Örömöt szerez, serkenti az agyműködést, és még finom is - Mi az?

Friss kutatás: a csoki nemcsak a koncentrációs képességet javítja, hanem a memóriát is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb szülő kisebbfajta közelharcot vív csemetéjével az élelmiszerbolt édességrészlegében - a gyerek szíve szerint több kilónyi finomságot belesöpörne a kosárba, amit az édesanya vagy édesanya persze nem hagy, mondván, hogy az ilyesmi egészségtelen.

Ám érdemes némi engedményt tenned porontyodnak, legalábbis a jó minőségű csokoládék terén. Ezek ugyanis, túl azon, hogy egészségvédő hatással bírnak, még az agyműködést is serkenthetik.

A hangulat a tanulmányi eredményt is befolyásolja

Az ma már köztudott, hogy a csokoládé a benne lévő szerotonin révén kiegyensúlyozottabbá tesz - ennek jelentősége pedig felértékelődik a borongós-sötét időszak bekövetkeztével. Ilyenkor ugyanis a kicsik is úgymond nyomottabbá válhatnak, sőt, a téli depresszió sem feltétlenül kerüli őket, bár tény, hogy ez inkább a felnőttek betegsége.

Ilyen lelkiállapotban nyilván a tanulás sem esik feltétlenül jól - hiszen a kedvetlenség és a lehangoltság a motiváció legfőbb ellenségei -, ráadásul a gyerek így fogékonyabbá válhat a különböző szezonális nyavalyákra. Mindez az ésszerű csokoládéfogyasztással jó eséllyel megelőzhető.

Mindazonáltal a csoki közvetlenül is erősíti az immunrendszert, sőt, egy, a közelmúltban végzett kutatás szerint, melyet a Chemistry Central Journalban publikáltak, az étcsokoládé, valamint a kakaópor antioxidáns hatása bizonyos esetekben meghaladja gyümölcsökét.

Koncentrációs és emlékezőképesség

Nemcsak egyfajta célprémiumként - például egy-egy jó osztályzat ellentételezéseképpen - érdemes időnként a gyereknek egy kis csokit adni. Sőt, éppen a csokoládé fogyasztása segítheti hozzá a jobb tanulmányi eredmény eléréséhez, ugyanis fontos szerepet játszik az összpontosításban. Egy, a közelmúltban végzett tanulmány szerint pedig a memóriát is fejlesztheti ez az édesség.

13 pofonegyszerű módszer, ami megkönnyíti a tanulást

Nézegess képeket!

Elolvasom

Új kutatás: a csoki felturbózza a memóriát

A csokoládé javítja a nagy mocsáricsiga - Lymnaea stagnalis - memóriáját - derítették ki kanadai kutatók, akik kísérleteikről a Journal of Experimental Biology című folyóiratban számoltak be részletesen.

A Calgary-i Egyetem két biológusa - Lee Fruson és Ken Lukowiak - arra volt kíváncsi, hogy miként hat az étrend az emlékezőtehetségre. Mivel a komplex emberi memóriát túl sok tényező befolyásolja, a kutatók választása a nagy mocsáricsigára esett, amelynél azt vizsgálták, hogy miként befolyásolja tanulási képességeit a gyógyhatású flavonoid vegyületek egyik képviselője, a csokoládéban fellelhető epikatekin - olvasható a tanulmányt ismertető PhysOrg tudományos hírportálon.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az e téren végzett kísérletek során kiderült, hogy a vegyület egyértelműen felturbózza a csigák memóriáját. A tanulmány eredményeit ugyan nem lehet egy az egyben az emberekre vetíteni, ám valószínűsíthető, hogy rájuk is ilyen hatással van a csokoládéfogyasztás.

Így árthatsz legjobb szándékod ellenére a gyereknek

A szülő nyilván a legjobbat akarja gyermekének, ám a táplálkozás-táplálás terén ma is tartják magukat bizonyos tévhitek, melyek félrevezethetik. Tudj meg többet a témáról videónkból!

A minőség a döntő

Ám, mint már írtuk, korántsem mindegy, hogy milyen minőségű csokoládét vásárolsz, az összetevők ugyanis többet nyomnak a latban, mint az ár. Fontos, hogy előbbiek között szerepeljen a termék kakaóvaj-tartalma - ebben vannak ugyanis a valóban szükséges az ásványi anyagok, antioxidánsok, fehérjék és vitaminok. Ha kakaóvajat nem látsz a címkén, ott díszeleg viszont a tejbevonó szó, biztos lehetsz benne, hogy nem csokoládét, hanem kakaós tejbevonót tartasz a kezedben. Ez utóbbit inkább tedd vissza a polcra, és válassz helyette valódi csokit, még ha az valamivel többe is kerül.

Ezt is szeretjük