4 lelki ok a gyerek állandó megfázása mögött - Így kezeld!
A lélek szimbólumként alkalmazza a betegséget, és üzenni próbál vele. Tudd meg, hogy mit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába a rengeteg immunerősítő, a vitaminok és a meleg öltözék, csemetéd állandóan az ágyat nyomja? A betegségek gyakran a lélek rejtett üzenetei, illetve válaszreakciói, melyek a gyerekeknél ugyanúgy működik, mint a felnőtteknél - sőt, talán még inkább.

Előbbiek ugyanis nem képesek olyan tudatosan megélni és kifejezni érzelmeiket, mint a nagyok, így a szervezetük jelzi, hogy valójában mire is lenne szükségük.

A betegség: szimbólum

A probléma okozói fizikai szinten a vírusok és baktériumok. Kétségtelen, hogy ezek nélkül nem lehetne megfázni, ám az is tény, hogy nem mindig lehet az adott kór kialakulását egy az egyben az immunrendszerre fogni. Ugyanis a léleknek is van egy úgymond immunrendszere, amely gyakran szimbólumként alkalmazza a betegségeket, illetve a kórokozók eleve olyan helyen fejtik ki áldásosnak nem nevezhető hatásukat, ahol befogadják őket.

Nem érzi jól magát a környezetében

Érdemes megfigyelni, hogy a gyerkőcnek milyen tünetei jelentkeznek erősebben. A váladékok felszabadulása mindig a test negatív élethelyzetre adott reakciója. Ha a megfázást főként orrfolyás, orrdugulás kíséri, akkor az jelentheti azt, hogy csemetéd nem érzi magát jól a környezetében, és - nem tudatosan - ily módon teremt lehetőséget a visszavonulásra. A fenti panaszok utalhatnak elfojtott érzelmekre és beilleszkedési nehézségekre is.

Lehet, hogy a kicsi nem képes befogadni a külvilág történéseit, vagy olyan emberek vannak a környezetében, akik mellett nem érti jól magát. Ám mivel ezt nem tudja vagy nem meri kifejezésre juttatni, a negatív érzelmek felgyülemlenek benne, a test pedig olyan tüneteket produkál, amelyek megengedik, hogy a közösségtől vagy számára nemkívánatos személyektől távol tartsa magát. Hiszen ki szeretne olyasvalaki társaságában lenni, aki tüsszög, köhög, és állandóan az orrát fújja?

Konfliktuskerülés, elfojtás

Ha a megfázás főleg a torokra húzódik, illetve torokgyulladással együtt jelentkezik, az annak a jele lehet, hogy a gyermek nem akar kommunikálni a környezetével, és a teste - a betegségnek köszönhetően - eleget is tesz mindennek.  A mandulák duzzanata és fájdalma pedig arra enged következtetni, hogy a gyerkőc valamilyen téren elfojtja véleményét, igényét, szükségletét, a szó átvitt értelmében lenyel valamit. Mindezt egy ponton túl már nem képes elviselni, de mivel kerüli a konfliktust, nem mondja ki, hogy mi bántja - a teste pedig megintcsak betegséggel válaszol a helyzetre.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Diszharmónia

Ha a megfázást erős fejfájás kíséri, mely szinte megbénítja a gyermeket, akkor valami a kelleténél többet foglalkoztatja, illetve nyomasztja őt. A harmónia hiánya is hírt adhat magáról ilyen formában. Elképzelhető, hogy a kicsi annyira koncentrál élete egy bizonyos területére, hogy más fontos dolgokat elhanyagol, amire a test vészreakciója a fejfájással járó megfázás.

Túlzott megfelelni vágyás

Gyakran a túlzott megfelelni vágyás okozza, hogy a test legyengül, védekezésként pedig olyan szituációt teremt, amely lehetőséget biztosít a kicsinek a visszavonulásra. Lehet, hogy porontyod az iskolában, óvodában vagy életének valamely más területén olyannyira szeretne teljesíteni, hogy éppen az idézi elő a betegséget. A túlzott megfelelni vágyás, a szeretetre és elismerésre való aránytalan törekvés olyan gyerekre jellemző, akik a külvilág visszajelzési alapján ítéli meg önmagát. Ez pedig olyannyira fárasztó, hogy a lelke megnyomja a vészjelzőt.

Így kezeld!

Ha lelki ok is áll gyermeked megbetegedése mögött, a fizikai orvoslás semmi esetre sem hagyható el. Ám hasonlóképpen fontos az is, hogy feltérképezd, mi bántja a kicsit. Elképzelhető viszont, hogy koránál fogva még nem tudja elmondani, hogy pontosan mi is zajlik benne - ez esetben segítségedre lehetnek a szakértő tanácsai.

Mint dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve című művében írja, a tünetek napszaki vagy időszaki jelentkezése, megszüntethetősége, a megszokott tevékenység megváltozása esetén történő abbamaradása olyan fontos figyelmeztető jelek, amelyek gondos mérlegelésével nagyobb biztonsággal feltárható a panasz oka. Ennek érdekében célszerű - még ha csak átmenetileg is - naplót vezetned, amely a gyerek életének fontosabb mozzanatait tartalmazza.

Lázmérés műbalhé nélkül

A lázmérés olykor elkerülhetetlen, ám sok kicsi rúg, karmol, harap, ha meglátja az eszközt. Így védd ki a műbalhét!

A lelki fejlődés zavarait megértve már a megoldás is gyorsan megszületik. Elképzelhető, hogy pszichoterápiára lesz szükség, indokolt esetben enyhe szorongásoldó gyógyszerek is segíthetnek - de sokszor a gyerekkel való beszélgetések és a közös programok is valóságos csodát tesznek.

Ezt is szeretjük