3 jogosnak hitt bírálat a főnöködről, amiért kiközösíthetnek a kollégák
És nem is hinnéd
Ha a főnököd húzásait bírálod, nem biztos, hogy megértő fülekre találsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kollégákkal ápolt kapcsolataid nemcsak a munkahelyi légkört alapozzák meg számodra, hanem a feladataid elvégzését is megkönnyíthetik. Olykor azonban észrevétlenül is magadra haragíthatod őket, esetleg eltépheted azt a bizalmi szálat, ami addig összekötött benneteket, pedig lehet, hogy épp a megértésükre vágysz az adott szituációban.

Ha a főnökről alkotott véleményedet vagy a tőle eredeztetett problémáidat szeretnéd elmondani nekik, tudnod kell, hogy még egy jól összeszokott csapatot is megoszthatsz a bíráskodásoddal. Ilyenkor nemcsak azt kockáztatod, hogy visszajut a felettesed fülébe az elégedetlenséged, hanem azt is, hogy néhányan elfordulnak majd tőled.

Túlhajszol téged

A felgyorsult munkatempót mindenki másképp viseli. Lehet, hogy nálad könnyen elszakad a cérna, és úgy érzed, minden a te asztalodon landol, amit annak tulajdonítasz magadban, hogy a főnököd kihasznál. Amikor átfut ez a gondolat az agyadon, ne rohanj rögtön a kollégákhoz panaszkodni, hogy agyondolgoztat a vezetőség. Ugyanis előfordulhat, hogy a munkatársaid ugyanakkora méretű feladattengert kapnak, és a hiba a te tűrőképességedben keresendő.

Ebben az esetben pedig vétek lenne előadnod előttük az áldozat szerepét. Amennyiben tudomást szerzel róla, hogy csak a te reszortodban nő hegyekben az elvégeznivaló, még mindig szerencsésebb a főnököddel leülni és átbeszélni, mint a háta mögött hangot adni a nemtetszésednek.

Ha a túlórák csupán időszakosak, illetve a törvényes keretek között él velük a felettesed, akkor esetleg a részlegednél nagyobb az elmaradás, amit pótolni kell, de az sem zárható ki, hogy a vezetőnek tervei vannak veled, ezért teszteli a teherbírásodat.

Ilyenkor a háttérben kinyilatkoztatott elégedetlenkedéssel akár el is áshatod magad a főnököd előtt, de még ha nem is jut a tudomására a dolog, a kollégáid könnyen csalódhatnak benned.

Igazságtalanul pikkel rád

Amikor a főnöki kritika legtöbbször egy emberen csattan, az illető személyes sérelemként élheti meg az állandó letolást. Ebben a szituációban gyakran beindul a hárító mechanizmus, vagyis könnyebb azt gondolni, hogy a vezető pozíciót betöltő egyén csupán arcra osztályoz, és jogtalanul pikkel rád. Ám mielőtt szétkürtölnéd a felháborodásod az ebédlőben, mélyedj el magadban. Ha úgy véled, hogy a teljesítményed nem kifogásolható, akkor az emberi tulajdonságaidban keresendő az ok. Hiszen attól, hogy precízen megoldod a feladataidat, még lehet, hogy képtelen vagy csapatjátékossá válni.

A munkavégzés igényességén túl pedig ez a második legfontosabb dolog a cég működésében. Ezt nyilván a kollégáid is tudják rólad, így visszásan sülne el, ha pont nekik tennéd szóvá, hogy a főnök jogtalanul kritizál téged. Különösképpen, ha épp egy munkatársad hívta fel a figyelmét arra, mennyire nehéz veled egy légtérben dolgozni. A sértődős nebáncsvirág szerepe könnyen kiközösítésre adhat okot, így a legjobb, amit tehetsz, hogy megkérdezed a főnöködet, miért viselkedik így veled, illetve min kell változtatnod, hogy kivívd az elismerését.

Kikezdett veled

Talán a legkínosabb helyzet, amibe belekerülhetsz a munkahelyeden, ha a főnököd flörtölni kezd veled anélkül, hogy te pozitív visszajelzésekkel biztatnád. Ez már önmagában is vékony jégnek tekinthető, ezért ne törd be azzal, hogy a kollégáidnak is elmeséled. Akkor sem, ha így szeretnéd tudomásukra hozni, hogy nem kívánsz a feletteseddel érzelmi szálakba bonyolódni. Az önmagad tisztára mosása durva irányt vehet, hiszen számolnod kell azzal, hogy egy ilyen sztori hamar szárnyra kaphat a társaságban, amivel nevetségessé teheted a főnöködet.

Különösen akkor, ha félreértetted őt, és csak azért lebzsel többször a te asztalodnál, mert úgy érzi, több noszogatásra van szükséged, esetleg nem bízik eléggé a munkádban. A vizsgálódó főnöki figyelmet kiforgatva magadat is kínos helyzetbe hozhatod a munkatársaid előtt. Ám még akkor is érdemes tartózkodóan hallgatnod, ha biztos vagy az általa küldött jelekben. Végzetes hiba lenne úgy előadnod a kollégáknak, mintha csaholva kaparna utánad, tehát ne csinálj belőle viccet. Inkább keríts rá alkalmat, hogy négyszemközt beszélhesd meg a dolgot a főnököddel, vagy várd ki a megfelelő időt arra, amikor valami kapcsán megjegyezheted előtte, hogy te már foglalt vagy.

Ezt is szeretjük