Így győzd le a munkahelyi pletykát
Ha rólad terjed
Ne hagyd, hogy téves, rosszindulatú információkat híreszteljenek rólad a munkatársaid, lépj fel ellene bátran és határozottan!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hirtelen abbamarad a kollégáid beszélgetése, ha felbukkansz a folyosón vagy benyitsz az egyik irodába? Néhányan aztán furcsa mosollyal, elgondolkodva néznek rád a büfében? Lehet, hogy főszereplő lettél egy történetben. A kérdés már csak az, ki kezdte el mesélni, és miről szól? Deríts ki, mit beszélnek rólad a többiek.

Különös körülmények összjátéka

Kati például máig nem tudta 100%-osan kimagyarázni magát a főnökénél. Történt, hogy a munkahelyének legnagyobb konkurense piacra dobott egy olyan új terméket, amelynek kifejlesztése náluk is épp napirenden volt. Beindultak persze a találgatások, hogyan juthatott épp ugyanaz az ötlet a másik cég munkatársainak is eszébe? Vajon nem kiszivárogtatásról van-e szó? Kati maga is döbbenten állt az eset előtt, három hónapos komoly munkáját fenyegette veszély.

Néhány nappal később aztán a kolléganői egyike, akivel addig semleges, amolyan kellemesen csevegő viszonyban volt, a következőkkel toldotta meg a köszönését a liftben:
- Jé, Kati, te még mindig itt dolgozol? Azt hittem már rég átigazoltál.
- Tessék? - Mindössze ezt felelte rá értetlenül a 31 éves lány, bővebben tisztázni az elhangzottakat azonban amúgy sem volt lehetősége, mivel a kolléganő megérkezett, és kiszállt a liftből.

Hol lehet a kutyát elásni?

Nincs olyan munkahely, ahol a dolgozók ne osztanák meg egymással, ha valami izgalmas, érdekes, szokatlan dolgot tapasztalnak. A pletykák döntő többségét az értetlenség indítja el, például azért, mert hirtelen megváltozik valakinek a viselkedése. A közösség addig találgat, amíg elfogadható és hihető magyarázatot nem lel az addigi gyakorlatba nehezen illeszthető jelenségekre.

Így terjed el a minden szabad percében szótárt és nyelvkönyvet bújóról, hogy külföldi pasija van, az édesanyja betegsége miatt sírdogálóról, hogy válik, a titokban fogyókúrázóról pedig, hogy nagyon beteg. A pletykák áldozatai inkább a zárkózottabb típusú emberek közé tartoznak, akik nem szívesen teregetik ki a magánéletük részleteit a többiek előtt. Épp ezért érdekesek, és egyben gyanúsak is, ki tudja, mi mindent rejtegetnek. Pedig a legtöbbször nincs takargatnivalójuk, csak épp kerülik a reflektorfényt.

Léteznek félreértésből adódó, vicces pletykák, hűtlen vagy meggondolatlan elszólások, ártatlan tévedések, ám akadnak olyanok is, amelyek ártanak, a legtöbbször irigység húzódik meg mögöttük.

Könnyebb belekeveredni, mint kimászni

Utóbbiakhoz lehet besorolni a Katival történteket is. Még a liftes inzultus napján hívatta őt a főnöke, aki nyíltan rákérdezett, vajon ő mesélt-e a munkájáról a konkurens cégnek. Kati őszintén mondott erre nemet, és azonnal visszakérdezett: miért gondolja ezt éppen róla? Akinek olyan kapcsolatai vannak, mint magának, könnyen csinálhat karriert némi ellenszolgáltatásért cserébe, hangzott a válasz, majd az osztályvezető határozottan jelezte, bár nem jutottak előrébb az ügyben, egyelőre lezárta a témát.

Így segíthet a családállítás

Nem éppen úgy alakul a karriered, ahogyan tervezted? A családállítás segíthet, hogy megtaláld a sikertelenség okát.

Amikor a lány kijött a szobájából, úgy döntött, hogy utánajár, miről van valójában szó. Felhívta telefonon azt a kolléganőjét, aki a legközelebb állt hozzá. Kati ráadásul többször kisegítette őt munkaügyben, így számíthatott a lojalitására. A dohányzónál találkoztak. Szerencséjük volt, mert rajtuk kívül senki nem járt arra. Kati nem kertelt, azonnal faggatni kezdte, hogy mit tud.

- Ildi látott meg - kezdte mesélni a kolléganő, akiből Kati nagy nehezen csak kiszedte, hogy az említett munkatársuknak nemrég eszébe jutott, és ezt persze megosztotta a kollektívával is, hogy néhány hónappal korábban látta Katit a konkurens cég egyik vezető munkatársával kávézni a belvárosban. Kati hosszasan töprengett, míg rájött, hogy a volt egyetemista társai egyikéről lehet szó, akivel az őszre tervezett évfolyam-találkozó miatt futott össze. Mondta tényleg, hogy hasonló területen dolgozik ő is, jutott eszébe a lánynak, ám a vállalat neve nem került szóba.

Ki, mit, miért kotyog ki?

Ha rájössz, hogy valaki téves dolgokat terjeszt rólad, legjobb mielőbb tiszta vizet önteni a pohárba. Ehhez szükséged van egy beépített emberre, azaz valakire, aki téged is kedvel, ám a többiek is megbíznak benne, így beveszik a beszélgetésbe. A pletyka indíttatásától, súlyától és veszélyességétől függően több választásod is lehet aztán. Rálegyinthetsz nevetve: majd abbamarad a szóbeszéd, vagy más témát találnak a kollégáid.

Elkezdheted az ellenkezőjét terjeszteni, a fantáziádtól függően netán egymástól teljesen eltérő magyarázatokkal. Így a részletek különböznek, viszont minden pletykaszállító téged jelölhet meg forrásnak, ezzel aztán olyan kuszaság alakul ki, amibe mindenki belekavarodik.

Megkeresheted közvetlenül a pletyka forrását is. Dönts előtte taktikusan: négyszemközti vagy nyilvános cáfolat szolgálja jobban az érdekeidet. Előbbi esetben - elmesélve például neki, hogy te is beszerezhetsz netán olyan információkat róla, amelyek biztosan érdekelnék a többieket - a pletykafészket kell érdekeltté tenned, hogy maga kezdjen el visszakozni. Utóbbiban a kard ki kard elv érvényesül, mert ha lejáratod nagy plénum előtt, biztosan szerzel magadnak egy ellenséget.

A leghatásosabb fegyver az őszinteség

Kati még ezt a veszélyt is bevállalta, amikor megállt a helyére és beosztásra régóta pályázó Ildikó mellett az üzemi étkezdében. Hallom, hogy láttál tárgyalni a konkurenciával, mondta jó hangosan, mire a körülöttük ebédelők felkapták a fejüket. Egyedül Ildikó nem emelte fel a tekintetét a levesestányérjából. Lángvörös arca azonban jelezte, csapdába szorult.

Kati eközben megismételte személyesen neki is, ami a félreértett találkozó valódi témája volt, és amit már délelőtt részletesen elmondott a többieknek, beleértve az osztályvezetőjét is. - Legközelebb előbb engem kérdezz meg, hogy ne téves híreket terjessz rólam - ezzel a mondattal hagyta ott aztán Ildikót. Az erkölcsi győzelem mindenképp neki jutott. Ám innentől kezdve folyamatosan meg kellett dolgoznia azért, hogy megbízzanak benne a kollégái. Ez a pletyka legnagyobb veszélye ugyanis: a tartalma hamar feledésbe merül, ám az árnyékától nagyon nehezen szabadul meg, akire rávetül.

Ezt is szeretjük