Pirosodás, irritáció, iszonyú fájdalom - Így kezeld a pelenkakiütést a védőnő szerint

Segítheted a baba bőrének gyógyulását.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordul, hogy a baba popsija bepirosodik, pelenkakiütéses lesz, ami nemcsak nagy fájdalommal jár, de a felületi bőrfertőzés elterjedése miatt veszélyes is lehet.

A pelenkakiütésről, annak megelőzéséről, kialakulása esetén a kezeléséről kérdeztük Hartung Vilmosné Andrea védőnőt.

Mi a pelenkakiütés?

- A pelenkakiütés kisbabáknál gyakorta előforduló dolog, aminek a kialakulásában az egyéni hajlamosságon kívül számos tényező, fizikaiak és kémiaiak is közrejátszhatnak. Kórokozók, dörzsölés, meleg és nedvesség, de fertőtlenítő- és tisztítószerek is állhatnak a hátterében - magyarázza a védőnő.

- Az irritáció jellemzően a popsi domborulatán, a has alsó részén, a combok belső felületén, herezacskón, a szeméremdombon illetve a nagyajkakon jelentkezik, a hajlatokban kevésbé valószínű az előfordulása. Általában a 9-12 hónapos babákat érinti, de amíg a kicsit pelenkázzák, addig bármikor előfordulhat, hogy pelenkakiütéses lesz - mondja Hartung Vilmosné Andrea.

Mikor jelentkezik?

- A probléma minden különösebb előzmény nélkül is előállhat. A tapasztalat szerint a pelenkakiütés két esetben nagyobb valószínűséggel jelentkezik. Az egyik eset, amikor más márkájú pelenkát, ileltve popsotörlőt kezd használni a babánál az anyuka. Lehet az új pelus vagy törlőkendő drágább vagy olcsóbb, maga az, hogy a baba bőre másmilyen anyaggal érintkezik, mint addig, pelenkakiütést okozhat. Jobb kitartani annál a márkánál, ami már bevált, és nem váltogatni azt.

10 dolog a baba környezetében, ami bölcsőhalálhoz vezethet

Nézegess képeket!

Elolvasom

A pirosodás akkor is jelentkezhet, amikor a babával valamilyen olyan ételt kóstoltatnak meg, amit addig még nem evett. Ettől ugyanis megváltozik a széklete - például a paradicsomos ételtől savasabb lesz az összetétele, ami ugyancsak pelenkakiütést okozhat - folytatja a védőnő.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan kell kezelni?

Nagyon fontos, hogy a baba állapotát szakértő szemmel kísérje. El kell vinni a gyerekorvoshoz, aki amellett, hogy figyeli a gyógyulását, személyre szóló tanácsokkal is ellátja a szülőket, milyen popsiápoló szereket, krémet, egyebeket érdemes használniuk.

Mindemellett otthon is lehet tenni a baba mielőbbi gyógyulásáért. Amikor a pelenkakiütés már ott van a baba popsiján, nagyon kell rá ügyelni, hogy semmilyen formában ne dörzsölődjön a kicsi bőre. Pelenkázáskor a popsitörlő kendőt jobb kiiktatni, mert az is dörzsöl, és olajat, illatanyagot tartalmaz, amik tovább irritálja a bőrt, eltömíti a pórusokat.

Jobb ilyenkor egy óvatos, langyos vizes, babafürdetős lemosás, és utána a tiszta pelus, amivel az anyuka - mindenféle felesleges dörzsölés nélkül - felitatja a nedvességet - tanácsolja a védőnő.

Ezt is szeretjük