A párkapcsolati válság lelki okai a szakértő szerint

Hasznos tanácsokkal

Hozd helyre elromlott kapcsolatodat szakértőnk segítségével!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó és rossz élményeid, a félelmeid és reményeid már az első pillanattól jelen vannak a párkapcsolataidban.

De honnan jön az a megérzés, mely az egyik embernél felvillanyoz, reménnyel tölt el, a másiknál pedig bizalmatlanná tesz? Mivel rontod el a házasságodat, és vajon hogyan mentheted meg?

A kiválasztás

Mindenkiben él egy belső kép a másik nem képviselőiről. Általában ennek megfelelve szúrjuk ki magunknak a partnerünket, azaz egyáltalán nem a véletlen sodort téged sem a barátod, élettársad, férjed mellé. A kérdés már csak az, honnan jön ez a bizonyos kép, amit mi, nők, szinte bizonyosan rávetítünk a férfiakra, és aminek olykor a szenvedélyes vonzódást, máskor pedig a megmagyarázhatatlan utálatot köszönhetjük.

Ki is az első férfi az életedben? Igen, jól tippeltél, az édesapád. A párkapcsolataid minőségét tehát alapvetően befolyásolhatja például az apádhoz fűződő viszonyod. Ha ez az ideális szülő-gyermek kötődésnek megfelelő, képes leszel arra, hogy egyenrangú társává válj választott párodnak. Ha azonban túl szoros érzelmi szálak fűznek apádhoz, akkor lehet, hogy a mását keresed. Amennyiben pedig rossz viszonyban voltatok, netán bántalmazott, nem kizárt, hogy a tökéletes ellentétére vadászol.

Különleges mintavétel

A családállítás módszere felismerte azt is, hogy olykor bizonyos családi minták irányítják a párválasztásodat. Ha, mondjuk, édesanyád nem volt boldog a házasságában, lehet, hogy te is olyan helyzetbe sodródsz majd, hogy - szolidaritásból - megismételhesd a történetét. Ha ő sokat szenvedett, neked sem lehet jobb - ez vezethet a lelkedben.

15 tipikus női baki a párkapcsolatban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sok múlik azon tehát, hogy milyen tudattalan szempontoknak igyekeztél megfelelni, amikor összekötötted az életedet valakivel. Legtöbbször mindkét fél megtalálja a maga számítását: a férfi például az anyja mására vágyik, a nő pedig a családi mintájának megfelelő, gyenge társat keres. Sajnos az ilyen kapcsolatok nagyon törékenyek. Ideig-óráig működnek csupán, aztán az egyikük hirtelen elkezd változni, illetve lázadni a lelkében.

A családállítás segíthet abban, hogy a kiválasztás szempontjai világossá váljanak, ám ezzel bizony maga a párkapcsolat is mérlegre kerülhet.

Bizalom, önbizalom

Akkor lehetsz igazi társa a párodnak, ha el tudod fogadni őt olyannak, amilyen, beleértve ebbe a múltját, jelenbeli tetteit, a jövőbeli lehetőségeit és persze a családját is. Akkor van esélyed a holtig tartó boldogságra, ha reálisan értékeled magadat, azaz sem többet, sem pedig kevesebbet nem hiszel arról, ki és milyen is vagy valójában.

A jó párkapcsolat két ellentétes nemű ember erős szövetsége. Saját nézőponttal, különböző vágyakkal, eltérő háttérrel, más természettel. Ne feledd el, minden a hangoláson, az összhangon múlik. Vajon mennyit vagy képes áldozni azért, hogy harmóniában élhess együtt valakivel?

Adok-kapok

Mindig egy kicsivel többet adj csak vissza annál, mint amit társadtól kaptál. Nagyon sok párkapcsolat bukik meg azon, hogy az egyik fél csak ad, ad, ad és ad. A másik pedig nagyon eladósodik eközben, amitől persze megretten. Soha nem az lép le, aki sokat adott. Általában az farol ki, akinek nagy a lemaradása, és nem bízik magában, hogy ezt be tudja hozni. Olykor persze az is hibázik, aki csak adni tud. Ha ugyanis képtelen elfogadni, esélyt sem ad a társának a kiegyenlítésre - ez is komoly válságot okozhat egy párkapcsolatban.

Gondolatolvasás

Mindig figyelj oda a kommunikációdra is. Ne várd el azt a férfiaktól, amiről azt hiszed, te biztosan képes vagy rá. Mert, ahogy te sem mindig tökéletesen olvasol a gondolataikban, ők sem fejtik meg csak úgy, maguktól a szándékaidat. A legjobb, ha egyenesen kimondod a vágyaidat, elvárásaidat. Így nekik is könnyebb lesz megfelelniük neked. Ez is a boldog párkapcsolatok egyik titka.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

És még valami: a családállítás az előző kapcsolatok és a korábbi partnerek tiszteletére tanít. Ahogy a családtagok között, itt is fontos az érkezési sorrend, azaz, hogy ki volt az első, ki a második, és így tovább. Aki később lépett a rendszerbe, az sose feledkezzen meg arról, hogy valójában annak köszönheti a boldogságát, hogy valaki előtte kilépett onnan.

OLVASD EL EZT IS!

torott sziv lead
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Ezért nem tudsz komoly kapcsolatot kialakítani

harmasban
  • szerető
  • családállítás

Mit csinálj, ha megcsalt a párod?

Ezt is szeretjük