Mindenkivel előfordulhat, hogy talál valamit a spájzban, ami elgondolkodtatja, jó-e még, vagy éppen a bevásárlókocsit tologatva mélázik el, a kínált áru valóban friss-e. Hogy sose legyen kétséged, természetesen azon túl, hogy figyeled a termékeken feltüntetett lejárati dátumot, a következő szemmel látható jeleket keresd.
Óvd meg a családot, és tájékozódj! Következzen öt romlásnak indult étel, kezdve a kenyérrel, amelyen a romlás jelei nem mindig tűnnek fel első ránézésre.

Kenyér
Bár a képen látható kenyéren már jól láthatóak a penészedés jelei, a kis zöld foltok gombostűfej nagyságú pontokként kezdik, és eleinte nem könnyű őket észrevenni. A két-háromnapos kenyeret, főleg, ha zacskós kenyér, szagold meg, és fény felé tartva vedd szemügyre! A savanyú vagy állott szag már rossz jel, de az apró pöttyök jelenléte egyértelműen penészgombára utal, így az ilyen kenyeret már nem szabad megenni.
A penész allergiás reakciót, hányást, légzési nehézséget okozhat.

Tojás
A hipermarketben vásárolt tojásokkal bizalmatlanabb vagy? Vagy épp két hete vásároltad, ami a hűtőben van? Teszteld egy tál vízben! Amelyik a tál alján fekszik el, friss, de amelyiket feldobja a víz, állott, régebbi tojás. Ha feltörve nem büdös, és nem folyik szét a sárgája, még elkészíthető, de jól meg kell sütni vagy főzni.
A rosszul megsütött tojás szalmonellafertőzést okozhat.

Narancs
A narancs, a citrom és egyéb citrusfélék héja nem mindig makulátlan, ez viszont intő jel lehet. Nem feltétlenül szállítás közben sérült meg ugyanis a gyümölcs - noha az sem túl kecsegtető, tekintve, hogy milyen messziről jött -, hanem a gyümölcs rohadásának első jele is a barnuló héj. Az se nyugtasson meg, hogy meghámozod, jobb nem megenni, az íze sem lesz az igazi!

Felvágott
A kissé sápadttá vált felvágott részben attól lehet haloványabb, mert levegővel érintkezett, de ha a szeletek zöldessé válnak, már semmiképpen sem szabad szendvicsbe tenni őket. A romlott felvágott komoly ételmérgezést okozhat. Intő jel lehet az is, ha a felvágott felülete ragacsos, ugyanis ez is romlottságra utal.

Darált hús
A friss, fogyasztásra alkalmas darált hús pirosas, élénk színű, nem szürke, nem barna és nem zöldes. Az elszíneződött hús sokat érintkezhetett levegővel, és jó eséllyel a frissessége sem az igazi. Jobb, ha inkább a henteshez fordulsz friss áruért.
Mind a felvágotton, mind a romlott nyers húsban egészségre komoly veszélyt jelentő baktériumok vannak.
Immunerősítő teák
Turbózd fel a gyerek immunrendszerét ezekkel a teákkal! Szívesen megissza őket, hiszen finomak! Kattints, és tudd meg, melyik milyen kortól adható!
Immunerősítő teák: melyiket mikortól adhatod a gyereknek?
Nézegess képeket!
Elolvasom