Hasfájás fagyievés után: ez okozza a bajt - 5 éves kor felett gyakoribb

Amikor a fagyievés öröm, de utána órákig kínlódik a gyerek.

Laktózintolerancia gyerekkor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nagy hőséggel beköszöntött a fagyiszezon is, sokaknál azonban a tejből készült hideg finomság a pillanatnyi élvezet után akár keserves órákat okozhat a hasfájás, haspuffadás, hasmenés miatt. A rosszullét oka lehet laktózérzékenység is, ami a táplálkozástól és attól is függhet, hogy földrajzilag hol élünk. Szerencsére ma már modern orvosi készülékekkel gyorsan és fájdalommentesen kideríthetjük, valóban erről van-e szó. Ilyen például a hidrogénmonitor.

Laktózintolerancia gyerekkorban

Világszinten egyre több embernél diagnosztizálnak tejcukor-érzékenységet, vagyis amikor a szervezet nem termel elég laktáz enzimet a laktóz (tejcukor) lebontásához. Átlagosan a népesség 65 százalékára jellemző ez, de jelentős szerepet játszik, hogy honnan származunk. Afrikában és Dél-Amerikában 80 százalék fölött van azok aránya, akiknek a szervezetében nincs jelen elég laktáz enzim, míg az észak-európai, évszázadok óta pásztorkodással foglalkozó nemzeteknél csupán pár százalék. Magyarországon ez a szám 30 százalék körül mozog.

A joghurt oké, a tejfölből baj lehet

Csecsemő korunkban még képesek vagyunk a laktóz lebontására, hiszen erre szükségünk van az anyatejes táplálásnál. Ezután azonban egyre kevesebb laktázt termelünk, így ötéves kor után már megfájdulhat a gyermek hasa a tejes ételek fogyasztása után. Egészen ritka esetben előfordulhat az is, hogy a babának már születésekor sincs laktáz enzimje, így neki már kezdettől laktózmentesen kell táplálkoznia. Emellett életünk során több betegség - gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, csecsemőknél akár rotavírus - miatt is károsodhat az enzim termelése. A laktózintolerancia különböző súlyosságú lehet, tehát lehet, hogy csak nagy mennyiségű tejcukor fogyasztását követően lép fel a puffadás. Ezért fordulhat elő, hogy a magas laktóztartalmú tejtől, tejföltől, vajtól rosszul lehetünk, míg a kevés tejcukrot tartalmazó kemény sajtokat, joghurtot, kefirt bátrabban fogyaszthatjuk.

Innovatív eszközökkel gyorsan kiderülhet, mi a probléma

Ha a gyermek tejes ételek után rosszul érzi magát, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a modern készülékekkel ma már hatékonyan és fájdalommentesen megállapítható, hogy valóban laktózintoleranciáról van-e szó. Ilyen, az úgynevezett Gastrolyzer hidrogénmonitor, melyet Berettyóújfaluban a DEKK Gróf Tisza István Campus Csecsemő- és Gyermekosztálya kapott a K&H gyógyvarázs pályázat keretében.

- A hidrogénkilégzéses vizsgálat azon alapszik, hogy ha a szervezet nem termel elég laktáz enzimet, akkor a laktózt a bélrendszer baktériumai bontják le, mely során hidrogént termelnek. A hidrogén a vérárammal a tüdőbe jut, azt pedig a gyermek kilégzi. A kilélegzett hidrogén mennyiségének növekedése jelzi, hogy a szervezet nem termel elég laktáz enzimet - magyarázta dr. Hauck Csaba Levente, a DEKK Gróf Tisza István Campus Gyermekosztályának megbízott osztályvezető főorvosa.

- A vizsgálatot szigorúan éhgyomorra végezzük, a gyermek testsúlyának megfelelő tejcukor fogyasztását követően több alkalommal, a pályázaton nyert készülékkel mérjük a kilélegzett hidrogén mennyiségét. A terheléses teszt összesen 4 órát vesz igénybe, fájdalommentes, nem jár vérvétellel vagy sugárzással, de a vizsgálat végére átmenetileg haspuffadás, hascsikarás, esetleg hasmenés előfordulhat. Fontos kiemelni azt is, hogy a tejcukor-érzékenység nem azonos a tejfehérjék okozta ételintoleranciával.

Így készíthetsz krumplipürét tejmentesen: vegánok és laktózérzékenyek is bátran ehetik

Tejmentesen is nagyon finom lesz a krumplipüré: mutatjuk, hogyan készítsd.

Elolvasom

(Képek: Getty IMages Hungary)

Ezt is szeretjük