Rosszul vagy a tejtől? Nem biztos, hogy a laktóz a probléma, más baj is lehet

A tejre való érzékenység többféle allergiát is produkálhat.

iszik tejet
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a tejtől felnőttként kellemetlen tünetek lépnek fel, akkor tejcukor-érzékenységre gondol az ember, ezért a laktózmentes jelzéssel ellátott termékeket keresi. Létezik azonban egy másik lehetőség is, amikor nem a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza a bajt.

Ez a tejfehérje-érzékenység, más néven tejintolerancia. Ilyenkor nem elég a laktózmentes diéta, csak a teljesen tejmentes étrend szünteti meg a tüneteket. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa a lehetőségekről beszélt.

A felnőttek 15-30%-a érzékeny valamilyen ételre

Az ételintolerancia nem ritka, a tej mellett leggyakrabban a búza és a tojás okoz panaszokat. Ha valaki a számára kerülendő összetevőt tartalmazó ételt elfogyasztja, utána órákkal vagy akár napokkal később különböző súlyosságú tünetei jelentkeznek, melyek az egyéni érzékenységtől és az elfogyasztott mennyiségtől is függnek. Hasfájás, puffadás, hasmenés a leggyakoribb panasz, de sokaknál fejfájás, hangulatváltozás, bőrtünetek is jelentkezhetnek, és akár több napig is tarthatnak.

A tejjel kapcsolatos allergiák fajtái

A tejallergia tünetei csecsemőkorban megjelennek a tápszerek és tejtartalmú ételek vagy az anyatej miatt. A gyerekek többsége hároméves korára kinövi a betegséget. Az allergiában minden esetben az immunrendszer is érintett, IgE ellenanyag termelődik a szervezetbe jutó tejfehérje ellen, amit allergiavizsgálaton lehet kimutatni.

A laktózintolerancia, más néven tejcukor-érzékenység enzimhiány. Az immunrendszer nem, csak az emésztőrendszer érintett, és a vékonybélben termelődő laktáz enzim szintjének csökkenése okozza a tüneteket.

A tejfehérje-érzékenység kialakulásában az emésztőrendszer és az immunrendszer egyaránt részt vesz. A nem megfelelően megemésztett tejfehérje átkerül a bélfalon, és az immunrendszer IgG ellenanyagot kezd termelni ellene.

Nem mindegy, hogy laktóz vagy tejfehérje

Egy tejcukorérzékeny fogyaszthat tejtartalmú ételeket, arra kell csak ügyelnie, hogy az adott étel laktózmentes tejtermékek felhasználásával készüljön. Az étkezés előtt bevett laktáz enzimet tartalmazó tablettával is megelőzheti a kellemetlen tüneteket.

A tejfehérje-érzékeny semmilyen, így a laktózmentes termékekből sem fogyaszthat, hiszen azok csak tejcukormentesek, de a tejfehérjét tartalmazzák. Tüneteit csak a tejtermékek teljes elhagyásával előzheti meg. Ilyenkor csak növényi, elsősorban mandulából, zabból, kókuszból és rizsből készült tejekkel, sajtokkal és joghurtokkal elkészített ételeket lehet fogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kivizsgálás kell a pontos diagnózishoz

A tejintolerancia kivizsgálásához az IgG ételintolerancia-teszt ad lehetőséget. Emellett az eliminációs diéta is szükséges, vagyis igazolni kell azt is, hogy a beteg tünetei valóban megszűnnek a tejtartalmú ételek elhagyásával. Tejintolerancia esetén a diéta nem egy életre szól, hanem általában két-három, de egyéntől függően hat-nyolc hónapos szigorú, tejmentes étrendet kell betartani. Ennyi idő után meg lehet próbálni a tejtartalmú ételeket fokozatosan visszavezetni az étrendbe.

Ha emésztőrendszeri tünetként puffadás lép fel, ezekkel is megpróbálhatod enyhíteni a tüneteket. 

Ezt is szeretjük