Pirosodás, irritáció, iszonyú fájdalom - Így kezeld a pelenkakiütést a védőnő szerint
Segítheted a baba bőrének gyógyulását.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordul, hogy a baba popsija bepirosodik, pelenkakiütéses lesz, ami nemcsak nagy fájdalommal jár, de a felületi bőrfertőzés elterjedése miatt veszélyes is lehet.

A pelenkakiütésről, annak megelőzéséről, kialakulása esetén a kezeléséről kérdeztük Hartung Vilmosné Andrea védőnőt.

Mi a pelenkakiütés?

- A pelenkakiütés kisbabáknál gyakorta előforduló dolog, aminek a kialakulásában az egyéni hajlamosságon kívül számos tényező, fizikaiak és kémiaiak is közrejátszhatnak. Kórokozók, dörzsölés, meleg és nedvesség, de fertőtlenítő- és tisztítószerek is állhatnak a hátterében - magyarázza a védőnő.

- Az irritáció jellemzően a popsi domborulatán, a has alsó részén, a combok belső felületén, herezacskón, a szeméremdombon illetve a nagyajkakon jelentkezik, a hajlatokban kevésbé valószínű az előfordulása. Általában a 9-12 hónapos babákat érinti, de amíg a kicsit pelenkázzák, addig bármikor előfordulhat, hogy pelenkakiütéses lesz - mondja Hartung Vilmosné Andrea.

Mikor jelentkezik?

- A probléma minden különösebb előzmény nélkül is előállhat. A tapasztalat szerint a pelenkakiütés két esetben nagyobb valószínűséggel jelentkezik. Az egyik eset, amikor más márkájú pelenkát, ileltve popsotörlőt kezd használni a babánál az anyuka. Lehet az új pelus vagy törlőkendő drágább vagy olcsóbb, maga az, hogy a baba bőre másmilyen anyaggal érintkezik, mint addig, pelenkakiütést okozhat. Jobb kitartani annál a márkánál, ami már bevált, és nem váltogatni azt.

A pirosodás akkor is jelentkezhet, amikor a babával valamilyen olyan ételt kóstoltatnak meg, amit addig még nem evett. Ettől ugyanis megváltozik a széklete - például a paradicsomos ételtől savasabb lesz az összetétele, ami ugyancsak pelenkakiütést okozhat - folytatja a védőnő.

Hogyan kell kezelni?

Nagyon fontos, hogy a baba állapotát szakértő szemmel kísérje. El kell vinni a gyerekorvoshoz, aki amellett, hogy figyeli a gyógyulását, személyre szóló tanácsokkal is ellátja a szülőket, milyen popsiápoló szereket, krémet, egyebeket érdemes használniuk.

Mindemellett otthon is lehet tenni a baba mielőbbi gyógyulásáért. Amikor a pelenkakiütés már ott van a baba popsiján, nagyon kell rá ügyelni, hogy semmilyen formában ne dörzsölődjön a kicsi bőre. Pelenkázáskor a popsitörlő kendőt jobb kiiktatni, mert az is dörzsöl, és olajat, illatanyagot tartalmaz, amik tovább irritálja a bőrt, eltömíti a pórusokat.

Jobb ilyenkor egy óvatos, langyos vizes, babafürdetős lemosás, és utána a tiszta pelus, amivel az anyuka - mindenféle felesleges dörzsölés nélkül - felitatja a nedvességet - tanácsolja a védőnő.

Ezt is szeretjük