A 9 legerősebb immunerősítő étel télre

A gyereknek is adhatod

Az étkezéssel is sokat tehetsz az influenza és megfázás megelőzéséért télen.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Télen könnyű összeszedni a különféle fertőző nyavalyákat, a gyerekek pedig - tekintve, hogy immunrendszerük még nem elég fejlett - különösen kiszolgáltatottak a különféle kórokozóknak. Sokat javíthat azonban a helyzeten, ha a csemete étrendjében rendszeresen jelen vannak egyes vitaminok, ásványi anyagok, illetve zsírsavak.

A téli gyümölcsök és zöldségek között pedig jó néhányat találhatsz, amely a fentiek valamelyikében különösen gazdag - ezáltal pedig hatékonyan vethetők be a baktériumok és vírusok ellen. Tudd meg, melyek a legerősebbek, és adj belőlük minél többet a gyerkőcnek!  

Az alma az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb agypörgető, ilyenkor pedig még mindig jóval több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a tél végi, kora tavaszi hónapokban. Talán nem hozza különösebben lázba a gyereket, ám ha fantáziadúsan tálalod, megvan az esély a sikerre. Más gyümölcsökkel keverve, mézzel és fahéjjal ízesítve pedig szinte biztosan megeszi a kis gourmand.

A brokkoli bővelkedik béta-karotinban, amely antioxidáns aktivitásával véd a szabadgyökök károsító hatása ellen, illetve serkenti az immunrendszer működését. A fentieken túl ez a provitamin a reakcióidőt rövidebbé, a felfogóképességet gyorsabbá teszi, és a memóriára is pozitív hatással van. A brokkoli jó alternatívája lehet a gyerekek mumusának, a főzeléknek. Ha a te csemetéd idegenkedik tőle, készítheted például sajttal és tejszínnel is.

Valóságos C-vitamin-bomba a savanyú káposzta. Ha a gyerek nem tud vele megbarátkozni, próbálkozz a csalamádé valamelyik édesebb válfajával - ezt a legtöbb apróság szívesen fogyasztja.

A padlizsán bővelkedik C-vitaminban és karotinban, de ásványi sók, fehérjék és szénhidrátok is vannak benne Mindemellett könnyen emészthető, így nem vonja el a szervezet erejét a kórokozókkal szembeni védekezéstől.

A fokhagyma erős baktérium- és vírusellenes hatással bír. Nyersen persze nem eszik meg a gyerekek, de sokféle ételbe belefőzhetsz-süthetsz néhány gerezdet - ebben a felhasználóbarát formában bizonyára a te csemetéd sem utasítja vissza, sőt, nagy valószínűséggel észre sem fogja venni.

A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, ily módon pedig serkenti a méregtelenítő folyamatokat, illetve növeli az ellenálló képességet. Mintegy bónuszként pedig minden megvan benne, amire szüksége van a kicsi szervezetének - bőséges szénhidrát-, fehérje- és zsiradékforrás. Add a gyerkőcnek nassként.

Hasonlóképpen gazdag E-vitaminban másik csonthéjasunk, a dió. Fogyaszthatja a gyerek magában, de gyümölcssalátába vagy müzlibe keverve is.

A gyömbér felveszi a harcot a vírusokkal és baktériumokkal, miközben az arcüregeket is tisztítja, elejét véve az orrmelléküreg-gyulladásnak. Egy darabkát két-három deci vízzel forralj fel, és ízesítsd mézzel, ami ugyancsak fertőtlenítő hatással bír.

Az olcsó és bármelyik piacon kapható cékla kiváló immunerősítő hatással bír. Illeszd be a kicsi étrendjébe a céklasalátát és a céklalevet!

Amit ne adj a gyereknek

Sok szülő hasznosnak hisz egyes táplálékokat, ezért rendszeresen adja csemetéjének, holott lehet, hogy legjobb szándéka ellenére többet árt, mint használ. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük