Puffadás, hasmenés, hasi korgás: a tejcukor-intolerancia tünetei és vizsgálata gyerekeknél
A laktózérzékenység a gyerekeket is érintheti.

gyerek-hasfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ lakosságának mintegy 70%-a kisebb-nagyobb mértékben laktózérzékeny. Bár kisgyerekeknél ritkábban fordul elő, ám ötéves korra az ő szervezetükben is jelentősen csökken a laktáz enzim szintje.

Tejes ételek fogyasztását követően a gyerekeknél fellépő puffadás, hasmenés laktózintolerancia tünete is lehet. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergiaspecialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tejcukor-érzékenység hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható, ám a pontos diagnózishoz néhány dologra figyelni kell a vizsgálat előtti napokban.

Tejcukor-intolerancia gyerekeknél 

A laktóz - vagy tejcukor - lebontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A lebontott cukrok a véráramba jutnak, majd a szervekben felhasználásra kerülnek.

Ha valamilyen okból a szervezetben az enzim mennyisége lecsökken, akkor a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni, a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztőbaktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége.

Laktózintolerancia-vizsgálat

A méréshez vízben oldott laktózt kell meginni. 25 kg-os testsúly alatt a testsúlytól függő mennyiségű, e felett egységesen 50 g laktózt oldanak fel egy pohár vízben, amit el kell fogyasztani. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni, a kilélegzett levegő hidrogéntartalma alapján lehet megállapítani a diagnózist. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után egy-két órával a kilélegzett levegő hidrogéntartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt kell kerülni a vizsgálat előtt

  • A teszt eredményét befolyásolhatja, ezért elvégzése előtti napon kerülni kell a puffasztó ételek fogyasztását.
  • Hüvelyesek, magvak, gyümölcsök, szénsavas italok sem fogyaszthatók.
  • A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni. Előtte nem szabad fogat mosni, rágózni és szájvizet használni.
  • Hasmenéssel, hányással, lázzal járó betegség vagy felső légúti hurut esetén későbbi időpontra kell halasztani a vizsgálatot.
  • Antibiotikum szedését követően tíz nap várakozási időnek kell eltelnie. Az antibiotikum ugyanis megváltoztatja a normál bélflórát, így akár álnegatív eredmény is születhet.

Egészségügyi kvíz

Van, ami ellen az antibiotikumkúra a megoldás, ám akad olyan eset, amikor az teljesen hatástalan. Teszteld a tudásod, mennyit tudsz a betegségmegelőzésről!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük