Így zajlik a laktózintolerancia-vizsgálat: 5 dolog, amire figyelni kell
A laktózérzékenység hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható, de néhány dologra figyelni kell a teszt előtt.

laktoz-erzekenyseg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tejes ételek fogyasztását követően fellépő puffadás, hasmenés laktózintolerancia tünete is lehet. Dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza, gasztroenterológusa elmondta, hogy a tejcukor-érzékenység hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható, ám a pontos diagnózishoz fontos, hogy néhány dologra figyelj a vizsgálat előtti napokban.

A kilélegzett levegőből mérhető

A laktóz vagy tejcukor lebontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A lebontott cukrok a véráramba, majd a szervekben felhasználásra kerülnek.

Ha valamilyen okból a szervezetben az enzim mennyisége lecsökken, akkor a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni, a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására szén-dioxid és hidrogéngáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt elvégezhető méréshez vízben oldott laktózt kell meginni. 25 kilogrammos testsúly alatt a testsúlytól függő mennyiségű, e felett egységesen 50 gramm laktózt oldanak fel egy pohár vízben, amit el kell fogyasztani. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni, a kilélegzett levegő hidrogéntartalma alapján lehet megállapítani a diagnózist.

Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után egy-két órával a kilélegzett levegő hidrogéntartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mire kell figyelni a vizsgálat előtt?

  • A teszt eredményét befolyásolhatja, ezért az elvégzése előtti napon kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását.
  • Hüvelyesek, magvak, gyümölcsök, szénsavas italok, felnőtt esetén alkohol sem fogyasztható.
  • A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni. Előtte nem szabad fogat mosni, dohányozni, rágózni, szájvizet használni. 
  • Hasmenéssel, hányással, lázzal járó betegség vagy felső légúti hurut esetén későbbi időpontra kell halasztani a vizsgálatot.
  • Antibiotikum szedését követően tíz nap várakozási időnek kell eltelnie. Ez azért fontos, mert az antibiotikum megváltoztatja a normál bélflórát, így akár álnegatív eredmény is születhet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük