Így lesz okos és boldog a gyerek - Az ételben rejlik a titok
Az alábbi csemegék nemcsak a testi, hanem a szellemi-lelki egészséget is biztosítják.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokat tehetsz azért, hogy gyermeked az iskolában jó előmenetelt érjen el. A sós ételek és az állati fehérje nyugtalanná tesz. Ha a gyerek így étkezik, állandóan azon fog járni az esze, de jó volna össze-vissza szaladgálni. Nem fog tudni nyugton ülni a padban, és nem lesz képes figyelmét összpontosítani.

Számos kutatás támasztja alá, hogy a nyugtalanság oka ezeken kívül a felvágottakban és a nagyipari úton készített hústermékekben fellelhető foszfáttartalom. A gyerekek erre érzékenyek, és emiatt nem tudnak nyugton maradni. Ezeket add helyettük!

Búzák, darák, gabonák

A szellemi képességet pozitívan befolyásolják a teljes kiőrlésű barna búzalisztből készült ételek. Meglátod, rendszeres fogyasztásuk folytán javul majd csemetéd emlékezőképessége.

A búzát rendszeresen főzheted is. Éjszakán át áztasd be, kuktában 30-40 percig főzd puhára, zöldséggel, babbal együtt nagyon kellemes étel. Készíthetsz belőle egy sűrű levest is. Ebbe az ételcsoportba tartoznak a daraféleségek és a tésztafélék is, amelyek hántolatlan gabonából készülnek.

A zöldségeknek nagyon jó kiegyensúlyozó hatásuk van, sokféleképpen, ízletesen készíthetők el. A vért alkálissá teszik, és ez az alapja a jó fizikai és szellemi közérzetnek.

Mit adj uzsonnára?

Otthon tehetsz az asztalra ízletes eledeleket, nincs konkurencia. De az iskolába sokan másféle uzsonnát visznek, amit megkívánhat gyermeked. Beszéljetek róla, hogy mi miért jó, és mi az előnye. Jóindulatú érveid alátámasztását segíti, ha az uzsonnát színesre, játékosra készíted, és illatozzon olyan finoman, hogy amikor a gyerek kibontja, az osztálytársai az övét kívánják meg, tőle kérjenek egy harapást, nem pedig fordítva.

Az édességigényt gyümölccsel, szárított gyümölccsel tudod kielégíteni. Mazsolát - ha lehet, ne kénezettet -, aszalt szilvát vagy egyebet, ami éppen kapható. Szép feladata lehet a szülőknek, tanároknak, hogy meghatározzák, mit árusítsanak az iskolai büfében. Kóla helyett friss gyümölcsöt vagy frissen préselt gyümölcslevet, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, zsömlét, finom húsmentes pástétommal, paprikával, paradicsommal, reszelt karalábéval, sárgarépával.

Diákabrak és társai

Feleleveníthetitek a diákabrakot is: aszalt szilvából, mazsolából és serpenyőben, olaj nélkül pirított mandulából, napraforgómagból, tökmagból vagy dió, mogyoró hozzáadásával, összekeverve, kis zacskókban csemegeként árulhatnák. Magas a kalcium- és a fehérjetartalma, a gyerekek nem lesznek tőle nyugtalanok, szétszórtak, ellenkezőleg, elősegíti a koncentrációt. Ilyen táplálék mellett a gyerekek nem is lesznek olyan gyakran betegek. Dr. Oláh Andor Reformkonyha című könyvében olvashatjuk, hogy az anyák jobban tennék, ha télire cukrozott befőttek, lekvárok helyett arról gondoskodnának, hogy legyen a kamrában elegendő aszalt gyümölcs, mogyoró, dió, mandula, napraforgómag, tökmag.

És mit igyon?

Az innivalókról is szólnunk kell. Nem helyettesíthetik az ételeket, a szomjúság csillapítására valók. A konzerválószert tartalmazó, túl édes üdítők helyett szokják meg a gyerekek a természetes üdítőitalokat. A gyereknek több folyadékra van szüksége, mint a felnőttnek, de akkor se tömd cukros szörpökkel! Sok fölösleges és káros függőség - alkohol, kábítószer - és negatív tulajdonságok, mint például a torkosság, mértéktelenség, önzés, agresszió védhető ki ezek mellőzésével. Legjobb lenne a tiszta forrásvíz vagy a buborék nélküli ásványvíz, de ha a csapvíz nem rossz minőségű, az is megteszi.

Így árthatsz a legjobb szándékkal is

Egyes nem túl kedvező hatású ételek egészségesként élnek a köztudatban. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Adhatsz például teát a következőkből: csipkebogyó, almahéj, édeskömény, ánizs, köménymag, menta, kamilla. Édesítheted a teát egy kis mézzel, árpa- vagy rizsmalátával. Az ízük kellemes, természetes, és ha nincs még teljesen elrontva a gyerek ízlelése meg a hozzáállása, meg lehet szerettetni őket vele. Készíthetsz gyümölcsleveket is: 15 dkg friss gyümölcsöt 1,25 dl vizet mixerben pürésíts, majd egy szitán nyomkodd át. Ízletesek a zöldséglevek is: 2 db sárgarépát és 3 db almát 2 dl vízzel a turmixgépben keverj össze, majd nyomkodd át egy szitán.

Szepesi Dóra: Főzz évszakok szerint

Szepesi Dóra, újságíró, életmód-tanácsadó és terapeuta vagyok. Szakterületem: főzőtanfolyamok, szakácsképzés, tanácsadás, szakcikkek írása. A makrobiotikát Horváth Éva berlini főzőiskolájában ismertem meg. Közösen írtunk három életmód- és receptkönyvet, amelyek 1991 óta folyamatosan fellelhetők a piacon. Cím szerint ezek: A fiatalodás művészete, a Harmónia az ételben, harmónia az életben, és a Boldog szülő, boldog gyerek. Horváth Éva önzetlen szellemében szeretném ajánlani a makrobiotikát mindenkinek, aki nyitott egy 'nagyobb életre', tágasabb valóságra, játékosságra, kreativitásra. Öröm és ajándék, hogy a tanítványa lehettem." (a Szerző)

Aschenbrenner Sándor, újságíró, fotós. Fotói közel hozzák az olvasóhoz a különleges nevű fogásokat. Könnyebben el tudjuk képzelni például, hogy néz ki a rakott csicsóka köleskolbásszal, milyen pompásan mutat a zöldségnyárs, mennyire vonzó az egzotikus fűszeres lencse, vagy milyen mesebeli tájra hív a sütőtökleves... Képei nem csupán esztétikus ételfotók: a recepteken túl tovább mesélnek az ételekről, az alapanyagokról.

Kiadja a M-Érték Kiadó.
A könyv ára 2799 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük