni.

Pedig egy ilyen információ egyszer hasznossá válhat, ugyanis az ember minden hallott és megélt dologból levonja a következtetéseket. Ezáltal a szomszéd Juci válása intő példa lehet számotokra, mikor te vagy a családtagjaid hasonló szituációba kerültök. A legtöbb pletyka tehát megkönnyíti a helyzetfelismerést, illetve előrevetít bizonyos veszélyeket. Ráadásul abban is segít, hogy kiismerd a közeledben élőket.

Ízlésformáló

A szomszéd Juci válásához hasonlóan a bulvárhírek sem tűnnek életbevágó információnak, mégis szinte mindenki ösztönösen felkapja a fejét egy sztárbotrányra, hiába tudja, hogy az efféle terjesztéseknek nem mindig lehet hinni. Beszélni viszont jó róla, hiszen fontosabb maga a történet annál, hogy kivel esett meg, illetve mennyire igaz. Pletykálkodás közben pedig akaratlanul is figyeled mások reakcióit, ami által fejlődik az emberismereted, mert rálátást kapsz az eltérő értékrendekre.

Azonban nemcsak a környezeted ízlését és erkölcsi normáit térképezheted fel egy szóbeszéd által, hanem te is változhatsz belül. Lehet, úgy gondolod, hogy az újságban szereplő színésznő dekoltázsa egyáltalán nem kirívó, sőt, szívesen bevállalnál hasonlót. Esetleg kevésbé buksz ki azon, hogy a kibeszélt énekes megcsalta a párját, hiszen titkon te is ezt teszed. Ám látva mások felháborodott reakciót, ezek a minták elrettentőek lehetnek számodra, valamint változásra bírhatnak.

Szorongásoldó és vészcsengő lehet

Olykor egy kis fecsegés elősegítheti a beilleszkedést, amennyiben nem ártasz vele senkinek. Ha új emberként csöppensz egy munkaközösségbe, és nem tudsz rögtön megnyílni, oldhatja a feszültséget és a szorongást egy olyan téma, amit csak olvastál vagy hallottál, vagyis nem a cégügyeket boncolgatja.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A pletyka tehát arra is szolgálhat, hogy idejében értesülj a vészhelyzetekről. A hadviselésben is fontos szerepet töltöttek be a hírvivők, akiken egy-egy csata kimenetele múlhatott. Amikor még nem létezett a média, a falvak, városok életében létfontosságú volt az egyéni információterjesztés. Amennyiben Margitka néni elmulasztotta volna megosztani a többiekkel, hogy a szomszéd falu piacán járványról susmognak, mindenkit felkészületlenül ért volna a közelgő kórság. Manapság pedig egy csevejből tudhatod meg, hogy például melyik orvoshoz nem érdemes menned, vagy milyen álláshirdetésre nem ajánlatos jelentkezned.

Ezt is szeretjük