A szex valóban meghosszabbítja az életet

Tudományos bizonyíték!

Német tudósok bebizonyították, hogy a vakondok esetében igaz az elmélet. De mi a helyzet velünk?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szex az egyik legkellemesebb időtöltés. Semmihez sem hasonlítható hatékonysággal szünteti meg a stresszt, és az egész testet átjáró örömöket szerez, nem csoda hát, ha sokan szeretnék hinni, hogy ami ennyire jó dolog, a cigivel és az alkohollal ellentétben végre az élettartamra is pozitív hatással van. Ezúttal ennek jártunk utána: tudd meg, vajon tényleg tovább élhetsz-e, ha sűrűn bújsz ágyba kedveseddel!

Az első bizonyíték

Hynek Burda német professzor 20 éven keresztül figyelte meg kollégáival az afrikai vakondok viselkedését. 2007-ben közzétett elemzésük szerint pedig a két évtized tapasztalata azt mutatta, hogy a vakondok kolóniájában eltérő átlagéletkor jellemzi azokat az egyedeket, akik szexmentes életet élnek, és a hivatásos szülőket. Az utódok ugyanis sokszor életük végéig a szülők mellett maradnak segítőként, anélkül, hogy ők maguk párt keresnének, és szaporodnának, azonban átlagban mintegy tíz évet képesek így leélni.

Ezzel szemben a szülők kétszeresen is túlélhetik saját, szüzességi fogadalmat tett utódaikat, és a német tudósok tapasztalatai szerint ez nem másnak, mint a gyakori szexuális együttlétnek köszönhető. A szakember ugyanakkor azt is hozzátette kutatása eredményéhez, hogy ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindez az emberekre is igaz, habár nincs kizárva.

Mi a helyzet az emberekkel?

Szerencsére nem csak a vakondok viselkedéséről születtek tudományos vizsgálatok. Mialatt ugyanis a német csapat az afrikai kisállatokat tanulmányozta, a San Franciscó-i egyetem csapata az embereket vette szemügyre: a tudósok 25 éven át vizsgálták az emberi viselkedést, ezen belül is leginkább a szex hatását az általános életminőségre. Ennek során azt tapasztalták, hogy aki kiegyensúlyozott szexuális életet él, az a mindennapok során is elégedettebb, és ez az egészségére is hatással van.

Kevesebbszer betegszenek meg ugyanis azok, akik rendszeresen bújnak ágyba nem kifejezetten alvás céljából, ebből pedig egyenesen következik az is, hogy néhány évvel valóban tovább élhetnek azoknál, akiknek nem ilyen fényes a nemi élete. Bár ezúttal nem a teljes szextelenségről beszélünk - hiszen ez valószínűleg ritkább az embereknél, mint a szürke vakondoknál -, de már az is drámai változásokat hoz, ha valaki nagyon elégedetlen a szexuális életével.

Mire vágyik a férfi a párkapcsolatban?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezek az emberek ugyanis hajlamosabbak a stresszre, ami hosszabb távon az immunrendszert is legyengíti, így a kevés szex betegeskedést és konfliktusokkal teli emberi kapcsolatokat eredményez.

A szex és a sportolók
A  nagy versenyek előtt a sportolók számára többnyire megtiltják a nemi életet, ugyanis ez rontaná a teljesítményüket. Való igaz, hogy a szex csökkenti a stresszt és a feszültséget, ami adott esetben a versenyen nyújtott teljesítményt ronthatná, a kutatások eredményei szerint azonban az orgazmus olyan hormonbomba, ami növeli a versenyszellemet. A legújabb tanulmányok tehát afelé hajlanak, hogy még a sportolókra is jó hatással lehet egy kis gyönyör.

A szex mint életelixír

Természetesen a szex elválaszthatatlan a szerelmi kapcsolatoktól: ez teszi ugyanis teljessé az élményt. Tehát nem önmagában a nemi kielégülés az, ami néhány évvel megtoldja az életet, hanem az az általános elégedettség, amit a biztos kapcsolat és a rendszeres szex eredményez.

Ami ugyanis a legfontosabb, hogy ez a kettős hatékonyan képes távol tartani a depressziót, ami kifejezetten rossz hatással lehet nemcsak a közérzetre, hanem az egészségre is. De a szex a közérzetet, a fizikai állóképességet is javítja, illetve ezzel együtt a vérkeringést.

Minden bizonnyal ez is közrejátszhat abban, hogy a kutatók eredményei szerint a 45 évesnél idősebb férfiak közül azok, akik csupán havonta egyszer, vagy ennél is ritkábban élnek nemi életet, kétszer többen halnak meg, mint azok közül, akik heti rendszerességgel szexelnek. Ami pedig a férfiakra igaz, az a nőkre is: a rendszeres szex tehát mindenkit boldogsággal és hosszú élettel ajándékoz meg.

Ezt is szeretjük