Ebből látszik, meddig fog tartani a kapcsolatod

Amikor még nem is sejted

Úgy tűnik, a tudomány jobban ismeri a szerelmest, mint az önmagát. Nézd meg, miről árulkodik az agy.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem újdonság, hogy lelkes tudósok az emberek agyában turkálva igyekeznek a szerelem nyomára bukkanni. MRI-vizsgálattal és az agyról készült felvételekkel már jó ideje könnyen beazonosítható ez az állapot. Ám nemrégiben az is világossá vált, hogy nem minden szerelmes érez és gondolkodik egyformán, és ezek a különbségek hatással lehetnek a kapcsolat élettartamára is.

Ez derült ki abból a kísérletből, amelyet néhány évvel ezelőtt Xiaomeng Xu, a Brown Egyetem kutatója végzett. 18 kínai férfi és nő agytevékenységét képezte le, akik bevallásuk szerint friss szerelmesek voltak.

Mindannyian a szerelem egyértelmű jeleit mutatták. Amikor párjuk arcára néztek, agyuk jutalmazó és motivációért felelős központja lázas aktivitásba kezdett.

A kutatók mégis észrevettek apró különbségeket az agyakról alkotott képekben. 18 hónappal később, majd újabb másfél évre rá, amikor visszatértek a tesztalanyokhoz, hogy lássák, melyikük maradt együtt a párjával, értelmet nyertek ezek a különbségek.

Rózsaszín köd az agyban

Eszerint azoknál, akiknek kitartott a kapcsolata, a racionális ítélethozatalért és az énközpontúságért felelős agyterületeken alacsonyabb volt az aktivitás. Úgy tűnt tehát, a kezdeti rózsaszín köd, amikor az ember hajlamos túlértékelni a partnerét és megfeledkezni magáról, segíti a tartós kapcsolat kialakítását.

A kutatók tervezik, hogy további kísérletek során azt is kiderítik, vajon inkább helyzet- vagy személyiségfüggők ezek a jellemzők.

A realizmus közbeszól

Bianca Acevedo, az Albert Einstein Főiskola kutatója azonban friss házasokkal folytatott kísérletével pontosította az eredményeket. Hozzátette, hogy az említett következtetések a házasság előtti időszakra vonatkoznak, mert a házassággal az ember gondolkodásmódja is megváltozik. Azaz más tulajdonságok szükségesek egy jól működő házassághoz, mint egy jól működő kapcsolathoz.

Acevedo arra volt kíváncsi, mi az összefüggés az agyi válaszok és aközött, hogy mennyire érezték magukat boldognak a párok egy évvel a házasságkötésük után. Volt, aki kevésbé, de volt, aki még inkább szerelmesnek vallotta magát.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Úgy tűnt, ahhoz, hogy valaki hosszabb távon boldog legyen a kapcsolatban, inkább volt szüksége racionális ítélethozatalra és az énhatárok szigorúan vételére. Vagyis, míg a kapcsolatot az első néhány évben előrelendítheti, ha idealizálod a partnered és félreteszed a saját érdekeid, amikor a dolgok komolyra fordulnak, egyre nagyobb szerepet kap a racionalitás és az önérvényesítő képesség is.

Mi a véleményed?

OLVASD EL EZT IS!

kanapes
  • boldogság
  • párkapcsolat

Meg tudod tartani a pasit?

Ezt is szeretjük