Hasfájás fagyievés után: ez okozza a bajt - 5 éves kor felett gyakoribb
Amikor a fagyievés öröm, de utána órákig kínlódik a gyerek.
A nagy hőséggel beköszöntött a fagyiszezon is, sokaknál azonban a tejből készült hideg finomság a pillanatnyi élvezet után akár keserves órákat okozhat a hasfájás, haspuffadás, hasmenés miatt. A rosszullét oka lehet laktózérzékenység is, ami a táplálkozástól és attól is függhet, hogy földrajzilag hol élünk. Szerencsére ma már modern orvosi készülékekkel gyorsan és fájdalommentesen kideríthetjük, valóban erről van-e szó. Ilyen például a hidrogénmonitor.
Laktózintolerancia gyerekkorban
Világszinten egyre több embernél diagnosztizálnak tejcukor-érzékenységet, vagyis amikor a szervezet nem termel elég laktáz enzimet a laktóz (tejcukor) lebontásához. Átlagosan a népesség 65 százalékára jellemző ez, de jelentős szerepet játszik, hogy honnan származunk. Afrikában és Dél-Amerikában 80 százalék fölött van azok aránya, akiknek a szervezetében nincs jelen elég laktáz enzim, míg az észak-európai, évszázadok óta pásztorkodással foglalkozó nemzeteknél csupán pár százalék. Magyarországon ez a szám 30 százalék körül mozog.
A joghurt oké, a tejfölből baj lehet
Csecsemő korunkban még képesek vagyunk a laktóz lebontására, hiszen erre szükségünk van az anyatejes táplálásnál. Ezután azonban egyre kevesebb laktázt termelünk, így ötéves kor után már megfájdulhat a gyermek hasa a tejes ételek fogyasztása után. Egészen ritka esetben előfordulhat az is, hogy a babának már születésekor sincs laktáz enzimje, így neki már kezdettől laktózmentesen kell táplálkoznia. Emellett életünk során több betegség - gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, csecsemőknél akár rotavírus - miatt is károsodhat az enzim termelése. A laktózintolerancia különböző súlyosságú lehet, tehát lehet, hogy csak nagy mennyiségű tejcukor fogyasztását követően lép fel a puffadás. Ezért fordulhat elő, hogy a magas laktóztartalmú tejtől, tejföltől, vajtól rosszul lehetünk, míg a kevés tejcukrot tartalmazó kemény sajtokat, joghurtot, kefirt bátrabban fogyaszthatjuk.
Innovatív eszközökkel gyorsan kiderülhet, mi a probléma
Ha a gyermek tejes ételek után rosszul érzi magát, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a modern készülékekkel ma már hatékonyan és fájdalommentesen megállapítható, hogy valóban laktózintoleranciáról van-e szó. Ilyen, az úgynevezett Gastrolyzer hidrogénmonitor, melyet Berettyóújfaluban a DEKK Gróf Tisza István Campus Csecsemő- és Gyermekosztálya kapott a K&H gyógyvarázs pályázat keretében.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
- A hidrogénkilégzéses vizsgálat azon alapszik, hogy ha a szervezet nem termel elég laktáz enzimet, akkor a laktózt a bélrendszer baktériumai bontják le, mely során hidrogént termelnek. A hidrogén a vérárammal a tüdőbe jut, azt pedig a gyermek kilégzi. A kilélegzett hidrogén mennyiségének növekedése jelzi, hogy a szervezet nem termel elég laktáz enzimet - magyarázta dr. Hauck Csaba Levente, a DEKK Gróf Tisza István Campus Gyermekosztályának megbízott osztályvezető főorvosa.
- A vizsgálatot szigorúan éhgyomorra végezzük, a gyermek testsúlyának megfelelő tejcukor fogyasztását követően több alkalommal, a pályázaton nyert készülékkel mérjük a kilélegzett hidrogén mennyiségét. A terheléses teszt összesen 4 órát vesz igénybe, fájdalommentes, nem jár vérvétellel vagy sugárzással, de a vizsgálat végére átmenetileg haspuffadás, hascsikarás, esetleg hasmenés előfordulhat. Fontos kiemelni azt is, hogy a tejcukor-érzékenység nem azonos a tejfehérjék okozta ételintoleranciával.
Így készíthetsz krumplipürét tejmentesen: vegánok és laktózérzékenyek is bátran ehetik
Tejmentesen is nagyon finom lesz a krumplipüré: mutatjuk, hogyan készítsd.
Elolvasom(Képek: Getty IMages Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- puffadás
- laktózérzékenység
3 betegség a haspuffadás mögött, amire kevesen gondolnak – Nem csak a pluszkilók okozhatják
- tej
- szűrővizsgálat