Miért vékony folyton a pénztárcád?

Szakértőnk elárulja

Állandóan kifolyik az ujjaid közül a nehezen megkeresett pénz? A pénzállítás segíthet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon mit válaszolnál erre a kérdésre: Mi lenne, ha holnap arra ébrednél, valaki becsenget kora reggel, és átadja neked egy luxuskocsi kulcsát, papírjait? - Rendben, jöhet - ez lehet egy felelet. Vagy: - Á, nem, dehogy, nekem jó egy használt kisautó is, bele se mernék ülni abba a sok tízmilliós autócsodába. Nos, utóbbi esetben szükséged lehet egy pénzállításra.

Mit rejt a családi múlt?

Kamilla is az utóbbi választ mondta a családállítási csoportban, hozzátéve még azt is, meg sem érdemeli, rosszul érezné magát egy ilyen feltűnő autóban. A felállítás vezetője ekkor megkérdezte tőle, miért fél a nagyobb címletű bankóktól? A harmincöt éves lány először meghökkent. Aztán hirtelen egy film kezdett peregni benne, az édesanyját látta, aki világ életében a fogához vert minden garast. Ezt tanította a gyerekeinek, Kamillának és a testvéreinek is, nehogy úgy járjanak, mint a nagyszüleik.

Az ötvenes évek legeleje volt, épp karácsony este, amikor hirtelen csengettek a budai társasház ajtaján. Kamilla édesanyja ma is nagyon élesen emlékszik vissza erre az estére, mint az élete legfontosabb eseményére.

Már a vacsora után voltak, de még épp az ajándékbontás előtt. A tízéves kislány - Kamilla mamája - órák óta leste, számolgatta, vajon hány csomag rejti az ő játékait, köztük a régen áhított hajas babát.

Sötét egyenruhás férfiak lepték el hirtelen a szobát, és papírokat mutogattak. Apja - Kamilla nagyapja - kisüzemét államosító, bankszámlájukat zároló dokumentumok voltak ezek, és még valami, a kitelepítésükről szóló határozat. Fél órát kaptak a készülődésre. Az anyja zokogva pakolt, és ő - Kamilla édesanyja - hiába kérlelte, hogy legalább egy ajándékot bontsanak ki, az a baba bizony ott maradt becsomagolva, egy régi lakás egykori fenyőfája alatt.

Miért szabotálsz tudattalanul?

A bevezető kérdés nem valamiféle hiú ábrándozásra hív fel, ám leteszteli, milyen a pénzhez való viszonyod. Aki ugyanis képes arra, hogy az ölébe pottyanó luxust - ne feledjük, mindössze egy gondolatkísérletről van szó - elfogadja, valószínűleg a valós életében sem nem fut el a lehetőségei elől. Nem tart a nagyobb címletű pénztől, nem akarja azonnal apróra beváltani.

Ha azonban a húszezresek égetik a zsebedet, valahogy soha nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy sokat kereshetnél. Mert félsz elfogadni - netán a megszerzett elvesztésétől tartasz -, mindig elpuskázod a kitörési alkalmakat. Megbetegszel például egy kiváló előmenetellel kecsegtető állásinterjú előtt. Nem hiszel eléggé magadban, ezért nem vállalsz el bizonyos feladatokat.

Nekem úgy sem jár, azaz a sorsodat hibáztatod, és nem mersz utánanyúlni a szerencsédnek. Egyáltalán fel sem merül benned, hogy jelezhetnéd a főnökeidnek, bizony többre is képes vagy. Netán egy lépéssel korábban még arról is lemondasz, hogy elvégezz bizonyos iskolákat. Talált? Nos, akkor csak olvass tovább, mert van megoldás.

Bajt okoz, ha van, félelmetes, ha nincs

A legtöbben a két végletben gondolkodnak, ha a pénz szóba kerül. Azaz: a pénz minden, avagy a pénz rossz. Mert szabadságot vagy épp hatalmat ad, megkönnyíti az életet, előjogokat biztosít, olykor bizalmatlanná tesz, illetve eltávolít a többiektől.
Ideje számot venni azzal, hogy a pénznek mindig mi adunk előjelet. Ki pozitívot, ki negatívat, mindegy is, a lényeg, hogy gyakran ruházzuk fel tulajdonságokkal és a legkülönbözőbb jelzős szerkezetekkel. Na de miért is?

A múlt hatalma

Előfordul, hogy a múlt egy jelenlegi problémában köszön vissza, méghozzá úgy, hogy neked sejtelmed sincs róla. A családállítás azonban segíthet megfejteni a nehézségek okát.

Nézd végig a családtörténetedet. Vajon ti mit gondoltok a pénzről? Milyen - pénzzel kapcsolatos - hitmondat száll nálatok generációkról generációkra? Volt-e bárki a felmenőid között, aki vagyont vesztett, például elkártyázta. Akitől elvették mindenét, mondjuk egy adott történelmi helyzetben. Netán olyan, aki a pénztelenség miatt szenvedett, esetleg éhen halt. Valaki, aki pénzt lopott el, és még számos egyéb, kevésbé extrém, ám mégis ide illő történeted lehet.

Ezek a hitmondatok aztán viselkedési mintát alakítanak ki. Nehezen fogadsz el pénzt, hiszen akinek van, attól el lehet elvenni. Nehezen adod ki a pénzt, hiszen mi lesz veled, ha netán elfogy. Nem érdekel a pénz - ez volt például Kamilla problémája is -, ami jön, az gyorsan el is megy, ha tehát nincs érzelmi viszonyulásod hozzá, nem érhet baj, meglepetés, fájdalom. Olyan ez azonban, mintha besorolnád magad egy kasztba. Ha ugyanis egy ilyen családi minta, hitmondat irányít a lelked legmélyén - amelyhez a családod iránti tiszteletből ragaszkodsz, ezzel is megerősítve az odatartozásodat -, akkor minden pénzügyi cselekedetedet ennek rendeled alá.

Megérteni, elengedni, boldogulni

Kamillának a családfelállítás különleges fajtája, a speciális technikákkal dolgozó pénzállítás segítségével sikerült meglátnia és elfogadnia: jelen anyagi helyzete és a hajdani tragikus karácsonyeste közötti összefüggés lehet. Édesanyja - a sorsát alaposan átrendező anyagi változás miatti, valójában soha meg nem szűnő - fájdalmát szeretetből, segíteni akarásból vette át, és az így, benne is dolgozott tovább. Védekezésül semmire nem becsülte tehát az anyagi javakat, ezért volt mindig lapos a pénztárcája.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A pénzállítás megértette vele, hogy ez nem az ő története, a nagyszülei és az édesanyja végigcsinálták, túlélték a megpróbáltatásokat. Neki pedig szabad immár sikeresebbnek lennie, megengedheti magának, hogy félelemmentes, gondtalan életet éljen. A lány néhány hónappal később kapott egy olyan állásajánlatot, amelyre mindig is vágyott. Egyetlen percig sem habozott, hogy elfogadja. Életében először nyitott aztán bankszámlát, és a szép összegű fizetését magabiztosan oda irányította át.

Ezt is szeretjük